Vztlaková síla působící na těleso v kapalině

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Advertisements

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Práce při zvedání tělesa kladkami
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
Skládání sil.
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V KAPALINĚ
8. Hydrostatika.
Účinky gravitační síly na kapalinu
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Archimédův zákon.
Digitalizace výuky Příjemce
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Definice:
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Zákon vzájemného působení dvou těles
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vztlaková síla v tekutinách
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
Název úlohy: 2.8 Archimedův zákon
SKLÁDÁNÍ SIL OPAČNÉHO SMĚRU
Plavání těles.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
VY_32_INOVACE_269 Název školy
Síla.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
7. ročník Síla Skládání sil.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Skládání sil opačného směru
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
SKLÁDÁNÍ SIL TÉHOŽ SMĚRU
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Archimedův zákon.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_13_Vztlaková síla Téma:
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Archimédův zákon pro plyny
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Archimédův zákon.
Archimédův zákon.
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Vztlaková síla působící na těleso v kapalině (Učebnice strana 115 – 116) Na siloměr zavěsíme závaží o hmotnosti 100 g. Země působí na závaží gravitační silou Fg = 1 N. Závaží na siloměru ponoříme do vody. Fvz Pružina siloměru je nyní napínaná menší silou F než v prvním případě. F F Fg Těleso ponořené do kapaliny v klidu je nadnášeno silou, která má opačný směr než síla Fg. Tato síla se nazývá vztlaková síla a značí se Fvz. Fg Velikost vztlakové síly můžeme určit jako rozdíl sil Fg a F naměřených siloměrem. Fvz = Fg – F

h1 h2 Do nádoby s vodou vložíme kovovou krychli. Na všechny stěny krychle působí hydrostatická tlaková síla. h1 F1 F4 Na horní stěnu krychle působí tlaková síla F1 svisle dolů. h2 F3 F2 Fvz Na dolní stěnu krychle působí tlaková síla F2 svisle vzhůru. Na protilehlé boční stěny krychle působí stejně velké tlakové síly F3 , F4 opačného směru, proto se jejich účinek na krychli ruší. Protože dolní stěna krychle je ve větší hloubce pod hladinou kapaliny než horní stěna krychle, je tlaková síla F2 na dolní stěnu krychle větší než tlaková síla F1 na horní stěnu krychle. Výslednice těchto dvou sil má směr větší síly, tedy svisle vzhůru. Její velikost je rovna rozdílu těchto sil. Tato síla nadnáší těleso v kapalině, je to vztlaková síla Fvz.

Na siloměr zavěsíme závaží o hmotnosti 100 g. Na siloměr zavěsíme hliníkový váleček stejného objemu o hmotnosti 40 g. Na siloměr zavěsíme dvě ocelová závaží o hmotnosti 200 g. Fvz Fvz F F F F Fg Fg Fvz Fg Fg Těleso ponořené do kapaliny v klidu je nadnášeno vztlakovou silou Fvz. Hliníkový váleček stejného objemu je nadnášen stejnou vztlakovou silou Fvz. Fg F F Fg Závaží je nadnášeno větší vztlakovou silou Fvz. Vztlaková sila Fvz nezávisí na hmotnosti tělesa. Vztlaková sila Fvz je tím větší, čím větší je objem ponořeného tělesa.

Do vody ponoříme vejce. Hmotnost vejce je 58 g, jeho objem 53 cm3. Vejce se ponoří ke dnu. Na vejce působí gravitační síla Fg směrem dolů a vztlaková síla Fvz směrem nahoru. Výsledná síla F působí směrem dolů. Fvz Do vody nasypeme sůl. F Při určitém množství soli začne vejce stoupat nahoru. Fvz Fg F Na vejce působí gravitační síla Fg směrem dolů a vztlaková síla Fvz směrem nahoru. Výsledná síla F působí směrem nahoru. Fg Hmotnost vejce ani jeho objem se nezmění, přisypáním soli se zvětší hustota kapaliny. V kapalině s větší hustotou působí na těleso větší vztlaková síla Fvz. Vztlaková síla působící na těleso ponořené do kapaliny závisí na objemu ponořené části tělesa a na hustotě kapaliny. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 117 – 118.