Geografie zemědělství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

Socioekonomická geografie
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Ing. David Slavata, Ph.D. Trh nemovitostí
Sídla.
Demografie je věda, která se zabývá:
Zemědělství.
REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ČESKÉ REPUBLIKY I
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
OSN (United Nations Organization)
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
1 VŠFS – kombinované studium Regionální politika Přednáška
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
 Poválečná situace v Evropě a v USA  Ekonomický vzestup  Využití vědy a techniky Válka a ekonomický vývoj.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.
Základní principy geografického výzkumu
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
1 Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Martin Šimon Teoretické přístupy ke studiu urbanizace.
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Geografický výzkum periferních oblastí Česka 1. Úvod do tématu, cíle přednášky, organizační záležitosti.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Geografie zemědělství Postavení v kontextu geografických věd: typická mezní, hraniční, disciplína, souvisí s některými dalšími tak těsně, že mezi nimi.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství Cvičení z geografie zemědělství Michael Král.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
GENEZE A KOŘENY SOCIÁLNÍ A EKONOMICKÉ GEOGRAFIE, JEJICH POSTAVENÍ V OBECNÉM SYSTÉMU VĚD A VZTAH K PŘÍBUZNÝM DISCIPLÍNÁM. ÚVOD DO GEOGRAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Socioekonomická geografie, hospodářské sektory
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
vzájemné vztahy a specifické vlastnosti sídel Složky sídel:
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
GEOGRAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ
Ekonomika životního prostředí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
6. Seminář Jaroslav Biolek Podzim 2013
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Úvod, základní principy a cíle
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
Charakteristika zeměpisu CR
Základy demografie Přednáška 1.
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Geografie zemědělství Úvod Vyučuje: Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.

Stručná historie a vývoj příslušné disciplíny ekonomické geografie Počátek GZ = práce z 18. a 19. st. Zakladatel GZ: J.H. Thünen teorie o rozmísťování zemědělské výroby (1826) Dříve záměr ekonomů a zem. odborníků „agrární geografie“ 1871, Antverpy W.Götz (1881) – německý geograf Konec 19. st. – osamostatnění GZ Mödling u Vídně (1894) a F.Heiderich První učebnice GZ - J.P. du Grenédan (1903)

Stručná historie a vývoj příslušné disciplíny ekonomické geografie H. Bernhard (1915) : „ Úkolem geografie zemědělství je zobrazovat podmínky zemědělství podle místa a objasňovat je společně s různými přírodními, hospodářskými a kulturními podmínkami“. H. Brunhes (1927): „ Geografie zemědělství je částí geografických věd , která se zabývá studiem venkovského života a zkoumá spojení mezi různými formami zemědělství a prostředí v kterém se rozvíjí“. L.Symons (1968): považuje za hlavní předmět studia geografie zemědělství různé modely lidské práce na půdě. J.Demek ( 1979) „geografie zemědělství zabývá zákonitostmi rozmístění zemědělství“ Předmětem studia je zemědělská výroba, a to zejména její rozmístění, na základě jejich jednotlivých forem, zaměření, struktury, intenzity apod. A.N. Rakitnikov (1970): podle něj se geografie zemědělství zabývá studiem druhů a výsledků využití půdy systémem rostlinné a živočišné výroby v jejich vztahu ke způsobu hospodaření, faktorům přírodního prostředí, obyvatelstvu a jeho způsobům výroby a ostatním hospodářským odvětvím.

Zásadní vývojové myšlenkové směry a teorie dané disciplíny hromadění poznatků o nově objevených regionech ( konec 18. st, 19. st) -> rozvoj výrobních sil (kapitalismus) A.Thaer ( 1806) podrobně rozdělil hospodářství (poč. 19. st) -> základy ekonomiky zemědělství A.Smith, D.Ricardo (oba Ang.) = autoři teorie o pozemkové rentě T.R. Malthus = teorie o vztahu mezi vývojem produkce potravin a růstem počtu obyvatelstva se ukázala jako nesprávná A. Humboldt = velký vliv na rozvoj GZ (1805-1811) Dále např.: K.Ritter (Něm.) a H.Nicolet (Fr.) -> „období 1.sv.v.“

Období kolem 1.sv.v. E. Hahn (Něm.) – jeho práce jsou podkladem pro „agrární geografii“ A. Hettner ( ) – velký vliv na společně s E.Hahnem věnovali ve svých pracích pozornost i historii vzniku a šíření zemědělství a závislosti zemědělství na přírodních podmínkách. T.H. Engelbrecht O.E. Baker a V. Finch ( oba USA) – základ především tzv. regionálního směru v geografii zemědělství R. Bernard (Něm.) - důraz závislost zemědělství nejen na přírodních podmínkách, ale i na kulturních a hospodářských podmínkách.

