Zvláštnosti populační ekologie rostlin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozmnožování rostlin.
Advertisements

Rozmnožování rostlin Opylení, oplození
Reprodukční mechanismy
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Životní strategie rostlin (life history patterns)
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.16 Anotace: Prezentace podle obrázků seznamuje se stavbou květu a květenství, vysvětluje mechanismus opylení, oplození. Vzdělávací.
Mechanismy druhové koexistence - tři “klasická“ vysvětlení
Charakteristiky populací (populace je definovaná jako soubor jedinců – ale co je to jedinec) a jak je mohu zjišťovat.
Lokální adaptace a fenotypová plasticita
Kakost luční (Geranium pratense)
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Rozmnožování rostlin Mgr. Helena Roubalová
Rozmnožování.
Klonalita a její ekologické důsledky
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Biotické podmínky života
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Filip Kolář Procesy v malých populacích. Ohrožené malé populace „Demografické“ faktory malý počet jedinců (schránek na geny, partnerů,...) Stochastické.
Evoluce ontogeneze a životního cyklu
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Diverzita a fungování ekosystémů Lepším fungováním myslíme: Mají větší produktivitu Jsou schopny lépe zachycovat živiny Lépe zajišťují ekosystémové funkce.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
PROČ ROSTLINA KVETE Při opylení je pylové zrno přeneseno u nahosemenných rostlin na nahé vajíčko nebo u krytosemenných rostlin na bliznu pestíku. Květy.
KVĚT rostlinný orgán, sloužící k ……………………………………….
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Živá příroda.
Úvod do zoologie. charakteristické znaky a vlastnosti buňka velikost tvar stavba: fagocytóza eukaryotní 10 – 100 μm, nejčastěji 10 – 20 μm různý – podle.
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
Rychlost a směr evoluce parazita (ve srovnání se situací u jeho hostitele)
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Kompetice rostlin.
ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN
Ekologie malých populací Jakub Těšitel. Malé populace # stochastická (náhodně podmíněná) dynamika # velké odchylky od Hardy-Weinbergovské rovnováhy #
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
Kompetice rostlin.
ROSTLINNÉ ORGÁNY 1.VEGETATIVNÍ KO Ř EN STONEK LIST 2.GENERATIVNÍ KV Ě T SEMENO PLOD PRÝT VY_32_INOVACE_Bi1r0115 Mgr. Jan Marek.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Prostorová struktura – její role ve společenstvu a vliv na interakce mezi druhy.
Architektura rostlin 11 nadzemní vegetativní diaspory
SLOUŽÍ K:  NEPOHLAVNÍMU ROZMNOŽOVÁNÍ  K RŮSTU MNOHOBUNĚČNÝCH ORGANISMŮ  K REGENERACI MNOHOBUNĚČNÝCH ORGANISMŮ.
Co jsme již poznali.
Reprodukční systémy rostlin
Exonové, intronové, promotorové mutace
JSOU TO: DŘEVINY A BYLINY.
Vybrané manažerské nástroje
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
Genetika populací Doc. Ing. Karel Mach, Csc.. Genetika populací Populace = každá větší skupina organismů (rostlin, zvířat,…) stejného původu (rozšířená.
Generativní rozmnožování: dispersal, klíčení, přežívání semenáčků.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Exonové, intronové, promotorové mutace
Pohlavní orgány Květ a květenství
Vegetativní množení hrnkovek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
BUŇKA – základ všech živých organismů
AUTOR: Lenka Hrnčířová
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Vztahy mezi populacemi - negativní
Rozmnožování, růst a vývin rostlin
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Název prezentace (DUMu):
Ekologie živočichů
ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ
Vyšší rostliny Teplota ve vztahu k fotosyntéze
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Rozmnožování rostlin Obr.1.
Transkript prezentace:

Zvláštnosti populační ekologie rostlin aneb čím se kytky liší (od?)

