ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Advertisements

Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Trendy finančních produktů ČLFA
Veronika Flíčková KS Česká Lípa 2.ročník
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Člen bankovní rady Česká národní banka XIII. Exportní fórum (Asociace exportérů) 7. listopadu 2014 Stav a výhled české ekonomiky.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Českomoravská elektrotechnická asociace partner Veletrhy Brno a.s. MSV 2009 Českomoravská elektrotechnická asociace, odborný garant MSV 2009 a spolupořadatel.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Elektrotechnický a Energetický sektor v České republice
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Ruská federace x WTO a OECD
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Mobilový průmysl v ČR Automobilový průmysl v ČR Souhrnné výsledky za rok 2009 Ing. Martin Jahn, prezident Sdružení AP SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU.
Osnova přednášky Obecné funkce zahraničního obchodu v ekonomice
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Český stavební trh rozložení jednotlivých segmentů součastný stav a výhled.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Odborný seminář k projektu GA ČR 402/03/ Analýza vývoje plastikářského průmyslu a perspektivy budoucího rozvoje Ing. Adriana Knápková.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Dlouhodobý vývoj zahraničního obchodu České republiky V Praze, dne 6. října 2008.
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jaký je dnešní nový byt? Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference  Stavebnictví.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD – úloha zahraničního obchodu v ekonomice, specifika fungování zahraničního obchodu vybraných odvětví v ČR.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Český průmysl a stavebnictví v první polovině roku 2010 Tisková konference
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/12 JAK SE DAŘÍ CESTOVNÍMU RUCHU V ČESKÉ REPUBLICE? Pavel Vančura Tisková konference,
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
213. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM KDO ZASTAVÍ PROPAD STAVEBNICTVÍ?
Finsko k možnostem obchodní spolupráce
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Tisková konference ČMKOS
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Hospodářství (ekonomika)
Prezident SPS Ing. Václav Matyáš
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Příliv investic do České republiky
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Tisková konference ČMKOS
Setkání kariérových poradců oblasti Ústí nad Labem, Děčín a Litoměřice
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné publikace 5 Rychlých informací z reálné ekonomiky za rok 2010 chceme tuto mozaiku dat doplnit ještě jednak souhrnným pohledem na publikovaná data v širších souvislostech a jednak zvýrazněním některých specifik jednotlivých publikovaných informací

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Celková čísla za ČR Odvětví Meziroční změna 2010/2009 Dosažena úroveň roku Průmysl – index průmyslové produkce +10,5 %2. pol Stavebnictví – index stavební produkce - 7,8 %2005 – 2006 Zahraniční obchod – index obratu +19,0 %nejvyšší obrat ZO Maloobchodní obrat – index +1,0 %přelom 2008/2009 Zaměstnanost-1,0 %4 885,2 tis. osob Nezaměstnanost+8,9 %383,7 tis. osob

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 VYBRANÉ ŠIRŠÍ SOUVISLOSTI Jak ukazují první celoroční produkční čísla, byl rok 2010 rokem mírného vzestupu ze dna ekonomické recese, které dle většiny čísel bylo dosaženo na konci 2.čtvrtletí Vzhledem k vysoké míře otevřenosti české ekonomiky považuji za potřebné uvést některé kontexty na světovou ekonomiku:  vzestup (oživení) bylo teritoriálně i odvětvově velmi nevyrovnané  BRIC + Turecko, Indonésie  výrazný růst  USA  pomalejší růst  EU  nejnižší růst (i výrazná diferenciace v rámci EU)  výrazný vzestup průmyslové výroby, oživení zahraničního obchodu  útlum poptávky ve stavebnictví a nedostatek financí vyústilo v pokles  extrémní výkyvy počasí poznamenaly nepříznivě vývoj v zemědělství  odvětví obchodu a služeb chyběla širší poptávka podnikové sféry i domácností. Teritoria: Odvětví:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 VYBRANÉ ŠIRŠÍ SOUVISLOSTI Nevyrovnané a zatím nepříliš přesvědčivé oživení je mimo jiné ovlivněno skutečností, že probíhá v podmínkách fungování nových jevů, kterými jsou: obtížně uchopitelný (předvídatelný) vývoj v Asii, zejména v Číně a Indii pokračující vzestup globalizačních trendů nový pohled na relaci mezi „výrobními odvětvími“ (zejména průmysl) a odvětvím služeb dosavadní oživení nepřineslo obnovení zaměstnanosti pokračující formování trhu ve stále se rozšiřující EU

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Průmyslová produkce Průmysl celkem (CZ-NACE B+C+D) PRŮMYSL