Meziválečné období G.G.Chisholm (1925) - autor vystupuje jako hlavní představitel anglo-americké školy, tzv. „ business geography“. P.Hesse,, A.Lösch či E.Scheu (1928) – vymezování zemědělských zón L.D. Stamp (1931) – land-use O.E. Baker (1926) či E.F. Foster – vyčlenili v USA 800 zemědělských oblastí R. Valkenburg ( 1931) - vytvořil regiony na základě kombinace procentuálního zastoupení jednotlivých plodin. C.O. Sauer (1938) – zvláčtní historický směr N.I. Vavilov (1926) - hledal centra domestikace kulturních rostlin

Období po 2. sv.v. Teorie v závislosti na nedostatku potravin P.George (1946), M.Sorre (1947), J. de Castro (1952) - regionální a sociální diference ve výživě Nástup FAO, OSN H. Boesch ( 1964) - geografie světového hospodářství E.Otremby (1960) – věnuje pozornost řadě přírodních, historických, ekonomických a geografických pojmů s GZ spjatých > „Statistická revoluce“

Období statistické revoluce Využívání bohaté statistické základny především pak pro rozpracování statisticko-formálních metod vyhodnocování typů a teoretických modelů zemědělské výroby, vymezení regionů, jakož i studium interakce zemědělské výroby a prvků prostředí v kterém se formuje J.D. Henshall - 1967 D.W. Harwey – 1966 R.Chorley – P.Haggett – 1967 P.George (1962) H.F. Gregor (1970) D.B. Grigg (1974) L.Symons ( 1968) G.Enyedi (1965) A.N.Rakitnikov (1970) J.Kostrowicki (1973).

IGU - mezinárodní geografická unie 60. léta – studium využívání půdy (L.D.Stamp), následně pak H.Boesch Od 1964 – typologie zemědělství (J. Kostrowicki) 1976 – sjezd IGU v Moskvě Vytvořeny 2 nové komise komise Zemědělské produkce a světových zásob potravin ( předseda J.Kostrowicki) komise Vývoje venkovského prostředí, předseda G.Enyedi z Maďarska.

IGU – Tokio, Paříž, Sydney, Washington nová komise – Srovnávací výzkum v potravinářských systémech světa ( předseda M.Shafi z Indie). Paříž 1984 nová komise – Měnící se zemědělské systémy ( předseda M.J. Troughton z Kanady) byla vytvořena pracovní skupina – Dynamika systému využívání země ( předseda R.D. Hill z Hongkongu) Sydney 1988 nově ustanovena komise – Geografie zemědělství a venkovské osídlení ( předseda P. Courtney z Austrálie) Washington 1992 komise Geografie hladu a zranitelných potravinových systémů, předseda H.G. Bohle z Německa a studijní skupina Trvala udržitelnost venkovských systémů, předseda I.R. Bowler z Velké Británie Haag 1996 Pokračuje činnost obou komis z Washingtonu Soul 2000 komise – Změny využití a pokryvu ploch ( předseda A.Mather z Velké Británie) a pokračují v činnosti komise Trvale udržitelný rozvoj a venkovské systémy ( předseda CH. Bryant z Kanady) a komise Geografie hladu a zranitelných potravinových systémů, předseda E.Downing z Velké Británie.

Hlavní představitelé GZ ve světě a v ČR (Československu) Počátkem 90. let 20. st. - pozornost GZ se zaměřuje na otázky studia: restrukturalizace zemědělství ve vztahu k novým požadavkům společnosti přepracování metodiky Land Use a Land Cover, postavením státu v zemědělských změnách, zemědělství a zachování agroekosystémů, posilnění trvale udržitelného rozvoje zemědělství ve spojení s venkovským prostorem a rovněž otázkám potravinových zdrojů a rezerv.

