ŠPANĚLSKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Advertisements

Španělsko oficiálně : Španělské království
Španělsko Referát 5.B.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Česká republika Demokratický stát.
Pyrenejský poloostrov
Španělsko Vpřed Kummer Tomáš.
Španělsko.
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Španělské království Geografie Mgr. Zdeněk Kříž
Portugalsko Marta Kubánková.
Program Leonardo da Vinci – projekt mobility
USA United States of America
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
Španělsko a Portugalsko
Portugalsko Info a obrázky.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
BENELUX.
Andorra.
Korsika.
Politický systém Itálie
Švédsko.
Monako.
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
ŠPANĚLSKO.
Oblast: Jižní Evropa Španělsko
Španělské království.
Španělsko.
Geografické údaje Řecka
Švédsko.
EVROPA Španělsko III2-Z7-III-03.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Peter Gabaĺ – 5.A.
DÁNSKO.
Francie Miroslav Chmelka.
Nejmocnější státy Evropy
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
POLSKO I. Martin VRZALA.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Kanada.
Dominikánská republika
Španělsko (Jižní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Chorvatsko Země s českým mořem Ostrov Dugi Otok.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_05 N á zev materi.
ARABSKÝ POLOOSTROV Jiří Korec SEXTA 2008/2009. O Arabském poloostrově…  Křižovatka mezi Evropou a Asií  Rozloha: km²  Na JZ ohraničen Rudým.
Kočí Kristýna UČO: Oficiální název: Španělské království Hlavní město: Madrid Rozloha: km² Počet obyvatel: 46 milionů.
Cestov á ní Kateřina Snopková IX.B ZŠ Řevnice 2014/2015 vedoucí absolventské práce : Mgr. Jana Tučková.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_06 N á zev materi.
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
Švédsko -Švédsko, které si od počátku dvacátého století zachovává neutralitu, patří k nejvyspělejším státům Evropy -Je hlavním producentem železa a oceli,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_261 _Španělsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Španělské království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Š PANĚLSK O Vypracoval Tomáš Ptáčník. Š PANĚLSKO Španělské Království km² Katolické náboženství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_023_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ŠPANĚLSKO ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_19 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce a procvičování zeměpisu na základní škole. Zeměpis –
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠPANĚLSKO Španělsko, oficiálně Španělské království, je stát ležící na Pyrenejském poloostrově. Na západě hraničí s Portugalskem,na severovýchodě s Andorrou.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jižní Evropa Slunečný jih Evropy.
Bolívie
Transkript prezentace:

ŠPANĚLSKO

Základní informace Název státu:Španělské království ( Reino de Espaňa)   Rozloha:504 782 km² Poloha: Pyrenejský poloostrov   Sousední státy:Portugalsko, Francie Andorra, Gibraltar, Maroko   Úřední jazyk:španělština, katalánština a baskičtina Počet obyvatel:39150000 (včetně ostrovů)   Hustota obyvatel: 77 obyvatel/ km²  

Státní zřízení:konstituční monarchie Měna: EURO Hlavní město:Madrid (3,1 mil obyvatel) Státní vlajka:červeno-žlutá, barvy odvozené od erbovních barev dvou království Kastilského a Aragonského. Národní heslo:Jedno, velké, svobodné. (o Španělsku) ze 17 autonomních oblastí, zachovány jazykové i kulturní zvláštnosti pramenící v daleké historii.

Náboženství Katolictví převládá,akceptována všechna   Vládnoucí dynastie Dynastie Bourbonů vládne ve Španělsku již od počátku 18. století, Hlava státu: král Juan Carlos I. (*5.1.1938, Řím) Parlament rozdělen do dvou sněmoven, tzv. Kortes.