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Průmyslová produkce  Meziroční růst +10,5 %  Nejvíce přispěla odvětví:  Výroba motorových vozidel: růst +22,2 %, příspěvek 3,5 p.b. = Automobilový průmysl se podílel na růstu průmyslu jednou třetinou  Výroba kovodělných výrobků: +17,5 %, příspěvek 1,4 p.b.  Výroba strojů a zařízení: +13,5 %, příspěvek 1,1 p.b.  Výr. počítačů, el. a opt. přístrojů: +28,3 %, příspěvek 1,0 p.b.  Výroba základních kovů, hutnictví: +21,9 %, příspěvek 0,8 p.b.  Nejvýznamnější pokles:  Výroba ostatních nekovových minerál. výrobků (-3,9 %), Výroba nábytku (-9,2 %), Výroba potravinářských výrobků (-1,4 %), Výroba nápojů (-2,1 %), Výroba oděvů (-5,6 %) PRŮMYSL

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Nové průmyslové zakázky  Meziroční růst +14,2 %  Nejvíce přispěla odvětví:  Výroba motorových vozidel: růst +10,7 %, příspěvek 3,4 p.b. = Automobilový průmysl se podílel na růstu zakázek jednou čtvrtinou  Výr. počítačů, el. a opt. přístrojů: +22,6 %, příspěvek 3,0 p.b.  Výroba základních kovů, hutnictví: +35,9 %, příspěvek 2,5 p.b.  Výroba kovodělných výrobků: +13,4 %, příspěvek 1,6 p.b.  Výroba strojů a zařízení: +13,4 %, příspěvek 1,6 p.b.  Pokles v odvětvích:  Výroba ostatních dopravních prostředků (-34,3 %)  Výroba oděvů (-6,4 %) PRŮMYSL

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ZAHRANIČNÍ OBCHOD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ZAHRANIČNÍ OBCHOD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ZAHRANIČNÍ OBCHOD v mld. Kč, běžné ceny Zahraniční obchod se sousedními zeměmi v roce 2010 Česká republika Polsko Vývoz 155,1 Dovoz 153,6 Německo Vývoz 803,0 Dovoz 610,9 Vývoz 118,2 Dovoz 80,8 Vývoz 220,7 Dovoz 123,6 Rakousko Slovensko Celkový vývoz a dovoz 2 518, ,6

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ZAHRANIČNÍ OBCHOD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ZAHRANIČNÍ OBCHOD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 STAVEBNICTVÍ Index stavební produkce

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 STAVEBNICTVÍ Index stavební produkce meziroční pokles –7,8 % Pozemní stavitelství –8,4 % Inženýrské stavitelství –6,7 % Pozitivní faktory vývoje:  dokončení velkých dopravních staveb  výstavba solárních elektráren  program Zelená úsporám Negativní faktory vývoje:  pokles objemu stavebních zakázek, ke konci roku 2010 meziročně –18,0 %  mimořádná zima a srážky v lednu a prosinci 2010

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 BYTOVÁ VÝSTAVBA Zahájené byty  meziročně –24,6 %  bytů, nejméně od roku 1996  v rodinných domech (–11,4 %)  v bytových domech (–47,5 %) Dokončené byty  meziročně –5,3 %  bytů  v rodinných domech ( +3,3 % )  v bytových domech (–20,8 %)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Meziroční indexy maloobchodních tržeb za rok 2010 (ve stálých cenách) MALOOBCHOD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj tržeb v maloobchodě od roku 2000 MALOOBCHOD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha NEJ podniků na maloobchodním trhu s potravinami  Podíl na trhu s potravinami – 67 %  Meziroční růst celkových tržeb v běžných cenách za rok 2010 – 102,3 % MALOOBCHOD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Negativní trend: Zvyšuje se dlouhodobá nezaměstnanost u mladých lidí Podíl osob ve věku na celkovém počtu nezaměstnaných či dlouhodobě nezaměstnaných TRH PRÁCE

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Stále roste podíl podnikatelů, je v ČR jeden z nejvyšších v EU TRH PRÁCE

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Nedostatkem českého trhu práce je malé zastoupení starších žen TRH PRÁCE

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Ing. Josef Vlášek ředitel sekce produkčních statistik  Děkujeme za pozornost Ing. Radek Matějka ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky  Ing. Marcela Mašátová vedoucí oddělení statistiky obchodu, pohostinství a ubytování  Mgr. Karel Král ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu  Mgr. Dalibor Holý ředitel odboru statistiky práce a rovných příležitostí 