Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack 13.12.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NOVODOBÉ TRENDY EVROPSKÉ POMOCI ROZVOJOVÝM ZEMÍM
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
1 Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Ing. Jiří Paroubek předseda strany LEV 21 a lídr strany LEV 21.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 11 Světová ekonomika OPF.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Konference o Severní dimenzi: klima se mění (Ekotoxikologické problémy současnosti) Petra Božovská Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity, České.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Energetika a hospodářská soutěž Petr Zákoucký Clifford Chance LLP Konference UOHS, 12. listopadu 2010 A co bude dále.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Energetická bezpečnost EU
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Zemní plyn a zabezpečení jeho dodávek 18. února, 2009 Ing. Mgr. Miroslav Zajíček, MA Vysoká škola ekonomická, Praha.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Český trh se zemním plynem v evropském kontextu: Diversifikované portfolio evropského plynu a budoucí záměry skupiny RWE Praha 24. dubna 2008 Wolfgang.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Základy ekonomie Seminář 4. Trh a tržní mechanismus.
Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2010
Ruská federace x WTO a OECD
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
ministr průmyslu a obchodu
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Plynárenství z pohledu evropského, doporučení pro odběratele Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Březen 2009
Přístup RWE Transgas k zabezpečení spolehlivých dodávek zemního plynu pro ČR a Evropu Praha, 21. března 2007 Petr Fajmon Jihomoravská plynárenská, a.s.
RUSKO Jan Vaněk.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Trh práce a politika zaměstnanosti
MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod
Rusko omezilo dodávky zemního plynu na Ukrajinu.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Fáze ekonomické integrace
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Vztahy EU a Ruska – dopady agrárně-obchodních sankcí.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
GDF SUEZ prezentace pro AEM 23. května Každý vývoj energotrhů umožňuje optimalizaci ceny plynu 2.Naše přítomnost na trzích s energiemi 3.Optimalizace.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek.
ONYX CONVERGENCY Plynovod „Mainstream“ Ing. Vratislav Ludvík.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Energetická (ne)bezpečnost
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Fáze ekonomické integrace
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Transkript prezentace:

Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack

Rusko-ukrajinská dohoda 21. dubna 2010 Dmitrij Medveděv – Viktor Janukovič Obsah –30% sleva na dodávky zemního plynu do roku 2019 –Celkový objem kontraktu cca 40 mld. USD –Základní cena 336 USD/1000 m 3 -> 236 USD/1000 m 3 –Prodloužení pronájmu námořní základny Sevastopol o 25 let –Deklarace o zlepšení vzájemných vztahů Důsledky –Ukrajinský trh s plynem –Evropská energetická bezpečnost 2

Ukrajinský trh s plynem Přiblížení základníchcen pro Ukrajinu a pro státy EU (336 USD/1000 m 3 x 350 USD/1000 m 3 ) Klausule „take or pay“ Pokles domácí spotřeby (o ¼ v roce 2009) v důsledku finanční krize a hospodářské recese. Míchání ekonomických a politických otázek ve vztahu k Ruské federaci. Absence klausule „ship or pay“ Důsledky: –Snížení finančního zatížení ukrajinského státního rozpočtu (+) –Mnoho faktorů, které mohou vést k opakování krizí (-) 3

Evropský trh s plynem – bezpečnost dodávek Nové faktory –Pokles poptávky v návaznosti na finanční krizi a ekonomickou recesi. –Růst nabídky na trhu s plynem, především v souvislosti s LNG. –Úspěšná těžba nekonvenčního plynu v severní Americe, která radikálně změnila trh v USA a vedla k přesměrování dodávek LNG do Evropy. –Stabilizace cen ropy mezi 70 a 80 USD/barel. –Liberalizace trhu s plynem a reverzní toky. => otázka současné tvorby cen zemního plynu 4

Exportní politika Gazpromu 5 Zkušenost plynových krizí a problémů s tranzitními zeměmi (Bělorusko 2004, Ukrajina 2006)  diverzifikace exportních tras!!! Plynová krize 2009 jako katalyzátor politického rozhodování. Snaha o realizaci plynovodů spojujících Rusko přímo s koncovým spotřebitelem. –Nord Stream –South Stream –Altaj

Současný stav a vývojové trendy exportní infrastruktury I 6

Současný stav a vývojové trendy exportní infrastruktury II 7

Plynovod Nord Stream 8 –z ruského Vyborgu do německého Greifswaldu –Kapacita 55 bcm/y (2 x 27,5 bcm/y) –Rok dokončení 2012 –Očekávané náklady 15 mld. EUR (6 mld. EUR ruská část; 9 mld. EUR podmořská část) –Vlastnická struktura Nord Stream AG - Gazprom, Wintershall Holding, E.On Ruhrgas, GdF SUEZ, Gasunie. –Objem současných kontraktů – 21 bcm/y.

Důsledky 9 Snížení objemu průtoku přes Ukrajinu až na bcm/y (současných cca 120 bcm/y). Česká republika ztratí svůj význam jako tranzitní země a stane se zemí koncovou. Plynovod Gazelle (55 bcm/y) Nové faktory –LNG –Nekonvenční plyn –Liberalitazace trhu –Reverzní toky