Většina populační ekologie byla dělaná na vyšších kytkách a na obratlovcích a členovcích Kytky jsou sedentární (proto je někdy větší funkční podobnost korálů k rostlinám než k živočichům) – tím se liší od živočichů (tj. většiny obratlovců a členovců) Velmi často mají schopnost klonálního růstu - často nemůžeme spolehlivě říci, co je individuum – [geneta, rameta, „operační definice“ individua]

Co vyplývá z přisedlého způsobu života? jdou spočítat (Harper: Plants sit and wait to be counted.) větší rozdíly v prostředí mezi členy populace (=> fenotypická plasticita) kde vyklíčí, tam jsou celý život (=> regenerační nika [Grubb 1977]) interakce jen mezi sousedy (zvlášť kompetice) mating nonrandom (efektivní velikost populace pro genetiku) - potřeba přenosu pylu a semen

Grubb 1977 – regeneration niche P. J. GRUBB (1977): THE MAINTENANCE OF SPECIES-RICHNESS IN PLANT COMMUNITIES: THE IMPORTANCE OF THE REGENERATION NICHE. - Biological Reviews 52: 107-145. Rostliny se liší víc svojí regenerační nikou než se liší nároku dospělých rostlin, což může pomoci ke koexistenci druhů.

Grubb 1977

Meristemy - pouze ony obsahují buňky, které se mohou dělit (pupeny) buď další výhonek, nebo květ Modulární struktura (někdy se rostlina modeluje jako populace jednotlivých modulů, jednotlivé výhonky si spolu konkurují) Somatické mutace Živočichové - většinou pevný počet orgánů, na podmínky reagují změnou jejich velikosti Rostliny - velikost orgánů relativně stálá, na změnu podmínek reagují změnou jejich počtu

Klonalita Obtížná je definice individua: Geneta x Rameta Výhody klonality (pozor - některé [ne]výhody nevyplývají z absence sexuality, ale z “morfologie”) Potomek může být podporován - Lepší možnost překonat počáteční stádium Potomek může podporovat rodiče - i “dělba práce” - výhoda v heterogenním prostředí (orig. Práce: Stuefer JF, During HJ & de Kroon H (1994) High benefits of clonal integration in two stoloniferous species, in response to heterogeneous light environments. Journal of Ecology 82:511-518 & Stuefer JF, de Kroon H & During HJ (1996). Exploitation of environmental heterogeneity by spatial division of labour in a clonal plant. Functional Ecology 10:328-334)

Rostliny a „foraging“ tj. aktivní vyhledávání a získávání zdrojů Klonální růst – „spacer“ jako prostředek, který někam donese růžici, která pak využívá zdroj Kdy je rychlejší růst spaceru výrazem „foraging“? (omlouvám se, ale nechci vymýšlet českou terminologii) Rostliny se často chovají „rozumně“

Nevýhody klonality - šíření na omezenou vzdálenost (ale jsou výjimky, malé klonální rozmnožovací orgány, rozmnožovací pupeny, etc. - ztrácejí řadu výhod) [apomikticky vzniklá semena jsou klon – co je tedy dáno asexualitou, a co morfologií] Případná infekce se šíří s rostlinou Není generována genetická variabilita, potomci jsou shodní s rodičem

„Optimalizace“ využití zdrojů – odkvetlé lodyhy se položí a promění se ve „stolony“, kořenující v nodech, které umožní šíření na relativně velkou vzdálenost Agrostis canina

Phallanx a guerilla

Klimešovi - 27 typů klonálního růstu typ Fragaria vesca typ Trifolium pratense typ Lycopodium annotinum Databáze CLOPLA - http://www.butbn.cas.cz/clopla/

Pohlavní rozmnožování Sehnat partnera něco stojí – i u rostlin (např. obrovská nadprodukce pylu, nebo zaplatím opylovače) Variabilita rozmnožovacích systémů u rostlin (něco terminologie): Semelparita = Monokarpie (jednoletky, dvouletky, víceletky, tzv. monocarpic perennials) Iteroparita = Polykarpie Oboupohlavné květy, Jednopohlavné květy, pak Jednodomost nebo dvoudomost. Kombinace. Složitost rozmnožovacích systémů (cizosprašnost, mechanismy bránící samosprášení, na druhé straně kleistogamie [květy se vůbec neotevřou]). Nepohlavní rozmnožování pomocí květů (např. apomixie) - často kritické skupiny

Viola mirabilis - kombinace kleistogamických a chasmogamických květů Chasmogamické květy na jaře [z baze růžice listů]. Později se objevují kleistogamické květy (vůbec se neotevřou), na lodyze v paždí listů