EXISTENCIALISMUS 20. března 2014, Pavel Trtílek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

Che Guevara.
Karel Hynek Mácha.
Rozbor uměleckého textu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Simona Belanová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.04/Be.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Česká meziválečná literatura
Samuel Beckett - Čekání na Godotta
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Victor Hugo ( ).
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
ROMANTISMUS.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Filozofie 20. století – Francouzský existencialismus
Albert Camus Barbora Vaňková.
 Tomáš Pešl C4B  Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Karel Toman Anarchistický buřič.
Tento směr si kladl za cíl podat nový obraz člověka. Aktualizoval člověka, realitu a předmětný svět. V samotných dílech se však nejvýrazněji zrcadlí tíživý.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM Světová meziválečná próza
Martin Pinta Jan Košner
Česká literatura 2. poloviny 20. století
Martin Heidegger. Rok narození 1889 –C–C–C–Ch. Chaplin –L–L–L–L. Wittgenstein –A–A–A–A. Schickelgruber.
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Surrealismus.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Paul Ricoeur Zuzana Svobodová. Paul Ricœur Valence – Châtenay-Malabry u Paříže Vyrůstá bez rodičů, u tety v Rennes, protestanté v.
Existencionalismus, neorealismus
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
Pavel Volín Michal Vachoušek Markéta Fraňková Markéta Hanzlíčková.
FRANCOUZSKÉ ANTIREALISTICKÉ DIVADLO NA POČÁTKU 20. STOLETÍ Proměny francouzského divadla: Jacques Copeau, Kartel.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – realismus, umělecký.
ABSURDNÍ DIVADLO 10. března 2016 (Pavel Trtílek).
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Romain Rolland Aneta Kozlová Septima
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaFilozofie.
SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Česká meziválečná literatura
Biblioterapie jako pomocná ruka
Kultura v předválečném Československu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
EXISTENCIALISMUS Pavel Trtílek,
EXISTENCIALISMUS 10. března 2016, Pavel Trtílek.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Česká meziválečná poezie
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Albert Camus ( ).
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

EXISTENCIALISMUS 20. března 2014, Pavel Trtílek

filosofický a umělecký směr vznikl po 1. světové válce v Německu rozvoj: 40. léta Francie, Německo… 50. a 60. léta: „módní“ filosofie (rozmělnění jeho myšlenek) dělení na několik proudů: teistický (křesťanský) filosofie: Karl Jaspers drama: Gabriel Marcel próza: Jan Čep ateistický filosofie: Martin Heidegger drama: J.-P. Sartre, A. Camus

inspirace: představitelé neměli vždy jednotné názory… filosofie: Nietzsche, Kierkegaard, Husserl, Heidegger próza: Kafka, Dostojevskij představitelé neměli vždy jednotné názory… podstatou byl osamělý jedinec, odtržený a izolovaný od společnosti (odcizení člověka), vhled do nitra úzkost z „nesmyslnosti“ lidské existence (vědomí nezbytné smrti) lidské bytí je vnucená svoboda, člověk je „odsouzen“ ke smrti (jediná svoboda tkví v možnosti zvolit si vlastní smrt), jako jediný tvor je si tohoto vědom pesimismus (jediná jistota je smrt)‏ častá politická angažovanost (1968, kolonialismus, levicové smýšlení)

existenciální drama lze vnímat jako „předstupeň“ absurdního divadla – platí to však jen částečně: ED vesměs dodržuje klasickou stavbu dramatu; AD text i výstavbu dramatu destruuje ED klade otázky a pak na ně odpovídá; AD sice otázky pokládá též, avšak bez konkrétních odpovědí společná jim jsou témata lidské existence (osamělost, „jistota“ smrti, pesimistický náhled na svět atd.)

JEAN-PAUL SARTRE (1905 – 1980)‏

spjat s událostmi ve Francii roku 1968 1964: Nobelova cena (odmítl ji) studium v Německu spjat s událostmi ve Francii roku 1968 1964: Nobelova cena (odmítl ji) Filosofická tvorba: Bytí a nicota (1943) Dramatická tvorba: Mouchy (1943, antická inspirace) Za zavřenými dveřmi (česky též jako S vyloučením veřejnosti; 1944, dodržení 3 jednot) Počestná děvka (1946) Špinavé ruce (1948) Ďábel a Pánbůh (1951) Vězňové z Altony (1959)

Mouchy (1943, Théâtre de la Cité, režie Charles Dullin)

Za zavřenými dveřmi (1944, Théâtre du Vieux-Colombier, režie Raymond Rouleau)

Sartre na Kubě: setkání s Che Guevarou (1960)‏ Uragán nad cukrem (kniha reportáží o kubánské revoluci) Sartrův web: http://expositions.bnf.fr/sartre/index.htm

ALBERT CAMUS (1913 – 1960)‏

narozen v Alžírsku, kde vystudoval filosofii kritik francouzské koloniální politiky (Alžírsko) 1957: Nobelova cena (o 7 let dříve než Sartre) Filosofická tvorba: Mýtus o Sisyfovi (1942, inspirace antickým mýtem, absurdno jako filosofická kategorie, odtud později název pro absurdní divadlo) Člověk revoltující (1951) ‏ „Absurdno vzniká z rozporu mezi tázajícím se člověkem stojícím tváří v tvář mlčícímu, nerozumnému světu.“ (Mýtus o Sisyfovi)‏

Sisyfos (Franz von Stuck; 1920)

Prozaická tvorba: Dramatická tvorba: Cizinec (1942, novela) Mor (1947, román) Exil a království (1957, povídky) Dramatická tvorba: Caligula (1938) Nedorozumění (1944) Stav obležení (1948) Spravedliví (1949) několik adaptací (např. Běsi) Camus i Sartre poskytli filosofickou základnu absurdnímu dramatu

ANDRÉ GIDE (1869 – 1951)‏

vývoj tvorby od symbolismu po existencialismus 1947 – Nobelova cena 1947 – spolu s Jean-Louis Barraultem zdramatizoval Kafkův Proces (Théâtre Marigny) „zjevení“ v poválečném pařížském divadle užití mnoha postupů využívaných později představiteli absurdního dramatu Gidova dramatická tvorba: Saul (1903) Oidipus (1932) Persefona (1934) Théseus (1946)

LITERATURA K TÉMATU: Camus, Albert: Mýtus o Sisyfovi (Praha, 1995) Hyvnar, Jan: Francouzská divadelní moderna (Praha, 1996) Černý, Václav: První a druhý sešit o existencialismu (Praha, 1992)