Historie měření rychlosti světla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Astronomické jednotky délky
Advertisements

Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_605_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Jan Máca FJFI ČVUT v Praze Fyzikální seminář LS 2009
Způsoby přesné družicové navigace
Speciální teorie relativity (STR)
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Optika Co je světlo ? Laser – vlastnosti a využití Josef Štěpánek
Rychlost světla a její souvislost s prostředím
Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce
Speciální teorie relativity - Opakování
Zákon lomu a odrazu světla - opakování
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F29/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Keplerovy zákony Autor:
Optické odečítací pomůcky, měrení délek
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
Interferometry Michelsonův interferometr
Vesmír.
Světlo.
Elektronické dálkoměry
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Měření délky.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina D é l k a Creation IP&RK.
Le Thi Phuong 4.C.  Koherentní  Monochromatické (jednobarevné)  Málo rozbíhavé  Má velký výkon (až W)
FY_089_ Světelné jevy_Světlo Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_195_Světlo a jeho šíření AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,
Měření rychlosti světla
Ladislav Chytka, Pavel Linhart
Měření rychlosti světla
Prostorové a časové solitony Fyzika laserů Jaroslav Demuth
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová
Měření rychlosti světla Foucaultovou metodou
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Optické čočky kruhového průřezu Jan Konečný a Ondřej Mikuláš.
Skutečně vaše sluneční brýle nepropouští UV záření?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Nakolik vzduch ohýbá lžičku? Petr Šafařík Index lomu vzduchu.
Měření rychlosti světla
Světlo.
Millikanův pokus Michal Jex, gym. Jaroslava Heyrovského, Praha
Měření rychlosti světla Foucaultovou metodou
Měření rychlosti světla
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ondřej Hladík, Vladimír Žitka, Jan Kadlčík, Radim Homolka.
Měření rychlosti světla
M. Brablc M. Michl A. Mrkvička L. Těsnohlídková
Fyzikální týden 2005, FJFI při ČVUT v Praze Měření rychlosti světla Blechta, V. – gymn. Jeseník Burian, I. – gymn. Vídeňská 47, Brno Labounek, R. – gymn.
Šíření zvukového rozruchu prostředím (Učebnice strana 169) Prostředí, kterým se šíří zvukový rozruch od chvějícího se tělesa k našemu uchu, je nejčastěji.
Rychlost, měření rychlosti. Rychlost je charakteristika pohybu, která nám sděluje, jakým způsobem se mění polohu hmotného bodu vektorová fyzikální veličina.
- 1629: Isaac Beeckman navrhuje experiment, při kterém by se pozoroval záblesk z kanónu odražený ze zrcadla vzdáleného asi míli. - počátek 17. století:
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Kosík, Novák, Stiskálek, Trhlík. vektorová veličina odvozená ze soustavy SI změna polohy za čas při mechanickém pohybu dělení: okamžitá rychlost průměrná.
Optika – polostín, plný stín a vržený stín
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Speciální teorie relativity
Millikanův experiment
Michelsonův interferometr
Miniprojekt 8 Základní experimenty s lasery
K čemu vede rozladění laserového rezonátoru?
Foucaultovo kyvadlo …a možná ani to ne
Transkript prezentace:

Historie měření rychlosti světla Tomáš Brázdil 11.11.2004 FJFI ČVUT

První pokusy o vědecká měření c Počátkem 17.století se Galileo Galilei jako první pokouší o změření rychlosti světla. Ovšem díky nedokonalosti jeho ´techniky´ je jeho výsledek dalek jakékoliv vypovídací hodnoty

První skutečné měření – Ole Ch. Roemer První kdo změřil rychlost šíření světla byl slavný dánský astronom Ole Christiansen Roemer. Rychlost určil na tehdejší dobu až překvapivě blízkou skutečné hodnotě c. Jeho výsledek byl 225 000 km/s! (jen pro pořádek c = 299 792 458 m/s) Ole Ch. Roemer (1644-1710)

Experimenty pokračují… 1728 James Bradley stanovuje rychlost šíření světla na 301 000 km/s a definitivně tak ukončuje diskuze o konečnosti či nekonečnosti rychlosti šíření světla (k důkazu využil jevu zvaného hvězdná aberace) 1849 Francouzsky vědec Hippolyte Fizeau stanovuje c = 313 000 km/s 1850 Jean Foucault využívá své aparatury s rotujícím zrcadlem a stanovuje c = 299 792 458 m/s

Nákres Foucaultova zařízení 20. století 1926 americký fyzik Albert M. Michelson využívá Foucaultovy metody a měřenou hodnotu c zpřesňuje na 299 798 km/s Nákres Foucaultova zařízení Později se začali ve Foucaultově metodě využívat lasery Renesancí prošla i Galileova metoda, ovšem dnes nám roli luceren na vzdáleném konci nahrazují koutové odražeče na Měsíci

A jaká je tedy rychlost světla? Roku 1983 byla na 17.všeobecném kongresu o mírách a vahách definována rychlost světla ve vakuu jako 299 792 458 m/s přesně. Tato definice znamená, že se již nezabýváme zpřesňováním rychlosti světla, ale zpřesňováním velikosti metru (který je od roku 1983 definován jako vzdálenost kterou světlo ve vakuu proběhne za 1/299 792 458 sekundy)

Děkuji za pozornost!!!