BARCELONA

HISTORIE poč 16. století -dobyto Neapolské království a sloučeno se Španělskem Od 1516 - dyn.Habsburků ( Filip II.) země se stala světovou velmocí. z Madridu reprezentativní metropole 1700 -vymřeli Habsburkové po meči,vlády se ujal Filip V., 1713-Válka o dědictví končí Utrechtským mírem 19. st.- občanské války 1873- vyhlášena 1. španělská republika, trvala velmi krátce, v 1874 obnovena bourbonská monarchie 1.sv.válka- neutrálním státem a bohatlo z dodávek 1936- občanskou válku(generál Franko) 2.sv.válka- Španělsko formálně neutrální 1955- přijato do OSN. 1977- ve volbách zvítězila Unie demokratického středu 1975- vnuk Alfonse XIII. Juan Carlos I. Bourbonský, začal provádět reformy. Osvobodil politické vězně, uvolnil cenzuru a uspořádal první všeobecné volby. 1986 -členem EHS, odhlasováno setrvání v NATO 1983- vítězí v parlamentních volbách socialisté.

ZEMĚPISNÉ PODMÍNKY

Velká část Pyrenejského poloostrova tvořena masívem hercynským, zvaným Meseta suché kontinentální podnebí Izolovanost Španělska od Evropy způsobuje jeho poloha na Iberském poloostrově. Pyreneje- s nejvyšší horou Pico de Aneto (3404 m), které oddělují zemi od Francie. Na západě navazují Pyreneje na Kantábrijské V Galícii se táhne 325 km dlouhý masív Macizo Galaico s nejvyšším vrcholem Cabeza de Manzaneda vysokým 1 778 m. Vnitrozemí Španělska je tvořeno náhorní plošinou Mesetou, Průměrná nadmořská výška 800 metrů nad mořem řadí španělské vnitrozemí k nejvýše položeným místům v Evropě. 2/3 - Střední planina Nížiny ojedinělé , podél vodních toků stepní plochy se suchomilnými travami a keři, v lesích převažují duby a borovice. převládá středoevropský typ vegetace vlci, divoká prasata, lišky,S- severoafrické druhy -šakal, lasička, křepelky Jediný druh opice žijící v Evropě, magot bezocasý, se vyskytuje na Gibraltarské skále a patří k ohroženým druhům,řeky jsou plné lososů, pstruhů,v mořích makrely, tuňáci, sardinky, tresky, langusty a krabi.

Tipy na výlet:   Mořské akvárium – Barcelona, akvárium se skleněným tunelem pod mořskou hladinou   Marineland - Vodní park na pobřeží Costa Brava s velkým množstvím vodních atrakcí s cvičenými delfíny, lachtany a papoušky . Zároveň zábavný park Mundomar - mořský a exotický zvířecí park – Alicante – mnoho druhů zvířat: mroži, delfíni, tuleni, papoušci, tučňáci, kromě toho jsou k vidění velkolepé show, k dispozici restaurace, obchod se suvenýry, kiosk, dětské hřiště. Otevřeno je po celý rok, potřebné informace na telefonním čísle: 96 586 91 01/02/03 Botanická zahrada - Jedna z největších botanických zahrad ve Španělsku. Castell Medieval - hrad hraběte z Valltordery, kde je možné se zúčastnit pravé středověké hostiny s nefalšovanými rytířskými souboji na koních a ohnivým flamencem Corrida- V lloretské aréně se konají pravidelně tradiční býčí zápasy od dubna do října každou neděli v 18 hodin El Huerto Del Cura – Artistico National Garten – jižně od Barcelony ve městečku Elx ,obrovská botanická zahrada s vysokými kaktusy a statisíci kokosových palem

Zajímavosti   Býčí slavnosti         Každoročně každé ráno se od 6. do 14. července v hlavním městě Navarry Pamploně vypouštějí do ulic býci, před kterými potom prchá mnoho odvážných chlapců a mužů.     Vodní pumpa Dávným zvykem španělských žen je chození k vodní pumpě. Vodní pumpa byla a stále je oblíbeným místem, kde se setkávají ženy, vyměňují si nejnovější novinky a klepy při praní prádla.  Svátky ve Španělsku Španělské svátky odpovídají liturgickému roku. Španělé slaví nejen vánoce a velikonoce, ale oslavují svátky související s jarem a létem, nebo patronem daného místa. Dalšími důvody oslav jsou býčí zápasy, karnevaly a poutě. Nejznámější poutí je Mariánská pouť v Andalusii.