Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Robert Páleník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Advertisements

Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Zopakovat si: Zákon o veřejných zakázkách
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Liberec, 19. května 2008.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
1 NOVÝ ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách účinnost: prováděcí vyhlášky: 239/2004 Sb. - zadávací dok. stavby 240/2004.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Robert Páleník
Zadávání veřejných zakázek. Právní úprava zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, transponuje evropské směrnice v současnosti je v mezirezortním.
Pravidla výběru dodavatelů při pořizování zboží a služeb z prostředků finanční podpory OP VK Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem.
ZÁKON 139/2006 O koncesních smlouvách a koncesních řízeních (koncesní zákon)
Veřejné zakázky aneb o čem je nový zákon č. 137/2006
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Studijní blok č. 4 Jana Soukopová
ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
Veřejné zakázky Robert Páleník Tento studijní materiál vznikl jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Podpora odborných praxí.
PRÁVNÍ ÚPRAVA PODLE ZÁKONA Č. 40/2004 Sb. V ÚPLNÉM ZNĚNÍ
Veřejné zakázky města nově od 2016 MĚSTO V PROMĚNÁCH ČASU A MYŠLENÍ LIDÍ 5. konference Platformy městských architektů a Společnosti Petra Parléře, o.p.s.
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Výběr dodavatele, veřejné zakázky. Legislativa, informace Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Důležité.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Seminář pro žadatele k 49. výzvě IROP „Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II." Zadávání a kontrola veřejných zakázek.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Veřejné zakázky aneb o čem je nový zákon č. 137/2006
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Novela zákona o veřejných zakázkách
Veřejné zakázky vybrané kapitoly
Hodnocení ve veřejných zakázkách
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky Robert Páleník
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Transkript prezentace:

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Robert Páleník palenik@compet.cz Veřejné zakázky Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Robert Páleník palenik@compet.cz

Obsah Proč zadávat? Souvislosti s EU, základní principy a legislativa Ekonomické dopady (studie EK) Zadavatel Definice veřejné zakázky Druhy zadávacích řízení Přezkum zadávání veřejných zakázek

I. Otázky k diskuzi ??? Co je to vlastně veřejná zakázka? Jaké jsou důvody (ekonomické…) existence regulace v oblasti zadávání veřejných zakázek? Jsou důvody správné a jaký je cíl regulace?

Principy zadávání Smlouva o založení ES: článek 2 – vytvoření společného trhu! článek 12 – princip nediskriminace článek 28 – volný pohyb zboží článek 43 – svoboda usazování článek 49 – volný pohyb služeb

Principy (2) Ideje Smlouvy o založení ES promítnuty do sekundární legislativy (směrnic) => základní zásady zadávaní VZ (§ 6 zákona): Princip zákazu diskriminace, Princip stejného zacházení, Princip transparentnosti. (vzájemné uznávání, proporcionalita)

Legislativa 2004/18/ES (klasická) 2004/17/ES (sektorová) Směrnice rady (92/13/EHS a 89/665/EHS – přezkumné směrnice – minimální požadavky na systémy přezkumu zadávání VZ) transponováno zákonem č. 137/2006 Sb., o VZ, a zákonem č. 139/2006 Sb., koncesní zákon

Ekonomické dopady Podíl VZ na HDP cca 16 % (EU 15) 16 % VZ nadlimitních, tj. 2,6 % HDP EU 15 (zvýšení v „legislativním balíčku nových směrnic“ => další snížení) Vnitřní trh – vliv na růstový potenciál firem, zvyšování konkurenceschopnosti evropských producentů na celosvětovém trhu (globalizace) Efektivnost výdajů na VZ a deficity veřejných rozpočtů

Zadavatel Veřejný Dotovaný Sektorový + sdružení zadavatelů centrální zadavatel (zadává za několik veřejných zadavatelů)

Veřejný zadavatel ČR státní příspěvková organizace územní samosprávný celek + příspěvkové organizace „veřejnoprávní subjekt“ (koncept „body governed by public law“)

Dotovaný zadavatel VZ z více než 50 % financována veřejným zadavatelem Nadlimitní VZ Týká se definovaných stavebních prací a služeb (ne dodávky) postupuje jako veřejný zadavatel

Sektorový zadavatel uplatnění dominantního vlivu veřejným zadavatelem NEBO má oprávnění poskytující zvláštní nebo výhradní práva + vykonává relevantní činnost dle § 4

Definice VZ (1) (§ 7): Veřejnou zakázkou je zakázka realizovaná na základě smlouvy mezi zadavatelem a jedním či více dodavateli, jejímž předmětem je úplatné poskytnutí dodávek či služeb nebo úplatné provedení stavebních prací. Veřejná zakázka, kterou je zadavatel povinen zadat podle tohoto zákona,musí být realizována na základě písemné smlouvy. Obecně přijímaná definice neexistuje! Co znamená slovo zakázka… Proces začínající uveřejněním a končící uzavřením smlouvy. Znakem je vztah zadavatele a vybraného uchazeče (úplatnost).

