1 Osobní železniční doprava od Stephensona po Kallase - vývoj a ekonomický význam struktury odvětví Martin Kvizda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Advertisements

Strategie rozvoje letiště Leoše Janáčka Ostrava
INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jan Šimůnek Ing. Martin Jareš
(DE)REGULACE EVROPSKÝCH ŽELEZNIC A AKTUÁLNÍ VÝVOJOVÉ TRENDY V OSOBNÍ A NÁKLADNÍ DOPRAVĚ Mgr. Daniel Seidenglanz, Ph.D. Mgr. Filip Chvátal Studijní materiál.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
Integrovaný dopravní systém
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Hospodářská politika státu
Zelená kniha – Koncepce veřejné dopravy seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 19. května
Vize spolupráce s regiony
Veřejné podniky a státní monopoly
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Obsah Stát a železnice ve dvou staletích Současné trendy – svět a EU Proč je dobrá konkurence? Závěr: jaké jsou možnosti a jaké náklady?
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
Nezávislý regulátor je nutnost, nikoli zbytečný nadstandard! Milan Chovanec, stínový ministr dopravy za ČSSD , Praha.
INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jan Šimůnek Ing. Martin Jareš
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Korupce a veřejné zakázky
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Účast ČD v integrovaných dopravních systémech ČR Ing. Richard Baxa.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Silnice nebo železnice
Dopravní politika ČR Ing. Vít Sedmidubský Odbor strategie
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Účast ČD v integrovaných dopravních systémech ČR
Konec volného internetu? Aleš MUSIL právník na GŘ pro hospodářskou soutěž Evropská komise, Brusel Názory v této prezentaci jsou názory přednášejícího,
BOHEMIAKOMBI spol. s r.o. Opletalova Praha 1 Tel Fax Kombinovaná.
Ekonomika dopravy. Charakteristika dopravy doprava je součástí technické infrastruktury (vedle energetiky, telekomunikací, vodního hospodářství, odpadového.
II.PŘ Strategie podniku a růst hodnoty podniku 1.Strategie českých podniků v EU 2. Světové trendy podnikových strategií 3. Strategické podmínky konkurenceschopnosti.
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
10. DOTACE NA ČESKÉ ŽELEZNICI. Problém Víta Bárty „Mám ztrátovou železnici a musím jí dotovat!?!“
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Financování dopravní infrastruktury v roce 2016 Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI.
Ing. Ludvík Urban, ROLE NÁRODNÍHO DOPRAVCE VE VEŘEJNÉ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVĚ.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
1 Jednotné evropské nebe Zapojení ŘLP ČR, s. p. do projektu SESAR Doprava – Investice do dopravní infrastruktury Ing. Jan Klas Generální ředitel.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Setkání s hejtmanem Most, Obsah setkání – aktuální témata  Doprava v Ústeckém kraji – souběhy tratí a řešení  Cestovní ruch v Ústeckém.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Historie železniční dopravy
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Teorie fiskálního federalismu
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
4. železniční balíček a ERTMS/ETCS
Fakulta dopravní ČVUT v Praze konference IDS, Žďár nad Sázavou
Selhání trhu: Monopoly TNH1 (S-6)
Sdružení železničních nákladních dopravců ČR
Transkript prezentace:

1 Osobní železniční doprava od Stephensona po Kallase - vývoj a ekonomický význam struktury odvětví Martin Kvizda

Obsah 1.Stát a železnice ve dvou staletích 2.Současné trendy – svět a EU 3.Konkurence vs. regulace odvětví – teorie a zkušenosti 4.Alternativy organizace odvětví - přínosy a náklady 2

1. Stát a železnice ve dvou staletích  „Pokud stát nebude kontrolovat železnice, železnice budou kontrolovat stát.“ Sir Henry Tyler (1873), British Commission on Railways and Canals 3  „Železnice se staly takovou senzací, že budou často stavěny i tam, kde se vůbec nevyplatí.“ George Stephenson (1840), vynálezce