Odborné publikace poslední doby A.S. Mather (1986), D.J. Briggs (1989), J.T. Pierce (1990), P. Mc Michael (1992), I.R. Bowler (1992), R.K. Turner (1993), D.Grigg (1995), T.Dyson (1996), B. Ilbery ( 1998), H.Buller, K.Hoggart (2001), I.R. Bowler, C.R. Bryant (2002), G.Robinson (2004), M. Woods (2005).

Vývoj GZ na území ČR (ČSR) poznamenán pracemi z druhé poloviny 19. st. (Thaer, Schwerz ….) největší vliv na formování této disciplíny u nás měly především práce ze začátku 20. století ve stylu tzv. obchodní geografie V. Dvorský –„Všeobecný zeměpis obchodní“ (1921 až 1924) F.Štůla (1922) - autor hospodářského zeměpisu J.Hromádka (1944) - autor rozsáhlého „Všeobecného zeměpisu hospodářského a obchodního. regionalizaci zemědělské výroby V.Novák (1925) E.Reich (1934). J Stocký (1935).

Období po roce 1945 Nové sféry vlivu, „marxismus“, Práce v rámci GZ lze rozdělit do 7 skupin: regionalizace ČSSR L.A. Avdějičev (1962), A. Götz (1969), G.Kruglová, Z.Hoffmann (1971), K.Zelenský (1976), monografické zpracování vybrané zem. plodiny v ČSSR Cukrová řepa - J.Tarábková (1963), vinná réva - Z.Mocko (1975), brambory - J.Sabaka (1968), chmel - J.Dvořák (1976), obiloviny - A.Věžník (1989) atd. komplexní problematika geografie zemědělství A.Götz (1974,1977), zázemí města Bratislavy – K.Ivanička (1971), Pardubic a Hradce Králového – V.Häufler (1960), Plzně – J.Dvořák (1972), Brna – A.Věžník (1985), Severomoravského kraje – G.Kruglová (1972), v oblasti Tríbeč – Vtáčnik – P.Spišiak (1987).

Období po roce 1945 interakce zemědělství a životního prostředí A.Götz., G.Kruglová, (1975), S.Juránek (1982), G.Kruglová (1974), J.Ungerman (1977), A.Věžník (1986 využití půdy, analýza vývoje půdního fondu I.Bičík (1979), I.Lepka (1978), F.Žigrai (1980), P.Spišiak (1984), M.Viturka (1984), J.Feranec, J. Oťahel (1989) apod. komplexně geografická díla J Demek a kol. (1977), V. Häufler (1984), L. Mištera a kol. (1985) učebnice ekonomické geografie M.Riedlová, R.Prokop (1967), M.Blažek a kol. (1967), K. Ivanička (1971), M.Riedlová, M.Blažek, F. Brabec (1983), K.Ivanička (1983), L.Skokan, V.Hrala, I.Vitvarová (1988), V.Hrala a kol. (1975), I.Bičík (1982), A.Věžník (1987,1989) apod.

Období transformace vznikla celá řada prací řešící problematiku geografie zemědělství se zaměřením na: Regionální diferenciace, které se vytvářely během procesu transformace zemědělství na území ČR A.Götz (1994), A. Věžník (1995a) a I.Bičík, A.Götz (1996). Územní diferenciaci českého zemědělství a její vývoj V.Jančák a A.Götz (1997) a A.Věžník (2004). Sociální souvislosti procesů transformace zejména zemědělských podniků V.Trnková (1993) J..Ptáček (1996), P.Spišiak (1994 - SR). problematiku hodnocení změn ve využívání půdy V.Štěpánek (1992), I.Bičík, L.Jeleček (1995), I.Bičík (2002).

Období transformace Tématické oblasti: Celý proces transformace zemědělství ČR završený vstupem do EU I.Bičík,V.Jančák (2005), A. Věžník (2002), na Slovensku P.Spišiak a kol. (2005). oživení celého venkovského prostoru I. Bičík a kol. (2001) a J..Binek a kol. (2007). učební texty ve kterých je řešena problematika geografie zemědělství geografii zemědělství ČR zpracovali A.Götz a M.Novotná (1995) a také A.Věžník ( 1995b). Z pohledu světového hospodářství L.Skokan (1995), v obecnější rovině pak P.Spišiak (2000).

Konec Děkuji za pozornost Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.