Veřejná zakázka (2) VZ je od 1.- Kč podle předpokládané hodnoty: nadlimitní / podlimitní / VZ malého rozsahu podle předmětu: dodávky / služby / stavební práce koncese vs. veřejná zakázka (koncesionář bere užitky z poskytované služby / zhotoveného díla, přebírá rizka + event. část plnění v penězích) – vazba na projekty PPP

VZ podle předpokládané hodnoty NADLIMITNÍ Dodávky a služby: Stavební práce: 4 290 000,- Kč ČR, státní p.o., MO ČR pro 165 288 000,- pro vymezené zboží všechny zadavatele 6 607 000,- Kč územní samospr. celky a jejich p.o., „veřejnoprávní subj.“, MO ČR pro nevymezené zboží 13 215 000,- Kč sektorový zadavatel PODLIMITNÍ (zjednodušené zadávací řízení) Dodávky a služby: od 2 mil. do limitů pro nadlimitní Stavební práce: od 6 mil. do limitů pro nadlimitní možnost použití zjednodušeného podlim. řízení (u st. prací do PH 20 mil.) VZ MALÉHO ROZSAHU nedosahují limitů pro podlimitní – dodržení zásad

Druhy zadávacích řízení Otevřené řízení (základní druh) Užší řízení (základní druh) Jednací řízení s uveřejněním (veřejný zadavatel jen za splnění podm. + sektorový zákl. druh) Jednací řízení bez uveřejnění (jen za splnění určitých podmínek) Soutěžní dialog (jen zvláště složité VZ) Zjednodušené podlimitní řízení (podlimitní VZ, u staveb jen do 20 mil. Kč)

Otevřené a užší řízení Otevřené řízení: oznámení na ISVZ (TED); mohou podat nabídku všichni dodavatelé Užší řízení: oznámení na ISVZ (TED); Fáze- zájemci podávají žádost o účast (prokazují kvalifikaci) Fáze – zadavatel vyzve k podání nabídky zájemce kteří splnili kvalifikaci (+ omezení počtu; min. 5)

Jednací řízení bez uveřejnění výjimečný způsob zadávání za splnění podmínek (např. urgentní, vícepráce do 20 % ceny, technická neslučitelnost…) písemná výzva k jednání jednání možné event. i s více zájemci

Jednací řízení s uveřejněním První fáze obdobná jako u UŘ (žádosti o účast) K podání nabídky vyzve min. 3 Na rozdíl od OŘ a UŘ je o nabídkách možné dále jednat!!!!

Soutěžní dialog oznámení ISVZ / TED (výzva k podání žádosti – splnění kvalifikace) omezení počtu zájemců (§ 61) výzva k účasti, ceny dialog = hledání vhodného řešení (více) výzva k podání nabídek hodnocení….

Zjednodušení podlimitní řízení výzva nejméně 5 zájemců (neopakovat) současně vhodným zp. uveřejnit (musí přijmout i jiné nabídky) dříve nebylo →zadávalo se v otevřeném / užším řízení – zjednodušení zadávací procedury u VZ nižší hodnoty

Další postup v řízení Hodnocení kvalifikace (ne UŘ) Posouzení nabídky z hlediska splnění zadávacích podmínek (mimořádně nízká NC – zdůvodnění; vysvětlení nabídky) Hodnocení nabídek (kritéria v ozn.) Přidělení VZ Uzavření smlouvy Uveřejnění výsledku Zrušení VZ

Stupně systému přezkumu správní řízení před UOHS – I. st. řízení o rozkladu (předseda UOHS ) – II. st. (15 dnů) řízení o námitkách - zadavatel správní řízení správní žaloba ke Krajskému soudu v Brně (2 měsíce) správní soudnictví ústavní stížnost (60 dnů) kasační stížnost k NSS (2 týdny) Evropský soudní dvůr řízení o porušení smlouvy - EK

Přezkum „Na návrh“ (1) Vyhoví – Problém vyřešen NÁVRH (10 dnů) – předchozí podání námitek podmínkou! NÁMITKY (15 dnů) Nevyhoví (zákaz uzavřít smlouvu 45 dnů ode dne obdržení námitek) ÚROVEŇ 1 – neformální řešení situace zadavatelem ÚROVEŇ 2 – formální přezkum ÚOHS

Na návrh – platby (2) Kauce: 1 % nabídkové ceny (50 tis. – 2 mil.) navrhovatele nebo paušál 100 tis. nelze-li určit kauce se vrací v případě „úspěchu“ navrhovatele; jinak propadá do SR náklady řízení 30 tis.: hradí zadavatel, bylo-li rozhodnuto o nápravném opatření, jinak si nesou sami účastníci

Přezkum „Ex officio“ Řízení zahájení z vlastního podnětu ÚOHS Na základě podání fyzických/právnických osob, NKÚ, Policie ČR, dalších orgánů st. správy, monitoring masmédií Na základě provedené kontroly v sídle zadavatele (zákon o státní kontrole) Objektem VZ před i po uzavření sml.

Nástroje ÚOHS Předběžné opatření (v průběhu s.ř.) Uloží rozhodnutím nápravu (před uzavřením smlouvy) – zruší jednotlivý úkon, celé zadávací řízení… Sankce – rozhodnutím uloží pokutu do 5 % ceny VZ za spáchání správního deliktu (užíváno po uzavření smlouvy…)

Zdroje www.compet.cz (www.uohs.eu) web UOHS www.portal-vz.cz (info MMR ČR) www.isvzus.cz (uveřejňovací místo ČR) http://ted.europa.eu (uveř. místo EU) http://simap.europa.eu (info portál EU) www.sigmaweb.org (OECD/EU) www.uncitral.org (OSN – UNCITRAL)

DÍKY ZA POZORNOST !!!