 „Zatímco jednoduchost a přehlednost účetnictví je zákonem v soukromém sektoru, komplikovanost, fikce a nejasnost je pravidlem ve státních železničních společnostech.“ E. R. DEWSNUP (1911) The Attitude of the State Toward Railways: A Discussion of the Question of Nationalization. The American Economic Review, Vol. 1, N° 2, s

soukromé podniky – volná konkurence USA (dodnes) + Velká Británie (do 1923)  stát nenese žádné (přímé) náklady státní dráha – žádná konkurence Belgie (19. stol.) + Prusko (od 1875)  stát nese veškeré náklady společný podnik Mexiko (19. stol.)  železnice akciové společnosti s majoritou státu  stát se podílí na nákladech 5 Struktura odvětví – historický přehled:

státní koleje + pronájem provozu Francie (19. stol.)  stát pronajímal tratě různým operátorům tak, aby si nikde nekonkurovali  soukromí dopravci ze zákona (1859) museli provozovat i ztrátové linky  stát nese investiční náklady Nizozemí (1900)  pronájem dvěma operátorům tak, že oba mají garantován přístup na všechny důležité destinace  stát nese investiční náklady 6

Rakousko (1836)  vizionářská strategie odložena o 180 let: „Stát převezme železniční síť od soukromých vlastníků do svého vlastnictví a správy v okamžiku, kdy budou moci dopravci volně provozovat služby, jako na silnici.“ (1836) K.u.K. Hofkanzlei 7

Rakousko, 19. stol. → čtyři změny strategie během 40-ti let: 1825 – soukromé dráhy, volná konkurence (koňky, KFNB) 1841 – stát na vlastní náklady buduje základní železniční síť (NStB) + pronájem dopravcům 1855 – privatizace (StEG), soukromé dráhy s omezenou konkurencí 1869 – subvence, dotace, záruky výnosu + postátňování drah. 8

Výstavba drah v zemích Koruny české 9 soukromé firmy soukromé zisky, státní riziko státní firmy soukromé firmy zastavení státní podpory

10 vyplaceno z eráru železničním podnikům: 1868 – vyplaceno zl – vyplaceno zl – 6 % výdajů státního rozpočtu 1910 – 26.8 % výdajů státního rozpočtu… Vliv na státní rozpočet mocnářství -

Přehled současných státních dotací v Evropě 11

12 (Crössmann-Mause 2014)

13 ? soukromé, integrované intermodální konkurence nákladní doprava státní, integrované žádná konkurence osobní i nákladní doprava VRT 2. Současný vývoj – svět a EU

Reformy – směry vývoje struktury odvětví 14 (Goméz-Ibaňéz 2006)

Evropská unie – železniční balíčky: směrnice evropské Komise, Rady a Parlamentu povinnost:  oddělení infrastruktury od dopravců = unbundling  otevření přístupu různým dopravcům na tratě = konkurence na trhu doporučení:  veřejné soutěže na dopravní obsluhu v závazku = konkurence o trh 15

16 Desinterpretace reformy železniční dopravy: 1.cíl = tržní mechanismus a volná konkurence 2.konkurence ⇒ vyšší výkon, nižší náklady 3.dobrá praxe = aerolinky, elektroenergetika 4.tržní mechanismus ⇒ vyšší kvalita, nižší (žádné) veřejné zdroje

17 nositelnástrojcíl Logika reformy železniční dopravy: - Komise EU - národní vlády a parlamenty - regiony - unbundling - open access - veřejné soutěže - technická standardizace - společenské a ekonomické cíle politiky

Hierarchie cílů: cíle společenské makroekonomi- cké cíle mikroekonomické cíle 18 ekologie, bezpečnost dopravní obsluha kvalita, dostupnost nárokovost fiskální zátěž daňové výnosy fiskální udržitelnost modal split cesty a uzly linky dopravci IDS, regiony

Jaké jsou cíle reforem v Evropě? EU: snížení veřejných dotací; odstranění diskriminace; podpora jednotného trhu služeb Skandinávie: podpora environmentálně šetrného dopravního módu Velká Británie: omezení státní účasti na železnici a snížení dotací Francie, Německo, Španělsko: udržení silné pozice národního dopravce Česko: ??? 19

Struktura odvětví v Evropě (2011): 20

NěmeckoV. BritánieŠvédskoRakouskoItálie volná konkurence na trhu Dálková doprava (DB 99% trhu) Dálková doprava a meziregioná lní Dálková doprava (Westbahn) Dálková doprava (VRT Milán – Řím – Neapol) konkurence o trh - veřejné soutěže Regionální doprava (cca 1/3) Frančízy pro většinu osobní dopravy Regionální doprava konkurence o trh - přímé zadání Regionální doprava (cca 2/3) 21

3. Konkurence vs. regulace odvětví – teorie a zkušenosti Konkurence na trhu ⇒ nižší náklady, nižší ceny, vyšší kvalita …..ale na železnici: výnosy z rozsahu (dopravce) síťový efekt (kombinace služeb) přirozený monopol (infrastruktura) výnosy z hustoty provozu (vytížení cesty) silná intermodální konkurence 22

