Téma: Lakomec - Molliére

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život je jako cesta vlakem…
Advertisements

6. Hospodin plní slib Abrahámovi - narodil se mu syn Izák
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Každé ráno začíná život....
Všem lidem na celém světě přeji…
Rozbor uměleckého textu
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
P r o milovanou Autor Hanis.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pro Miláčka JÁJU …….. Pro Miláčka JÁJU ……. Jsi poupátko mého štěstí, co nikdy neuvadá, jsi studánka všech neřestí, co nikdy nevysychá. Jsi zlaťoučké.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Každý den jsme trochu starší…
Duhový most. Potkám Tě na rohu ulice devátý, stopy kam šel jsi, jsou sněhem zavátý.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
FANTASTICKÁ LITERATURA
1. výročí Danielka a Jaroušek 2007.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
Téma: Romeo, Julie a tma - J. Otčenášek
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Téma: Němá barikáda – J. Drda
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Téma: Dobytí sev. pólu - Svěrák – Smoljak
Téma: Petr a Lucie – R. Rolland
Téma: Evžen Oněgin - A. S. Puškin
Téma: Zeď - J. P. Sartre VY_32_INOVACE_581.
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Téma: Krysař – V. Dyk VY_32_INOVACE_597.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Božena Němcová – povídka Karla
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
NÁDHERNÝ 1. VE TVÉM SRDCI JE SOUCIT A SLITOVÁNÍ,
Molière Anna Coufalová C1B.
Téma: Slavík a růže – O. Wilde
Téma: Šťastný princ - O. Wilde
Téma: Audience – V. Havel
Téma: Bylo nás pět – K. Poláček
1. Někdo mě vede za ruku, | když bojím se jít tmou
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
OSTROV CUKROVÍ Vytvořila: Marie Anna Kurková START.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Správné užití přímé řeči Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Maturity – jaro Předměty Povinně: Český jazyk a literatura Na výběr jeden z předmětů: - Cizí jazyk -Matematika Jediná úroveň Další (profilové) zkoušky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
LITERÁRNÍ DRUHY Literatura se dělí na tři základní druhy – epiku, lyriku a drama. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Klasicismus a osvícenství
Židům 3:12-14 Hleďte, bratři, aby snad v někom z vás nebylo zlé a nevěrné srdce, takže by odpadl od živého Boha, a proto se navzájem napomínejte každý.
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Maturity – jaro 2017.
TÉMA: PROJEKT DIVADLO - MOLIÉRE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
SSSR mezi světovými válkami
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Spisovatelé dětské literatury
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Zájmena II VY_32_INOVACE_03-09 Ročník: Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Každý den jsme trochu starší…
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Transkript prezentace:

Téma: Lakomec - Molliére VY_32_INOVACE_587

Hotelnictví, Cestovní ruch, Obchodník Vzdělávací oblast: Autor: Mgr. Jarmila Krůtová Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1072 Ročník: 3., 4. Obor vzdělávání: Hotelnictví, Cestovní ruch, Obchodník Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Tematická oblast: Rozbory textů k MZ - práce se čtečkou el. knih Vytvořeno dne: Leden 2014 Anotace: Práce s výchozím textem, příprava ke společné části státní maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury (ústní část), vypracování jednotlivých úloh spojených s textem, u každé se nachází její řešení VY_32_INOVACE_587

Výchozí text pro práci Žáci si společně najdou ve svých čtečkách elektronických knih zadaný text. VY_32_INOVACE_587

