Protolytické děje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Teorie kyselin a zásad.
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH I
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Analytická chemie KCH/SPANA
Teorie kyselin a zásad Výpočty pH
PH Vypočítejte pH roztoku kyseliny chlorovodíkové o látkové koncentraci 0,01 mol.dm-3. Řešení: –    úplná disociace HCl + H2O  H3O+ + Cl- –    z reakční.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
CHEMICKÉ REAKCE.
Chemické výpočty – část 2
Rovnováhy v roztocích elektrolytů. Elektrolyt je látka, která se při interakci s molekulami polárního rozpouštědla štěpí nebo-li disociuje na volně pohyblivé.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Elektrochemie.
Rovnováhy v roztocích elektrolytů
Brönstedovo-Lowryho pojetí kyselin a zásad
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Teorie kyselin a zásad.
Acidobazické rovnováhy (rovnováhy kyselin a zásad) pH - definice silné a slabé kyseliny a zásady, výpočet pH soli slabých kyselin a zásad, hydrolýza, výpočet.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Síla kyselin a zásad.
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
OBECNÁ CHEMIE ROZTOKY ELEKTROLYTŮ Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
PROTOLYTICKÉ REAKCE.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Chemické rovnováhy ve vodách
Rovnovážné stavy.
Kyselost, zásaditost, pH
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
XI. KYSELINY a ZÁSADY Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích chemie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 40.
Rovnovážné stavy.
Kapaliny a roztoky Rozpustnost – děj na molekulární úrovni
Chemické výpočty III.
Protolytické reakce.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Vodivost látek.
Kyseliny a zásady – Arrheniova teorie
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Disociace slabých elektrolytů
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
HYDROXIDY VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
PaedDr. Ivana Töpferová
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH II
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_37.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
Disociace vody a koncept pH
Děje v roztocích RNDr. Marta Najbertová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
A CIDOBAZICKÉ VLASTNOSTI ROZTOKŮ RNDr. Marta Najbertová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Měření kyselosti a zásaditosti roztoků Mgr. Jitka Říhová.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
výpočet pH kyselin a zásad
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
REAKČNÍ KINETIKA X Y xX + yY zZ
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Elektrický proud v kapalinách
Roztoky - elektrolyty.
Měření pH VY_32_INOVACE_29_591
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Protonová teorie kyselin a zásad, vodíkový exponent pH
PH.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
Transkript prezentace:

Protolytické děje

Protolytické děje Protolytické děje jsou děje (reakce), při nichž dochází k přenosu H+. Každá protolytická reakce se skládá ze dvou současně probíhajících dílčích reakcí, příjmu a uvolnění kationtu H+.

Teorie kyselin a zásad Svante Arrhenius (1884) A. Brønsted a T. M. Lowry (1923) Gilbert Newton Lewis (1933?)

Arhemiova teorie Kyselina je látka, která je schopna odštěpit kationt vodíku H+ . Kyselina je látka, která rozpuštěna ve vodě zvětšuje koncentraci oxoniových kationtů H3O+. Zásada je látka, která odštěpuje hydroxidový aniont. Zásada je látka, která při rozpuštění ve vodě zvětšuje koncentraci aniontů OH-.

Brønstedova- Lowryho teorie Kyselina je částice, která je dárcem (donorem) H+, tím se z ní stane zásada. Zásada je částice, která je příjemcem (akceptorem) H+, tím se z ní stane kyselina. Částice se může projevit jako kyselina jen v přítomnosti zásady. Předávání H+ může probíhat i mimo vodní prostředí.

Lewisova teorie Kyselina je látka, která má volný orbital. Zásada je látka, která má elektronový pár.

