Třída: Stonožky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezobratlí živočichové
Advertisements

Nadtřída: Mnohonozí (Myriapoda)
Mnohonožky a stonožky zdroj: www. cs.wikipedia.org/wiki/
Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
Základní skupiny živočichů
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
PAVOUKOVCI I (Arachnida) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.19/Li
NEJJEDOVATĚJŠÍ ŽIVOČICHOVÉ
členovci v říši živočichů
Plazi-želvy a krokodýli
Hlavonožci Cephalopoda.
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PAVOUKOVCI.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
SÍŤOKŘÍDLÍ.
vnější a vnitřní stavba těla rakovci mořští korýši další korýši
kmen: (EU)ARTHROPODA (členovci)
KORÝŠI A VZDUŠNICOVCI.
zdroj obrázku: www. hmyz.info
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PLOŠTICE Jana Koucká.
KUDLANKY (Mantodea) Vojtěch Beneš.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
ŠKVOŘI.
Říše: živočichové Třída: hmyz Kmen: členovci
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Třída: Mnohonožky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Třída:Korýši hlavohruď a zadeček 2 páry tykadel
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
KORÝŠI (ČLENOVCI) Eva Ječmínková Bi-Ze
Třída: Hlavonožci.
KORÝŠI.
podkmen: žabernatí třída: korýši
Patří do skupiny členovců! Má přibližně druhů.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_19_Stonožky,mno.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
V ZDUŠNICOVCI Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky podkmene žabernatí klíčová slova : korýši, rak říční autor: Kamila Černá zpracováno:
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Prezentace – David Schröpfer
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců
Členovci Pavouci.
Přírodopis – 6.ročník VY_32_INOVACE_
BROUCI.
Obecná charakteristika třídy
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Členovci Korýši Stinka obecná. Př. stinka obecná - Stavba těla: - článkovaný krunýř - hlavová část se 2 páry tykadel - na každém článku krunýře 1 pár.
Plži Gastropoda – předožábří, chroustnatky Očekávané výstupy
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
Kmen: Členovci.
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Třída: KORÝŠI.
Členovci vzdušnicovci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Transkript prezentace:

Třída: Stonožky

Stonožky

Říše: Živočichové Kmen: Členovci Podkmen: Stonožkovci Třída: Stonožky

Stonožky • dlouhé, zploštělé článkované tělo, kryté krunýřem • tělo lze rozdělit na 2 části: hlava a trup • hlava – 1 pár tykadel, 1 pár končetin přeměněn v kusadlové nožky s jedovou žlázou, jsou dravé • trup – každý článek nese 1 pár končetin • žijí pod kameny, spadlým listím, pod kůrou apod. • v ČR zástupci mají max. 6 cm, ve světě až 20 cm a více, dokážou zabít i malé živočichy (myš, ještěrku aj.)

Stavba těla srdce pohlavní žlázy malpigické trubice střevo nerv článek jednoduché oči tykadla kusadla končetiny

Stonožky Stonožka škvorová • délka 30 mm • trup tvoří 16 článků • noční druh • loví měkkýše a červy

Zajímavosti Největší stonožka na světě Scolopendra gigantea, známá také jako amazonská obří stonožka, je největší existující druh stonožky na světě, dosáhla více než 30 cm (12 palců) na délku. Je známo, že jedí netopýry, malé hlodavce a pavouky. Prehistorický Euphoberia byla největší známá stonožka, rostla až do jednoho metru na délku......

Zajímavosti nemají ani 30nohou, tak jak vědci počítali???!:D kousnutí stonožky na Šalamounových ostrovech je tak bolestivé,že někteří lidé strčili ruce do vařící vody,aby na bolest nemuseli myslet! kousnutí jedné malajské stonožky, je podle popisu horší než hadí uštknutí

Zdroj http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://files.mstrnavska.webnode.sk/200000260-456e445d14/stonozka.jpg&imgrefurl=http://mstrnavska.webnode.sk/nase-triedy/stonozky/&usg=__HatggqIJh4M-HENOXkgxLAJHHQc=&h=320&w=286&sz=33&hl=cs&start=147&zoom=1&tbnid=c1qGvsh-IiwetM:&tbnh=153&tbnw=137&ei=SzXNTYGzOYmh-QaP0c2fDA&prev=/search%3Fq%3Dstono%25C5%25BEky%2Bobr%25C3%25A1zek%26hl%3Dcs%26client%3Dfirefox-a%26hs%3D2Wt%26s http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.gigaexotic.eu/resize/domain/gigaexotic/files/terarijni-zvirata/Mnohonozky-stonozky/Scolopendra_subspinipes.jpg%3Fw%3D800%26h%3D600&imgrefurl=http://www.gigaexotic.eu/product/scolopendra-subspinipes-3011/&usg=__YubJXBK-n4GQU2LbQWS-BjH_bAg=&h=338&w=450&sz=42&hl=cs&start=54&zoom http://www.biolib.cz/cz/image/id82062/ http://www.biolib.cz/cz/image/id80764/ http://www.biolib.cz/cz/image/id171/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Stono%C5%BEky http://www.amentsoc.org/insects/what-bug-is-this/centipedes.html http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://2.bp.blogspot.com/-57YkyHOizj4/TVuGTHx0zoI/AAAAAAAABk0/OjT4NQlNNCM/s1600/Kelabang%2BScolopendra%2Bgigantea%2B2.jpg&imgrefurl=http://desnaikhsandra.blogspot.com/2011/02/hewan-hewan-terbesar-di-dunia-arachnids.html&usg=__ynDWXyvxOyi369yoFvSoiwqM2hQ=&h=761&w=851&sz=86&hl=cs&start=0&zoom=1&tbnid=biESWtdktqEcvM:&tbnh=153&tbnw=167&ei=SlLNTevWK8Xm-gbQjZWkDA&prev=/search%3Fq%3DScolopendra%2Bgigantea%26hl%3Dcs%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DU5F%26sa%3DX%26rls%3Dorg.mozilla:cs:of http://koprpe.blog.cz/0807/stonozky http://www.mezistromy.cz/cz/les/zivocichove-v-lese/hmyz/ostatni-blanokridli/stonozka-skvorova