Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 01.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodivost látek Jak se zapojuje ampérmetr do elektrického obvodu
Advertisements

VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Elektrický proud Podmínky používání prezentace
Elektrický proud, elektrické napětí
Elektrický proud.
zpracovaný v rámci projektu EU
Elektrický proud Kdy vzniká elektrické napětí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Měříme elektrický proud
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 03.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 04.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 13.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 02.
Elektrický obvod I..
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 04.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
FY_076_Elektrický proud v kovech_ Elektrický proud
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 14.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_194_ Elektrický proud a napětí AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Název materiálu: JEDNODUCHÝ OBVOD – výklad učiva.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09_ZT_E Ročník: II Základy techniky Vzdělávací oblast: Odborné.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
Základní elektrické veličiny
Název materiálu: Elektrická práce – výklad učiva.
Elektrický proud Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 14.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 11.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 12.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 15.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 06.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
ELEKTRICKÝ PROUD Název školy
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Elektrický proud, elektrické napětí Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektrický proud, elektrické napětí
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 10.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Co je to elektrický proud
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 02.
Vedení elektrického proudu v kapalině
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 01

Elektrický proud © Petr Špína, 2012 VY_32_INOVACE_D2 – 01 André M. Ampère vybudoval základy elektrodynamiky

Elektrický proud  usměrněný pohyb volných nosičů náboje.

Technický směr proudu: od „+“ k „–“ pólu zdroje (směr pohybu kladných nábojů) +++ ANODA + KATODA – animace

Stejnosměrný elektrický proud: Pohyb nosičů náboje stále stejným směrem díry… „+“ elektrony… „–“ Technický (dohodnutý) směr proudu: od „+“ k „–“ Skutečný směr proudu: od „– “ k „+“

Vodní model: Voda teče potrubím. Trpasličí model: Trpaslíci (nosiče náboje) běží chodbou za trpaslicemi.

Jak vypočítat proud: Větší proud teče potrubím, jestliže nějakým místem potrubí proteče více vody Větší proud teče vodičem, jestliže nějakým místem vodiče proteče větší náboj...co chybí? za 1 sekundu.

Vzorec: Kolik náboje projde za 1 sekundu obvodem spočítáme tak, že Jak na to? množství náboje vydělíme časem Vzorec I = QtQt Q I ⋅ t

Jednotka proudu: [ I ] = 1 Aampér Proud 1 ampér teče obvodem, když daným místem obvodu proteče za dobu 1 s náboj 1 C. 1 A = 1 C/s(coulomb za sekundu) Proud měříme ampérmetrem.

Model s trpaslíky: Trpaslíci (nosiče náboje) běží za trpaslicemi. Proud = počet trpaslíků, kteří proběhnou turniketem za 1 s

1.Svorkami autobaterie prošel za 2 sekundy náboj 10 coulombů. Jaký proud protékal vodičem? 2.Paticí žárovky protékal 20 sekund proud 0,3 ampéru. Jaký náboj prošel obvodem? 3.Z nabíječky přešel do baterie mobilního telefonu náboj 900 C prostřednictvím proudu 0,25 A. Jak dlouho to trvalo?

1. Q = 10 C, t = 2 s, I = 5 A 2. I = 0,3 A, t = 20 s, Q= 6 C 3. Q = 900 C, I = 0,25 A, t = 3600 s = 1 h

Zdroje: [cit ] pod licencí Creative Commons na www: Marie_Amp%C3%A8re