Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

MAKEDONIE, ALEXANDR VELIKÝ
Tabulky v MS Excel Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
431 – 404 př. Kr. ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Alexandr Makedonský (I)
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Letecké snímky.
Říše Alexandra Velikého.
Helénistické období.
André Gide Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Makedonská říše (301) BC.
Motivační dopis zadání
Alexandr Veliký Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Poptávka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Helénské období Petr Machala.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dějepis Starověk – Řecko 3 Pavel Šupka
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
John Irving Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad
Helénistické období.
Říše Alexandra Makedonského
Makedonie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Helénistické období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o helénistickém období starověkého.
Výboje Alexandra Makedonského
Město Brno.
Makedonská nadvláda.
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Alexandr Makedonský = Veliký
Antické Řecko – Makedonské a helénské období
Dějepis Starověké Řecko 1.
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
Alexandr Makedonský (II)
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Říše Chetitů.
Helenismus.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Makedonská říše Název sady: Staroorientální státy a.
ŘECKÉ DĚJINY.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor : Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Téma: ŘECKO 8, HELÉNOSTICKÉ STÁTY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: říše Seleukovců, ptolemaiovský Egypt a antigonovská Makedonie Škola: ZŠ Náklo.
Alexandr Makedonský Nejslavnější osobnost starověku.
Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_241.DEJ.01 Starověké Řecko.
Tažení Alexandra Velikého
Alexandr Veliký Aleš Mučka.
Název školy: Zš a MŠ Březno
Zásahy do tržního mechanismu
Tažení Alexandra Velikého
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Alexandr Makedonský (Veliký)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
Alexandr Veliký a diadochové
OBDOBÍ PO PERSKÝCH VÁLKÁCH
Helénistické Řecko ( př. Kr.)
MOCNINY A ODMOCNINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata.
Říše Alexandra Velikého.
Alexander Veliký Vojtěch Šípek 1.A.
Transkript prezentace:

Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Makedonie – hornatá země severně od Řecka (v očích Řeků to býval druhořadý polobarbarský stát). Filip Makedonský

Filipp II. (359 – 336 př. n. l.) - vybudoval mocnou a prosperující říši - zreformoval armádu, vytvořil jednotky s dlouhými kopími – falangy (na dlouhou dobu byly neporazitelné) - snažil se hospodářsky podmanit Řecko  

filipiky Filip II. Makedonský Démosthenés

338 př. n. l. bitva u Chaironeie - Řecko poraženo - vítězové jim ponechali množství svobod a respektovali jejich státní zřízení i kulturu - příprava společného tažení do Persie  336 př. n. l. – Filip Makedonský zavražděn moci se ujímá jeho syn Alexandr Makedonský Ovládl téměř celý tehdy známý svět (Řecko, Egypt, Mezopotámie, Přední Asie, část Indie).

Setkání s Diogenem Alexandr a Bukefalos Učitel Aristoteles Knihovna v Alexandrii Alexandr jako Hór

Tažení Alexandra Makedonského a jeho říše (336-323 př. n. l.)

Alexandr a Dareios III. v bitvě u Issu, Pompeje

Alexandr zakládá města – Alexandrie (asi 90); nejslavnější v Egyptě - proslulá knihovna, 700 000 svazků, město se stalo centrem vědeckého bádání a vzdělanosti, v němž působili významní učenci z celého antického Středomoří; maják na ostrově Faru naproti alexandrijskému přístavu, zařazený mezi sedm divů světa Helénismus – kultura, která vznikla smísením řecké kultury s kulturou východních národů Diadochové – nástupci Alexandra Velikého (vojevůdci) nejslavnější Ptolemaiovci v Egyptě říše rozdělena na tři části

Rozpad makedonské říše: říši si rozdělili Alexandrovi generálové Antigonos, Ptolemaios a Seleukos

Helénistické období Seznam použitých pramenů: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: http://www.alexander.unas.cz/ifotogalerie.html http://divysveta.webzdarma.cz/majak.html