Dvě metody odhadu populace plůdku candáta obecného na hluboké kaňonovité nádrži Římov Petr Blabolil Populační ekologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Říjen 2007 Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor GALAXY SÉRIE 2007 Anketa – spokojenost závodníků.
Advertisements

Slovní úlohy o společné práci − 2
Aplikace vybraných metod použitelných pro stanovení cen dle principu tržního odstupu Vlastimil Roun.
vysoce průtočná (HRT= ~21 dní) mělká, ale ± stabilně stratifikovaná
Fylogeografie Studuje geografickou strukturaci populací Navazuje na evoluční biologii, ochranu živ. prostř., taxonomii.
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
EDA pro časové řady.
Robustní vyrovnání Věra Pavlíčková, únor 2014.
Intenzivní odchov plůdku ryb
Tsunami Josef Matouš.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
OBYVATELSTVO ČR.
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
Sukcese rybího společenstva v nádržích
Populace.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vodní nádrže.
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Pohled na fotky, jako jsou tyto, asi trochu děsí a fascinují zároveň. Strmost a hloubka těchto děr vás donutí si uvědomit, jak nicotní vlastně jsme.
1 Nedodržení předpokladu normality v regulačním diagramu.
Analýza variance (ANOVA).
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Prostorová distribuce predace Lenka Čápová. -Shlukují se na místech s velkou hustotou kořisti -navzájem si konkurují a překážejí si; snižují rychlost.
* Nepřímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Z POPULAČNÍ BIOLOGIE VELKÝCH RYBOVITÝCH OBRATLOVCŮ
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Přesnost a spolehlivost v účelových sítích Bc. Jindřich Poledňák.
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Tsunami.
Co umíme přečíst z tabulek přežívání? Kateřina Houdková.
Dopravní průzkum Petr Chocholouš.
Společenstva vířníků (Rotifera) v různých typech tůní Daniel Vařecha.
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Inferenční statistika - úvod
SEMINÁŘ č. 1 Základní pojmy a výpočty – obyvatelstvo, vzdělání, ekonomická aktivita, nezaměstnanost.
Rybníky a rybníkářství
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
Dotazníkový průzkum ARZ Petr Chroust.
K 96. schůzi RHSD ČR pracovní skupina MATERIÁL AČMN.
Rybníkářství věkové kategorie plánování obsádek výpočet obsádky
Chov kapra  Způsoby, metody. Kapr – základní znalosti biologie kapra –t – eurytermní, O 2 – 6-7 mg.l -1 –pohl. dospělost 3 – 4 rokem, ♂ o rok dříve než.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
1 Odpovědi na otázky Dočasné komise PSP ČR pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi V Praze
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Vyváženost rybích společenstev
Induktivní statistika
Induktivní statistika
Metoda molekulární dynamiky
Ekologie živočichů
JAK DOBŘE NAPLÁNOVAT ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ NA VODNÍCH NÁDRŽÍCH
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
Vláhová bilance jako ukazatel dostupné vody v krajině
Zhongyuan Chen Jiufa Li Huanting Shen Wang Zhanghua
Slovní úlohy o společné práci − 2
Plánované rozšíření na dole Turów Podzimní setkání těžařů Seč, 14. – 16. listopadu 2018 Mgr. Petra Bachtíková odbor ochrany vod
Induktivní statistika
Náhodné výběry a jejich zpracování
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Dvě metody odhadu populace plůdku candáta obecného na hluboké kaňonovité nádrži Římov Petr Blabolil Populační ekologie

Úvod Proč potřebuji vědět početnost plůdku Ca? - využití Ca při biomanipulaci, ale nějak se mu nedaří Možnosti odhadu: - vypustit 33,8 mil. m 3 - podvzorek: - tenata × - zátahové sítě, pouze litorální zóna - košilkový nevod × - akustika, nerozezná druhy - tralování ☺ - vězence, vrše, jiné pasti × - elektrolov, časově náročné, nepřesné - dynamid, jedy jde o vodárenskou nádrž

Tralování síť za lodí úměrná velikost přiměřená rychlost nevýhoda – v lepším případě tral ryby jen poškodí

