Globální družicové polohové systémy Galileo a GLONASS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Galileo – evropský navigační družicový systém Praha, 13. prosinec 2010
Advertisements

SATELITNÍ KOMUNIKACE Martina ŠKVAŘILOVÁ, 4.Z.
Podmínky pro přepravu zvířat od
G lobal P ositioning S ystem © Peter H. Dana 9/22/98.
Dálkový průzkum Země Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vypracoval: Jakub Papež
Způsoby přesné družicové navigace
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Evropský parlament Konference ČTÚ: „Digitální budoucnost krok za krokem, 14. října 2013 Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c. poslanec Evropského parlamentu místopředseda.
Inovativní metody sběru dat Trimble - krok do budoucnosti
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
GPS.
PŘEDNÁŠKA 0. Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Satelitní navigační systémy a ionosféra.
GPS.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Korekční signály pro GPS přijímače Trimble AgGPS
Kosmonautika.
Global Positioning Sytem
GPS – Global Positioning System
Jméno a příjmení: Marek Janoušek Téma: GPS Třída: 5.A
Zvyšování bezpečnosti letecké dopravy
Systémy rozšíření GNSS na palubě letadla.  Rozšíření GNSS jsou způsoby zlepšení a zpřesnění navigačních schopností GNSS, za použití dodatečných informací,
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektromagnetické záření 2. část
Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS Globální navigační satelitní systémy.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Project BOS Low-cost InDoor Localization System Nature Inspired Technologies Group Dept. of Cybernetics FEE CTU in Prague.
Země jako vesmírné těleso
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
Navigační systémy pro určení polohy na Zemi
Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt.
Komunikace MOS s externími informačními systémy Lucie Steinocherová Vedoucí práce: Ing. Václav Novák, CSc.
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
Satelitní systémy Mobilní systémy, PF, JČU. Telefonní (radiové) sítě Telefonní sítě Přepojování okruh Přenos hlasu Datové/IP sítě Přepojování paketů Přenos.
EKO/GISO – GPS. 2 The Global Positioning System (GPS) navigační systém pro určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu měření.
PŘEDNÁŠKA 11 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Pavel Středa 1.ME. -GPS je družicový navigační systém -Systém NAVSTAR GPS.
Mgr. Michal Rakowski Zapojení geocachingu do výuky na škole.
ZÁKLADY NAVIGACE.
Pedagogická přednáška pro habilitační řízení
Princip určování polohy pomocí satelitu
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Družicové datové přenosy. Družicové komunikační systémy jsou v dnešní době velmi důležitou součástí komunikačního řetězce. Doplňují pozemní kabelové,
Satelitní měření polohy
Globální polohovací systémy Global Position Systém (GPS)
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
Historie katastru mapování českých zemí globální navigační satelitní systémy Lukáš Brábník
HISTORIE NAVIGACE. Vývoj navigačních systémů ► rozvoj lodní dopravy – ekonomická nutnost  příbřežní plavby – navigace dle orientačních bodů  plavba.
GPS  Navigace nám slouží k orientaci na našich silnicích.
Navigační technologie Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
60. let 20. století Indie má na oběžné dráze desítky komunikačních a meteorologických družic výstavba vlastních raketových nosičů, vysílání telekomunikačních.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
Technologie GPS aneb Autem a pěšky za svým cílem
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
AIRCRAFT BASED AUGMENTATION SYSTEMS
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
GPS - globální poziční systém
MECHANIKA.
Transkript prezentace:

Globální družicové polohové systémy Galileo a GLONASS Jakub Novák Martin Chodúr

Galileo Projekt Evropské unie zaměřený na služby GNSS hlavně na jejím území. Vývoj pro soukromý sektor ne pro vojenské účely. Administrativní centrum Galileo Supervising Authority (GSA) má sídlo v Praze. Datum spuštění je stále odkládáno. Do roku 2014 by měly být vypuštěny první 2 družice a dalších 14 do konce roku 2014.

Galileo Kompatibilita se systémy GPS 30 družic na oběžné dráze 27 na 9 pozicích ve třech rovinách, vzájemně vůči sobě posunutých o 120° 3 jako náhradní na 10. pozici Vysoká spolehlivost Přesnost větší než 1 metr

Galileo Model rozmístění družic na oběžné dráze

Galileo 5 základních služeb: Open Service (OS) Commercial Service (CS) volně dostupná Commercial Service (CS) placená s větší přesností Safety of Life Service (SOL) šifrovaná a bezpečná (např. letecký provoz) Search and Rescue (SAR) služba nouzové lokalizace v rámci celosvětové družicové záchranné služby COSPAS/SARSAT Public Regulated Service (PRS) Určena pro bezpečnostní složky

Galileo Technické informace o družicích Rozměry družice:  2.7 x 1.1 x 1.2 m Rozpětí solárních panelů: 13m Navigační signály: 10 signálů, vysílaných v rozmezí 1200-1600 MHz Hmotnost při vypuštění: 700kg

Galileo Model družice GNSS Galileo

GLONASS Vojenský projekt původně Sovětského svazu dnes Ruska Využití po celém světě Ne příliš velká přesnost Problémy s funkčností

GLONASS Zahájen roku 1976 Plný provoz poprvé roku 1991, do té doby bylo vypuštěno 44 provozních a 8 testovacích družic V letech 1996-2001 byl v úpadku a zastavena jeho činnost V roce 2011-2012 je plánované znovuobnovení plné činnosti Roku 2010 chyba ve výpočtu množství paliva zapříčinila pád rakety nesoucí 3 Poslední družice byla vypuštěna 3.10.2011

GLONASS Systém je založen na 24 družicích ve výšce 19100 km nad zemí Pohybují se po 3 drahách se sklonem 65° vzájemně posunutých o 120° každých 8 siderických dní je družice nad stejným místem na zemi

GLONASS Model rozmístění družic systému GLONASS

GLONASS V momentální době slouží na orbitě 24 družic typu Uragan-M Váha přibližně 1,4 tuny Rychlost 3,9 km/s Vysoká poruchovost a nízká životnost Uragan-K Nový model který by měl být spolehlivější s vyšší životností Kompatibilita se systémem GPS

GLONASS Model družice Uragan-K

Porovnání GPS,GLONASS a Galileo Druh navigačního systému Klady Zápory GPS Zdarma Přesný Počasí nemá vliv Pasivní Přímá viditelnost Nefunguje v budovách Min. 4 družice GLONASS Nepřesný Zastaralé družice Nestabilita Galileo Přijímače využijí i GPS a GLONASS systém Velmi přesný Příjem signálu i v místnostech a tunelech Dosud nespuštěno Datum dokončení se stále odkládá