Vandalismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 OBCE a MĚSTA  SPONZOŘI  VEŘEJNÉ SBÍRKY  AKCE JEDNOTY  NADAČNÍ FONDY  DOTACE EU  ČESKÁ OBEC SOKOLSKÁ.
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VOLNÝ ČAS TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PSYCHOLOGICKÉ POTŘEBY KAŽDÉHO ČLOVĚKA.
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Den Země – svátek planety
Název: Co mi hrozí Vypracovali:Kateřina Kratochvílová a Jiří Virgl
Chuligánství v dějinách v Británii od počátků fotbalu –> od 13. století několik pokusů o zrušení fotbalu kvůli násilnostem  Eduard III. – 1365  Oliver.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Fotbalové stadiony mohou být místem dobré zábavy a bezpečí
Emoce ve sportu Agresivita
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Základy pedagogické metodologie
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
Jak ovlivňuje můj život současná technika. Televize V dnešní době je zcela pravděpodobné, že 2 % ze 3 % lidí mají doma televizi. Já si myslím, že televize.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Technologie.
otevřené setkání v rámci celorepublikové kampaně Sítě mateřských center „Město pro děti“. Cílem setkání bylo sesbírat co nejvíce podnětů a.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.35 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Řešení problematiky diváckého násilí. Proč?  zvyšující se intenzita projevů násilí  příliš velké zatížení Policie ČR  nedostatečná efektivita postihů.
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
TVORBA A OCHRANA MAJETKU Mgr. Michal Oblouk. TVORBA MAJETKU  základním zdrojem pro získání majetku je cílevědomá lidská činnost = PRÁCE (výdělečná činnost.
Stanislav Bendl (PdO 1/2001).  Aktuálnost tématu manipulace a kritického myšlení (média, sekty, politika, obchod)  Stoupající brutalita pachatelů trestných.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Nová pravidla bezpečnosti na fotbalových stadionech Ivan Langer ministr vnitra Praha
MASKA Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy uměleckých.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Fórum Zdravého města Řešení největších problémů města 2013/2014.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Vztahy a pravidla soužití – vrstevnická skupina
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Co potřebují oběti znásilnění ?
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Vandalismus
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název vzdělávacího materiálu
Název projektu: Moderní škola
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Moje HOBBY.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
spor o vedoucí roli ve výchově Gražyna Mendecka
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Přehled o činnosti a výsledcích útvarů služby pořádkové policie za 1
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
PORUŠOVÁNÍ LIDSKÝCH PRÁV
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Sjednocení říše TÉMATICKÝ.
MĚSTSKÝ ÚŘAD.
Transkript prezentace:

Vandalismus

Co všechno si představíte pod pojmem vandalismus? Zkuste si sami odpovědět.  Správné odpovědi najdete dále.

Co všechno si můžeme představit pod vandalismem? Ulamování částí soch, ničení odpadkových košů, laviček v parku, okrasných stromů, keřů, házení kamení po lidech či vlacích Výtržnictví = Házení petard na fotbalovém hřišti, bitky s fanoušky jiného fotbalového klubu Chuligánství = Kreslení nebo sprejování na fasády domů, auta Sprejerství =

Zkuste přiřadit obrázky k pojmům! Výtržnictví Chuligánství Sprejerství

Vandalismus Vandalismus je svévolné poškozování a ničení veřejného i soukromého majetku či podobných statků, většinou pro vlastní potěšení nebo seberealizaci. Často chybí pro takový čin nějaký jasný motiv. může někomu ublížit, ale také zabít

Historie vandalismu slovo vandalismus je odvozeno od kmene Vandalů 455 dobyli velkou část Itálie a vyplenili Řím jejich chování se projevilo tím, že pobili muže a znásilnili ženy slovo vytvořil Henri Grégoire biskup z Blois označil tak chování republikánské armády během Francouzské revoluce

Fotbalové chuligánství Fotbalové chuligánství – party mladých, radikálních a agresivních „příznivců“ kopané, které se neztotožňují se samotným fotbalovým klubem, ale pouze se svou chuligánskou skupinou, rozpoutávají násilí a ničení majetku, které se dostává i mimo stadiony i slušní fanoušci jsou jimi napadáni a zraňováni nejagresivnější jsou fanoušci Baníku Ostrava a AC Sparta Praha