1.Metoda absolutní odhad z úlovku reálná ale nedokončená data Římov - 7. odlov síť 4x2 m tahhloubka[m]časdobalokalitadráha[m]objem [m³]počet Capočet na 1000 m 3 Ø :155'Ostrov , :305'Babka-Seník , :505'Seník , :1010'Seník-Babka , , :4010'Most , :1510'Stupárna , :455'Schody , :005'Schody , , :1510'Hrad , :405'Plaňák , , :555'Kladinská skála , :055'Kladinská skála-Hráz , :5515'Hráz , ,626315

Rozdělení nádrže na jednotlivé lokality Nutné kvůli heterogenitě nádrže, u přítoku je nejvíce živin, nejvyšší primární produkce a také nejvíce ryb.

Vlastní výpočet 1 km 2 ………0,2178g lok … 0,1423g Velikost zkoumané oblasti 0,65335 km 2 (x10 6 m 2 ) Potřebuji objem do hloubky 2m tedy 0,65335 x 10 6 x 2 = 1,306 x 10 6 m 3 a vynásobím Ø množstvím ryb na 1000 m 3 ; 1,3067 x 3, x 10 3 = 4863,7 ks Tento proces provedu i u zbývajících úseků a konečná čísla sečtu 4863, , , ,5 = 19707,1 ks Ca Čísla dosud nejsou kompletní, pro metodickou názornost snad postačí. Tento odhad je minimální, ryby se vyskytují ve větším vodním sloupci, odhad je pouze pro hloubku 0-2m. Lze předpokládat, že pokud by byla zahrnuta litorální zóna, odhad by byl výrazně vyšší. Ve dne je v otevřené vodě méně ryb než v noci.

2. Metoda capture re-capture (Petersenova metoda) Úvod – značení Použili jsme značení oxytetracyklinem, kdy se čerstvě vylíhlé larvy vypustí do nádrží s roztokem a nechá se antibiotikum působit. Poté se vypustí do přehrady a po periodách odlovují tralem. Získaný plůdek se zamrazí a následně se preparují otolity, které se pod fluorescenčním mikroskopem detekují na přítomnost značky.

Něco málo fotek

Odhad početnosti populace Petersenovou metodou Vzorec N=M*C/R N … velikost populace M … počet značených ryb C … velikost úlovku R … počet značených ryb v úlovku Používá se verze N = [(M+1)*(C+1)/(R+1) ] -1 variance střední chyba odhadu V(N) = N 2 * (C-R) / [(C+1)*(R+2)]

Reálná data vysazeno do Strahovské zátoky ks značených Ca 11.5.odlov v zátoce 1. tah celkem 20 Ca z toho 2 značení 2. tah celkem 60 Ca z čehož 12 značených před zátokou 15 Ca žádný značený 21.5.odlov v zátoce 1. tah celkem 46 Ca z toho 3 značení 2. tah celkem 72 Ca z čehož 1 značených před zátokou 78 Ca z nichž 4 značení 31.5.odlov v zátoce celkem 15 Ca žádný značený před zátokou 9 Ca žádný značený Tahy v zátoce byly stejně dlouhé, tedy obdobné množství vody přefiltrováno

11.5. V zátoce N = [( ) * (40+1) / (7+1)] -1 = ,3 ks s N = , V zátoce N = [( ) * 60 / 3] -1 = ks s N = ,4 Výsledky nereálné (nadhodnocené), očekávalo se, že počty by měly klesat. Označili jsme málo jedinců a málo chytali. Nevím nic o promíchanosti populace, s vysokou mírou jistoty předpokládám, že značení nemá vliv na pravděpodobnost odchytu. Emigrace je významný činitel, proč mi neemigrovalo stejné množství neznačených nevím. Spíš než imigrace se projevila natalita. Mortalita je značná, zejména v časných stádiích plůdku.

Závěr 2. Metoda mi nevyšla na odhad velikosti populace. Ale i tak jsem zjistil hodnotné výsledky, o růstu značených ryb, migraci, mohu zhruba odhadnout přežívání.

Děkuji za pozornost Otázky !?!