Konjugovaný pár Konjugovaný pár je dvojice částic, které se liší o kationt H+. Např. konjugovaná kyselina- H3O+ konjugovaná zásada- H2O Při protolytických reakcích spolu vždy navzájem reaguje kyselina 1.konj.páru se zásadou 2.konj.páru. CH3COOH+NH3 CH3COO- +NH4+

Amfotermní látky Projevují vlastnosti kyselin i zásad (H2O). Se silnější kyselinou reagují jako zásady H2O+CH3COOH H3O+ +CH3COO- Se silnější zásadou reagují jako kyseliny H2O+NH3 OH- +NH4+

Disociační konstanta Každá disociace kyselin a zásad vede k ustálení protolytické rovnováhy. Rovnovážné konstanty, které charakterizují tuto rovnováhu jsou disociační konstanta kyseliny a disociační konstanta zásady. Disociační konstanty závisejí na teplotě. Jsou uvedeny v MFChT.

Disociační konstanta kyseliny Čím je disociační konstanta vyšší, tím je kyselina silnější. Disociace kyseliny ve vodě: HA(aq) H+(aq) +A-(aq) Disociační konstanta:

Disociační konstanta zásady Disociace zásady ve vodě: BOH(aq) B+(aq) +OH-(aq) Disociační konstanta:

Síla kyselin a zásad podle disociační konstanty Síla kyseliny (zásady) slabé středně silné silné Disociační konstanta K < 10-4 10-4 < K < 10-2 K > 10-2

Iontový součin vody Disociací vody vzniká oxoniový kationt a hydroxidový aniont: 2H2O H3O+ +OH- Rovnovážná konstanta vody: K= c(H3O+)c(OH-) c2 (H2O)

Koncentrace nedisociovaných molekul vody se prakticky nemění, lze ji zahrnout do konstanty K. Tak se odvozuje konstanta Kv, která se nazývá iontový součin vody. Kv= c(H3O+)c(OH-) Při teplotě 25°C je Kv = 10-14(mol.l-1)2 Neutrální prostředí: c(H3O+)= c(OH-)=10-7mol.l-1 Kyselé: c(H3O+)> c(OH-); c(H3O+)> 10 -7mol.l-1 Zásadité: c(H3O+)< c(OH-); c(H3O+)< 10 -7mol.l-1

pH, pOH Kyselost roztoků se vyjadřuje pomocí vodíkového exponentu pH, který se definuje jako záporně vzatý dekadický logaritmus číselné hodnoty látkové koncentrace oxoniových kationtů (Sörenson). pH= -log[H3O+] pOH= -log[OH-] pH nabývá hodnot od 1 do 14 zásadité prostředí: pH>7 kyselé prostředí: pH<7 neutrální prostředí: pH=7

Acidobazické indikátory Látky, které mění barvo v závislosti na pH. kyselé zásadité Univerzál: červený zelený až modrý Lakmus: červený modrý Fenolftalein: bezbarvý fialový Methyloranž: červený oranžový

Neutralizace I. Reakce kyseliny a zásady za vzniku soli a vody. 2NaOH+H2SO4 Na2SO4+2H2O II. Reakce oxoniového kationtu a hydroxidového aniontu za vzniku 2 molekul vody. H3O+ +OH- 2H2O III. Reakce konjugované kyseliny a konjugované zásady jedné látky.

Autoprotolýza Autoprotolýza je opak neutralizace, tj. reakce 2 molekul téže látky, z nichž jedna se chová jako kyselina a druhá jako zásada. H2O+H2O H3O+ +OH-

Hydrolýza Hydrolýza má více významů (štěpení látky vodou, hydrolýza esterů, solí..). Pro toto téma je hydrolýza reakce iontů soli s vodou, pomocí které se vysvětluje, proč se některé soli chovají kysele a jiné zásaditě. Sůl slabé kyseliny a silného hydroxidu se chová zásaditě. Sůl silné kyseliny a slabého hydroxidu se chová kysele.

Před samotnou hydrolýzou musí proběhnout disociace: Na2CO3 2Na+ +CO3-2 NH4Cl NH4+ +Cl- Hydrolýza: CO3-2+H2O HCO3-1+OH- (sůl slabé kyseliny uhličité a silného hydroxidu sodného, sodný kationt s vodou téměř nereaguje) NH4+ + H2O NH3+H3O+ (sůl silné kyseliny chlorovodíkové a slabého hydroxidu amonného, chloridový aniont s vodou téměř nereaguje)

To jest vše. © Růža