Mezináboženské vztahy. Vztahy mezi vztahy?  Náboženství je vztah k transcendentní skutečnosti.  Co jsou tedy vztahy mezi náboženstvími? Vztahy vztahů?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

Vypracovala Ludmila Kebzová
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
přednáška Environmentální etika
V současném světě – 2 názory na svět
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Politologie jako věda Politika moc
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
Křesťanství vznik a podstata.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Obyvatelstvo a sídlo.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Náboženská mapa současného světa
Náboženská literatura
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Kněz dnes znamená osobu, většinou muž, který je v daném náboženském společenství oprávněn a povolán konat pravidelné bohoslužby, zejména přinášet oběti,
Sociální patologie SCPT SCPA
OBYVATELSTVO ASIE.
Historie, strategie, dialog a sdílení Bereme-li náboženství jako uzavřené, samostatné subjekty, jde o vztahy mezi nimi, o vztahy interreligiózní (mezináboženské).
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Ondřej Beran 8.J, jeden z nejzákladnějších výchozích pramenů demografické analýzy v demografii.
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Čínská kultura.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Náboženská mapa současného světa
Rozšíření náboženství ve světě
SEKTÁŘSTVÍ.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Téma: Světová náboženství
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ. ÚVOD  Spojené státy americké se skládají z 50 států a 13 kolonií  Rozloha km (3. světě)  Nejvyšší bod Mount McKinley.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Z7_OBYVATELSTVO ASIE TÉMA: Obyvatelstvo Asie Obyvatelstvo.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Gabriela Neveselá, UČO: باقية وتتمدد.  se-dal-porazit-behem- tydne/?fb_action_ids= &fb_action_types.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Nepřátelé pokroku, demokracie a ducha svobody
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
náboženství staré Číny a Japonska
Buddhismus Michaela Hrušková.
Václav Bělohradský * Praha.
Náboženství a fanatismus
Náboženská mapa současného světa
Sociální skupiny a role
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Indologie – specializace hindština Bakalářské studium
RELIGIONISTIKA představení oboru
MEZINÁBOŽENSKÉ VZTAHY
MEZINÁBOŽENSKÉ VZTAHY
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
Náboženská mapa současného světa
Transkript prezentace:

Mezináboženské vztahy

Vztahy mezi vztahy?  Náboženství je vztah k transcendentní skutečnosti.  Co jsou tedy vztahy mezi náboženstvími? Vztahy vztahů?  Potíž s pluralitou náboženství: religio – svědomitost, zbožnost, oddanost; v češtině stejně zní jednotné i množné číslo  Hranice mezi náboženstvími umělé, konstruované; hranice pružné, pohyblivé, prostupné  Náboženské dění lze dělit a spojovat různě

Kdo jsou subjekty mezináboženských vztahů?  Konvenčních sedm náboženských okruhů: archaická, čínské, hinduismus, buddhismus, judaismus, křesťanství, islám.  Žádný z nich nemá oficiální reprezentaci; nejde o oficiální jednání.  Vztahy realizují jednotlivci, iniciativní skupiny, dějí se i literárně a také uvnitř jednotlivého člověka.

Historie mezináboženských vztahů  Náboženská pluralita je běžnou zkušeností lidstva (Čína, Indie, Židé a křesťané v Evropě, Cordóbský chalífát)  Zkušenosti zahrnují lhostejnou koexistenci, konflikt i kooperaci a sdílení  Moderní civilizace vytvořila technické a politické předpoklady pro postmoderní akceptovanou a oceňovanou pluralitu

Strategie mezináboženských vztahů  Exklusivismus – my jediní máme pravdu, máme celou pravdu, nikdo jiný už pravdu nemá; my jediní směřujeme k duchovnímu cíli  Pluralismus – každý svou pravdu, každý si kráčí ke společnému (nebo svému) cíli  Inklusivismus – pravda a cesta druhých je zahrnuta v naší cestě

Předpoklady mezináboženského dialogu  Dialog v širším smyslu jako libovolný rozhovor, zahrnuje i misii, propagandu, lanaření, polemiku  Dialog v užším smyslu: společné hledání pravd v rozhovoru  Předpoklady: a) rovnost zúčastněných stran b) ochota ke změně

Karikatury dialogu  Náboženský eklekticismus – libovolné vybírání a míšení prvků různých náboženství (avšak vlivy různých náboženství stojí u zrodu každé přísně střežené identity)  Náboženský synkretismus – spojenectví proti společnému nepříteli, svatá aliance

Konkrétní podoby dialogu  International Council of Chriatians and Jews  Spolupráce blízkých náboženství  České zastoupení: Společnost křesťanů a Židů

Abrahámovské iniciativy  Abrahámovské iniciativy v ICCJ i za jejími hranicemi  Různé zázemí u Židů, křesťanů a muslimů  Alternativa: vyloučení muslimů

Světový étos  Iniciativa Hanse Künga  Badatelský projekt a jeho literární podoba  Parlamenty náboženství světa  Česká nadace se sídlem v Sázavě

Meditační hnutí  Původně a nadále mnišské hnutí za účasti křesťanů (zejm. katolíků), hinduistů a muslimů  Později meditační hnutí i mimo mnichy