Stereometrie Odchylky rovin VY_32_INOVACE_M3r0116 Mgr. Jakub Němec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stereometrie - Vzdálenosti, odchylky
Advertisements

STEREOMETRIE Metrické úlohy – odchylky, vzdálenosti Odchylka přímek
Volné rovnoběžné promítání – průsečík přímky tělesem
Kolmé hranoly – rozdělení, vlastnosti, síť
STEREOMETRIE metrické vlastnosti
Stereometrie Řezy hranolu I VY_32_INOVACE_M3r0108 Mgr. Jakub Němec.
Pythagorova věta užití v prostoru
Odchylka přímky od roviny
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
Metrické vlastnosti odchylka přímek
V krychli ABCDEFGH určete odchylku rovin ABC a BNL
1) Určete odchylku přímek AC a CC´
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Vzájemná poloha přímky a roviny Autor: Mgr. Svatava.
Vzájemná poloha dvou přímek
STEREOMETRIE Polohové úlohy – řezy těles 2 body v jedné stěně
ŘEZY TĚLES.
Volné rovnoběžné promítání - řezy
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
VY_32_INOVACE_33-19 XIX. Konstrukce těles.
Volné rovnoběžné promítání
Stereometrie Užití řezů těles VY_32_INOVACE_M3r0111 Mgr. Jakub Němec.
Vzdálenost bodu od přímky
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Vzájemná poloha přímek, rovin v prostoru.
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Vzdálenost bodu od přímky Autor: Mgr. Svatava Sekerková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Řešení polohových konstrukčních úloh
Odchylka rovin Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na.
VY_32_INOVACE_MAT_VA_17 Digitální učební materiál Sada: Matematika Téma: Průsečnice rovin Autor: Mgr. Eva Vaňková Předmět: Matematika Ročník: 3. ročník.
Užití řezů těles - procvičování
Vzájemná poloha tří rovin
Vzdálenost rovnoběžných rovin
STEREOMETRIE. = prostorová geometrie, geometrie v prostoru  část M zkoumající vlastnosti prostor. útvarů  vychází z tzv. axiómů, využívá věty Axióm.
Stereometrie Řezy jehlanů VY_32_INOVACE_M3r0110 Mgr. Jakub Němec.
Střed horní podstavy; (hlavní) vrchol
Je dána krychle ABCDEFGH
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Vzdálenost rovnoběžných přímek a rovin Autor: Mgr.
Vzdálenost bodu od roviny
Vzájemná poloha tří rovin
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami Autor:
Stereometrie Odchylky přímek VY_32_INOVACE_M3r0114 Mgr. Jakub Němec.
Vzájemná poloha dvou rovin
Je dána krychle ABCDEFGH. Rozhodněte, zda jsou kolmé přímky HM a EF.
Stereometrie Kolmost přímek a rovin Mgr. Jakub Němec
Stereometrie Řezy hranolu II VY_32_INOVACE_M3r0109 Mgr. Jakub Němec.
Tělesa Užití goniometrických funkcí
Vzdálenost rovnoběžných přímek
Polohové vlastnosti – poloha přímky a roviny Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
Vzdálenost bodu od roviny
Metrické vlastnosti kolmost přímek a rovin
Zobrazování těles ve volném rovnoběžném promítání
Pythagorova věta Matematika 8.ročník ZŠ Řešené příklady II.
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
Řezy v axonometrii Duben 2015.
Vzájemná poloha dvou geometrických útvarů – procvičování
STEREOMETRIE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
STEREOMETRIE základní pojmy Blan ka Wagnerová Úvod do studia DG.
VY_12_INOVACE_Pel_III_17 Jehlan Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Matematika pro 9. ročník Jehlany – příklady – 1. Jehlan Vypočítejte objem pravidelného čtyřbokého jehlanu na obrázku (vyjádřete pomocí odmocnin).
J e h l a n Popis tělesa Výpočet povrchu Výpočet objemu
ŘEZ HRANOLU ROVINOU OB21-OP-STROJ-KOG-MAT-S
Matematika pro 9. ročník Jehlany – příklady – 2. Jehlan Vypočítejte objem pravidelného trojbokého jehlanu vysokého 5 cm, s podstavnou hranou 6 cm (vyjádřete.
Gymnázium B. Němcové Hradec Králové
Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami
Tělesa –čtyřboký hranol
Vzájemná poloha přímky a roviny
Matematika Komolý jehlan
VY_32_INOVACE_050_Povrch a objem hranolu
Řešení polohových konstrukčních úloh
Transkript prezentace:

Stereometrie Odchylky rovin VY_32_INOVACE_M3r0116 Mgr. Jakub Němec

Odchylky rovin Při zjišťování odchylek dvou rovin využijeme téměř všech znalostí, které jsme se doposud naučili. Pro nás však bude nejdůležitější pravidlo, bez něhož nelze odchylku rovin určit: Odchylka dvou rovin je odchylka jejich průsečnic s rovinou, která je k oběma rovinám kolmá. Hlavním úkolem při hledání odchylky rovin a při získávání její velikosti pro nás bude najít kolmou rovinu. Dále bude příklad založen na dopočtení úhlu v rovinném útvaru, jenž získáme z řezu, který určí získaná kolmá rovina. Pro velikost odchylky rovin platí, že 𝛼≤90°. V případě, že výsledek vyjde větší než 90°, dopočteme vedlejší úhel, tedy doplněk do 180°, což bude námi hledaná odchylka.

V krychli ABCDEFGH o hraně 7 cm určete odchylku rovin ACG a BDH. Nejprve musíme sestrojit řezy rovin, aby bylo možné určit rovinu, která bude k oběma rovinám kolmá.

V tomto příkladu je evidentní, že kolmou rovinou je dolní podstava krychle (popř. horní podstava, nebo jiné rovnoběžné roviny). Vycházíme z definice kolmosti rovin, kdy jsou roviny kolmé, pokud nalezneme v jedné rovině přímku, která je kolmá k druhé rovině.

V nalezené rovině určíme průsečnice zadaných rovin. Tyto přímky svírají úhel, který je naší hledanou odchylkou.

Z vlastností čtverce (jsme ve stěně krychle) je jasné, že hledaná odchylka je α= 90° (průsečnice jsou úhlopříčky ve čtverci).

V krychli ABCDEFGH o hraně 8 cm určete odchylku rovin ABC a BDE. Nejprve musíme sestrojit řezy rovin, aby bylo možné určit rovinu, která bude k oběma rovinám kolmá.

Hledaná kolmá rovina je úhlopříčná rovina v krychli.

Zde jsou znázorněny kolmice, které jsou kolmé na zadané roviny a zároveň leží v námi určené rovině. Rovina ACG je tedy kolmá na roviny ABC a BDE.

Nalezená rovina určí řez v krychli, získáme tedy rovinný útvar – v tomto případě obdélník ACGE. V něm znázorníme průsečnice s rovinami ABC a BDE, které svírají hledanou odchylku 𝛼. Vzhledem k tomu, že známe dva rozměry v pravoúhlém trojúhelníku ASE (a je hrana krychle a x je polovina úhlopříčky), můžeme pro výpočet využít funkce tangens.

tan 𝛼 = 𝑎 𝑥 = 𝑎 𝑎× 2 2 = 2 𝛼≐𝟓𝟓° tan 𝛼 = 𝑎 𝑥 = 8 4× 2 = 2× 2 2 = 2 𝑎=8 cm Zde vidíte výpočet (obecný – jsme přece jen v krychli, a s konkrétními hodnotami). Řešiteli však nic nebrání v dopočtení rozměru y pomocí Pythagorovy věty a poté využít jiné goniometrické funkce. 𝑥= 𝑢 2 = 𝑎× 2 2 = 8× 2 2 =4× 2 tan 𝛼 = 𝑎 𝑥 = 𝑎 𝑎× 2 2 = 2 𝛼≐𝟓𝟓° tan 𝛼 = 𝑎 𝑥 = 8 4× 2 = 2× 2 2 = 2 𝛼≐𝟓𝟓°

V pravidelném čtyřbokém jehlanu ABCDV s podstavnou hranou 6 cm a s výškou 13 cm určete odchylku rovin ABC a ADV. Nejprve musíme sestrojit řezy rovin, aby bylo možné určit rovinu, která bude k oběma rovinám kolmá.

