Jednotný vnitřní trh- osoby Evropské soutěžní právo Michal Částek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

EURES Evropské služby zaměstnanosti
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Státní občanství a cizinecký režim
Volný pohyb pracovníků
Volný pohyb zboží.
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU
Veřejné podniky a státní monopoly
JUDr. Martina Burachovičová
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Evropské soutěžní právo Michal Částek
Studuj, pracuj, cestuj Volný pohyb bez překážek? Úřad vlády ČR Tereza Kunertová.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
EURES – vaše práce v Evropě
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Boj s rasovou diskriminací: Workshop pro instituce občanské společnosti v České republice.
Správa sociálního zabezpečení
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
1 Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
HISTORICKÝ VÝVOJ VOLNÝ POHYB PRACOVNÍKŮ SVOBODA USAZOVÁNÍ Volný pohyb osob.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Kdo je rodinným příslušníkem občana Evropské unie
Personální plán pro podnikatelský plán
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
Vnitřní trh EU – právní úprava Prezentace Pojem vnitřního trhu definován SFEU: „Vnitřní trh zahrnuje prostor bez vnitřních hranic, v němž je zajištěn.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Sociální zabezpečení v Evropské Unii Katedra pracovního práva a práva sociálního zabezpečení © Ing. Antonín Vacík
Východiska evropské úpravy
Sociální zabezpečení v EU
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 10/2017
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Sociální zabezpečení v EU
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Transkript prezentace:

Jednotný vnitřní trh- osoby Evropské soutěžní právo Michal Částek

Volný pohyb osob Upraveno v čl SES+sekundární legislativa a rozsudky ESD Původně pohyb za účelem pracovní činnosti a za účelem podnikání Maastrichtská smlouva a občanství Unie - od r se vztahuje volný pohyb na osoby (nejde pouze o pohyb pracovních sil) Právo vstupovat na území jiného členského státu za účelem hledání práce či přípravy na ni, pobývat tam při jejím výkonu a setrvat tam po jejím ukončení.

Volný pohyb osob Pracovník v ES musí splňovat podmínky (není jasně definován ve SES, dedukce z rozhodnutí ESD):  Státní příslušnost k členskému státu EU či EHP (nemůže být příslušník třetího státu, ani zámořského území členského státu, který na území jiného členského státu pouze pobývá)  Skutečný výkon práce – hospodářské činnosti  Získává odměnu  Je řízen jinou osobou (jinak podnikatel)

Volný pohyb osob Volný pohyb osob se vztahuje i na rodinné příslušníky – jinak by se pohyb osob omezoval – nemožnost vést rodinný život  Manželka, manžel, děti (do 21 let či vyživované) a rodiče pracovníka  Důchodce, který přestal vykonávat profesionální činnost  Studenti po dobu vzdělávání (manželka a potomci) Podmínkou pro pohyb – dostatek finančních prostředků a zdravotní pojištění

Volný pohyb osob Zákaz diskriminace kvůli státní příslušnosti – pracovníci mají právo na stejné postavení a přístupu k zaměstnání jako příslušníci dotyčného členského státu Povolené požadavky: jazykové zkoušky, pokud jsou nutné pro výkon zaměstnání Test profesních znalostí – pokud nedošlo k vzájemnému uznávání vzdělání a kvalifikací

Nediskriminace Zákaz diskriminace se vztahuje na jakoukoliv formu – náboženství, pohlaví, vyznání… Rovnost v odměňování Návrat do zaměstnání Daňové a sociální výhody Právo na získání ubytování Směrnice proti diskriminaci (ČR dosud nepřijala – možnost žaloby u ESD) Zákaz diskriminace Sotgiu v. Deutsche Bundespost (nižší odlučné pro zaměstnance s bydlištěm mimo SRN – ESD-diskriminační)

Kvalifikační požadavky Nedošlo k jejich harmonizaci na komunitární úrovni Nediskriminační aplikace Sledují cíl veřejného zájmu Princip vzájemného uznávání diplomů – vysokoškolské vzdělání (min. 3 roky), profesionální vzdělávání (min. 1 rok).

Omezení volného pohybu Veřejná bezpečnost a ochrana zdraví – seznam nakažlivých chorob – odepření vstupu osoby do členského státu Seznam osob, které mají zakázán vstup na území jiného členského státu – fotbaloví fanoušci Veřejný pořádek – musí být doloženo a musí být závažné-musí jít skutečně o ohrožení životních zájmů státu (není však záznam v trestním rejstříku) U zaměstnání ve státní službě (čl. 39/4 SES)

Státní zaměstnanci Rozhodnutí ESD Komise vs. Belgie Belgické právo – státní zaměstnanci – železničáři, zdravotní sestry, instalatéři, elektrikáři.. ESD závěr – pojem státní služby – pouze vlastní výkon úřední moci - „zaměstnanec zajišťuje obecné státní zájmy“. Belgie spor prohrála. rozsudek ESD z r francouzské odborné asistentky na Benátské univerzitě- ESD „odborný asistent není státní zaměstnancem“

Právo vstupu a pobytu Směrnice 68/360 – právo zahrnuje:  Právo vstoupit na území jiného členského státu na základě předložení identifikačního průkazu  Právo na povolení k pobytu na základě předložení průkazu a potvrzení o zaměstnání  Povolení k pobytu – na pět let – automaticky se prodlužuje (pracovníci pobývající na území do 3 měsíců mohou pobývat bez povolení)

Sociální zabezpečení Sociální zabezpečení nesmí mít negativní dopad na volný pohyb – pracovníkům musejí být zajištěna práva na důchod, pen. Dávku v mateřství, sociální podporu, dávku v nezaměstnanosti Migrující pracovník – vztahuje se na něj systém sociálního zabezpečení v zemí, ve které pracuje Pracovníkovi se započtou všechny doby, po které pracoval v různých členských státech Vyplácení dávek – pokud splnil nároky na sociální dávky (důchod, mateřská) má právo na jejich výplatu bez ohledu na skutečnost, že nebydlí v členském státě, který je plátcem dávky – český důchodce může být na důchod ve Švédsku – za český důchod

Právo usazování Čl SES Právnické a fyzické osoby se mohou usazovat v rámci EU a provozovat podnikatelskou činnost Provozování živnosti a podnikatelské činnosti na základě podmínek stanovených v dotyčném členském státě Zákaz diskriminace na základě státní příslušnosti – vztahuje se na subjekty EU a EHP Není povinnost přenést sídlo do dotyčného státu-vykonává hospodářskou činnost