Dokážete odpovědět na otázky? Jaký je rozdíl mezi fanouškem a chuligánem? Otázka č.1 a) fanoušek narozdíl do chuligána na sportovních utkáních nefandí a nezpívá b) fanoušek se pere na sportovních utkáních, chuligán ničí věci na stadionu a v jeho okolí c) fanoušek se narozdíl od chuligána chová na sportovních utkáních slušně

Dokážete odpovědět na otázky? Který český klub je znám svými chuligány? Otázka č.2 a) Vysočina Jihlava b) Baník Ostrava c) Tatran Prachatice

Sprejerství Sprejeři se projevují kresbami nebo obrazy rytými či kreslenými na zdech a dalších plochách jejich dílka se sice dají považovat za formu zábavy či umění, ale provedení ilegálního grafitti (takováto kresba provedená bez souhlasu majitele plochy) je chápána jako vandalismus a v české republice je trestným činem

Dokážete odpovědět na otázky? Otázka č.3 Čím sprejeři kreslí? a) spreje, fixy b) křídy c) pastelky

Dokážete odpovědět na otázky? Otázka č.4 Kam sprejeři kreslí? a) papír b) na zdi, vlaky, vozy metra c) látku

Vandalismus se vyvíjí v průběhu dějin se vandalismus objevoval jako forma odmítnutí kultury společnosti ve formu ničení a ubližovaní se přeměnil až s vynořením moderní společnosti, v době televize a masmédií

Jak se vandalismu bránit: nainstalovat více kamer nasazení více policistů po konání různých kulturních akcí a fotbalových zápasů prevence u dětí od 10 let podpora volnočasových aktivit pro mládež alternativní tresty (např. aby museli uklízet po ostatních vandalech, čistit posprejované plochy apod) apelovat na rodiče, aby lépe vychovávali své děti

Problémy!?! Hlavní problém boje proti vandalismu je tajenkou křížovky! 3 1   2 3 4 5 6 7 8 9 10  X 12 13 14 15 16 6 1 2 5 11 4 8 15 7 12 11 13 16 9 14 10

Lhostejnost okolí ! Řešení křížovky L H J N X K Í Č R O CH S T P E M V Ž I N D Á A Y X Ď B Š Lhostejnost okolí !

Jak správně dělat prevenci? Další problémy!?! Nedostatek financí Nedostatek strážníků Jak správně dělat prevenci?

Kdo nejčastěji působí škody? nejen mladí lidé, ale různé věkové kategorie normální lidé, kteří tak činí pod vlivem alkoholu nebo drog lidé, kteří mají potřebu zviditelňovat se jednotlivci i skupiny člověk, který nemá úctu k historii, kultuře a úsilí jiných lidí

Co vede k vandalismu? nuda, prázdnota nebo, aby se jen „něco dělo“ zvědavost, co to s námi udělá potřeba upozornit na sebe (vyjádřit tak nesouhlas s něčím opuštěnost, osamělost, vyloučenost za účelem „zábavy“

Čeho se dopouští vandal? trestné činnosti, za kterou hrozí až několik let vězení, pokuta, obecně prospěšné práce, podmínka přestupku

Co by měl mít každý na paměti? že každou věc, kterou vandal zničil, musel někdo vyrobit a někdo zaplatit pokud vandal bude ničit veřejné věci, které se musí opravovat, tak nebude dostatek peněz na sportoviště, houpačky, kulturní představení mladistvý, který se stane vandalem si může takovou „klukovinou“ , v případě dopadení, pokazit vstup do života

Vliv médií na děti média (televize, noviny, internet) mají v dnešní době stále větší vliv média vychovávají dnešní děti, vliv rodičů je stále menší dítě čerpá negativní vlivy z akčních filmů, hororů nebo detektivek důsledek: nárůst agresivity, zla a brutality již u dětí nízkého věku

A nyní si svoje nově nabyté vědomosti vyzkoušejte v krátkém testu: Otázka č.5 Co je to VANDALISMUS? bezdůvodné ničení lidská nemoc umělecký směr

Otázka č.6 Kdo je to VANDAL? člověk, který ničí věci člověk, který vyrábí věci člověk, který pomáhá jiným

Otázka č.7 Kdo nejčastěji páchá VANDALISMUS? lidé, kteří mají potřebu zviditelňovat se důchodci zvířata

Otázka č.8 Problém při obraně proti VANDALISMU? nedostatek sprejů nedostatek bonbonů nedostatek financí

Otázka č.9 Televize negativně ovlivňuje děti ...? pohádkami telenovelami akčními filmy

Co byste navrhovali v obraně proti vandalismu?

A pár ukázek vandalismu