Rovina STV (znázorněna zeleno barvou) je kolmá k rovinám ABC a ADV. Na dalším obrázku je zdůvodnění její kolmosti.

Zde jsou znázorněny kolmice, které jsou kolmé na zadané roviny a zároveň leží v námi určené rovině.

Nalezená rovina určí řez v krychli, získáme tedy rovinný útvar – v tomto případě rovnoramenný trojúhelník STV, kde body S a T jsou po řadě středy hran AD a BC. V trojúhelníkovém řezu znázorníme průsečnice s rovinami ABC a ADV, které svírají hledanou odchylku 𝛼.

tan 𝛼 = 𝑣 𝑎 2 = 2𝑣 𝑎 tan 𝛼 = 26 6 = 13 3 𝛼≐𝟕𝟕° 𝑎=6 cm 𝑣=13 cm Zde je uveden výpočet úhlu. Řešiteli však nic nebrání v dopočtení rozměru w (výška boční stěny) pomocí Pythagorovy věty a poté využít jiné goniometrické funkce. 𝑎=6 cm 𝑣=13 cm tan 𝛼 = 𝑣 𝑎 2 = 2𝑣 𝑎 tan 𝛼 = 26 6 = 13 3 𝛼≐𝟕𝟕°

Ještě jedna užitečná vlastnost rovin Na závěr musíme zmínit jednu velmi důležitou vlastnost rovin, kterou lze využít pro usnadnění výpočtu odchylky rovin: Mějme roviny 𝜌 𝑎 𝜎, které mají určitou odchylku 𝛼. Jakákoliv rovina, která bude rovnoběžná s rovinou 𝜌, bude mít s rovinou 𝜎 stejnou odchylku 𝛼. Využití této vlastnosti rovin si ukážeme v následujícím příkladu.

V krychli ABCDEFGH o hraně 8 cm určete odchylku rovin ABC a KLM, kde body K, L a M jsou po řadě středy hran BC, CD a CG. Nejprve musíme sestrojit řezy rovin, aby bylo možné určit rovinu, která bude k oběma rovinám kolmá.

Odchylku rovin lze vypočítat i s rovinou KLM (museli bychom určit čtvrtinu úhlopříčky čtverce a polovinu hrany krychle – sami si můžete příklad v této podobě vyzkoušet), ale my si můžeme usnadnit práci tím, že najdeme rovnoběžnou rovinu k rovině KLM (odchylka tak bude zachována). Ta je určena body BDG (rovnoběžky KL a BD, KM a BG, LM a DG). Tento příklad už jsme dnes již řešili, takže by pro vás neměl být problém jej vyřešit.

Úkol závěrem 1) V krychli ABCDEFGH o hraně 12 cm určete odchylku rovin BDG a EFG. 2) V krychli ABCDEFGH o hraně 8 cm určete odchylku rovin BDG a CFH. 3) V kvádru ABCDEFGH o hraně |AB|= 4 cm, |BC|= 10 cm a |AE|= 12 cm určete odchylku rovin BDG a EFG. 4) V pravidelném čtyřbokém jehlanu ABCDV s podstavnou hranou 9 cm a s výškou 5 cm určete odchylku rovin BCV a ADV.

Zdroje Literatura: POMYKALOVÁ, Eva. Matematika pro gymnázia - Stereometrie. 1. vydání. Praha: Prometheus, 1995, 223 s. ISBN 80-7196-004-7. Obrázky byly vytvořeny v programu Malování.