Výchozí text Výstup sedmý HARPAGON sám HARPAGON (vbíhaje bez klobouku, křičí už ze zahrady) Zloděj! Vrah! Loupežník! Chyťte ho! Chyťte ho! Ó spravedlnosti! Spravedlivé nebe! Jsem ztracen! Jsem zničen! Zabili mě! Ukradli mi peníze! Kdo to může být? Kam se poděl? Kde vězí? Kde se schoval? Co podniknout, abych ho dopadl? Kam se rozběhnout? Není snad tam? Nebo tady? Kdo je to? Stůj! (Chytaje sám sebe za ruku) Vrať mi mé peníze, taškáři... Ach, to jsem já. Už se mi z toho plete rozum, a já nevím, kdo jsem, kde jsem a co dělám. Achich! Mé milé peníze! Mé chudinky penízky! Oloupili mě o vás, vy moji hodní přátelé, a já, připraven o vás, já jsem s vámi pozbyl své jediné podpory, své útěchy, své radosti. Jsem hotov a nemám na tomto světě již co pohledávat. Bez vás nemohu žít. Je se mnou amen, jsem u konce svých sil, umírám, jsem mrtev, jsem pohřben! Což tu není nikoho, kdo by mi ráčil pomoci? Kdo by mi vrátil mé milované penízky, nebo mi dal aspoň vědět, kdo mi je vzal, a vzkřísil mě tak opět k životu? Ne? Co říkáte? Nikde nikdo! Ať již spáchal tu krádež kdokolivěk, musil si to moc dobře vyčíhat. Vybral si, šibal, právě chvíli, kdy jsem rozmlouval se svým zrádným synem. Pojďme! Dojdu si pro spravedlnost a dám vyslechnout celý dům, služky, sluhy, syna, dceru a nakonec i sebe. Jaká to hromada lidí! Ať se podívám na kohokoliv z nich, na každého mám podezření a každý se mi zdá zlodějem! Ach! O kom si to tam šeptají? O tom, kdo mě okradl? Co to tam nahoře tropí za povyk? Je tam snad ten můj zloděj? Ó, smilujte se nade mnou, a víte-li někdo o mém zloději, poníženě vás prosím, povězte mi to! Neskrývá se mezi vámi? Všichni na mne patří a potichu se hihňají. Uvidíte, že jsou na té krádeži, spáchané na mně, nepochybně spoluvinni. Nuže, rychle! Pro komisaře, dráby, profousy, soudce, mučidla, šibenice a katy! Dám všechny oběsit, a ne-shledám-li se znova se svými penězi, oběsím nakonec sám sebe. VY_32_INOVACE_587

Úkoly k výchozímu textu 1. Zařaď text k literárnímu druhu, lit. formě a lit. žánru. Vše na základě ukázky charakterizuj. 2. Na základě přečtené knihy zařaď úryvek do kontextu celého díla Lakomec. 3. Převyprávěj děj této komedie. 4. Jaké jsou hlavní postavy? Vyjmenuj je a poté na základě četby charakterizuj tyto postavy. 5. Jaké je téma a hlavní myšlenka této komedie? 6. Zařaď dílo Lakomec do literárně historického kontextu. VY_32_INOVACE_587

e Řešení úkolů k výchozímu textu 1. Lit. druh: drama, lit. forma: dialogy a monology, lit. žánr: komedie 2. Úryvek je z části, kdy Harpagonovi jsou odcizeny jeho peníze, on to zjistí a chystá se vyslýchat všechny lidi v blízkosti, včetně jeho dětí. 3. Harpagon vlastní obrovské jmění, o které se neustále bojí, stále své peníze chrání, je chamtivý, nemá nikoho rád, jen své peníze. Jednou jsou mu odcizeny, vyslýchá všechny lidi kolem. Peníze jsou mu poté vráceny, Harpagon se dokonce i zamiluje, ale jeho vyvolená patří již jinému, nakonec vystrojí svatbu svým dětem, ale za peníze jiných, ne za své. Projevuje se zde jeho povaha. 4. Harpagon, Anselm, Eliška, Kleantes, Maria (Mariana) 5. Téma: lidské vlastnosti a vztahy mezi lidmi, ukázáno na moc bohatství 6. Období klasicismu, přelom 18. a 19. století VY_32_INOVACE_587

MOLLIÉRE. Lakomec [online]. Zdroje MOLLIÉRE. Lakomec [online]. http://knihovnalubna.wz.cz/Povinn%C3%A1%20%C4%8Detba/Moliere_Lakomec.pdf Další citační údaje (místo a rok vydání, ISBN knihy, nakladatelství a vydavatelství) nebylo možné zjistit. VY_32_INOVACE_587