Vede konkurence ke snížení nebo přesunutí dotací? 90% osobní železniční dopravy v Evropě je komerčně ztrátové a musí být dofinancováno z veřejných zdrojů soukromí dopravci → „vyzobávání hrozinek“ (zisk vs. risk – vysoký výnos) dotace dopravní infrastruktury – provoz nekryje náklady (ani nákladní doprava) 23

Poplatek za přístup na cestu (průměr 2014*, €/vlkm) 24

Pokrytí nákladů infrastruktury z poplatků za přístup (%, 2004) 25

Podíl příjmů z poplatků za použití dopravní cesty na nákladech SŽDC na financování provozu a zajištění provozuschopnosti dopravní cesty: ⇒ není volný trh → musí existovat regulace 26 rok %50,752,653,152,6 55,143,3 29,030,132,032,5

Zkušenost ze Švédska – open access v meziregionální dopravě 2009 – první přímá konkurence v meziregionální dopravě Öresund trains vs. SJ  ÖT – subvencovaný v závazku, povinnost IDS, zákaz zneužití dotace, CU  SJ – incumbent, na komerční riziko, HSU 27

28 Počty spojů (ÖT + SJ) nárůst o cca 50% - více než: 40 spojů denně (Fröidh-Byström 2013)

Počty cestujících (ÖT + SJ) 29 variabilní jízdné, nárůst cestujících o cca 40% - cca denně (Fröidh-Byström 2013)

Modální split na lince 30 intermodální přesun – pokles IAD, autobus i letadla (Kodaň – Gothenburg) (Fröidh-Byström 2013)

Celkové výsledky ve Švédsku: regulovaná konkurence dvou nerovných subjektů v různých dopravních vrstvách výrazný nárůst poptávky a počtu cestujících zlepšení služeb (frekvence); zhoršení palubních služeb snížení jízdného poplatky za použití infrastruktury pokrývají cca 6% nákladů dotace provozu v řádu mld. EUR 31

Zkušenost z Rakouska – open access v dálkové dopravě 2011 – první přímý konkurent ÖBB vs. Westbahn  ÖBB - incumbent, částečně dotovaný, HSU (RJ)  WB – nový komerční dopravce, HSU 32

Počty spojů a cestujících (ÖBB + WB) 33 více než 40 spojů denně – nárůst o 80% (ÖBB tři spoje zrušily) cenová válka - pokles cen jízdného o 50% růst celkové poptávky na lince (WB: cestujících denně, ÖBB nárůst o 3%)

Růst poplatků za použití infrastruktury 34

Celkové výsledky v Rakousku: volná konkurence dvou (ne-)rovných subjektů? nárůst poptávky a počtu cestujících zlepšení služeb – frekvence snížení jízdného na akční úroveň nárůst poplatků za infrastrukturu; nekryjí náklady dotace provozu v řádu mld. EUR 35

Zkušenost z Itálie – open access na VRTce 2012 – první přímý konkurent na VRT NTV vs. Trenitalia  NTV – nový komerční dopravce, HSU  Trenitalia – incumbent (FS), na komerční riziko, HSU 36

Počty spojů a vlkm (Trenitalia + NTV) 37 více než: 120 spojů denně, vlkm/den, cestujících denně (Cascetta-Coppola 2014)

Počty cestujících a oskm (Trenitalia a NTV) 38 pokles cen jízdného o 30%, růst celkové poptávky na lince (Cascetta-Coppola 2014)

Modální split – celkový vývoj na VRT 39 intermodální přesun – pokles IAD, letadla i IC železnice (Cascetta-Coppola 2014)

Modální split - linka Milán – Řím 40 (Cascetta-Coppola 2014)

Celkové výsledky v Itálii: volná konkurence dvou rovných subjektů výrazný nárůst poptávky a počtu cestujících zlepšení služeb – frekvence, variabilita snížení jízdného poplatky za použití infrastruktury pokrývají cca 18% nákladů dotace provozu v řádu mld. EUR 41

A. volný trh dopravních služeb o konkurence: intermodální + intramodální o dopravci: široký oligopol, ziskoví o veřejné rozpočty: žádná zátěž o DP: rezignace na cíl dopravní obslužnosti, silně redukovaná síť linek Alternativy organizace odvětví (OŽD) - přínosy a náklady

B. vertikálně integrovaná státní železnice o konkurence: žádná o dopravci: dotovaný monopol o veřejné rozpočty: plná zátěž; stabilní o DP: cíl dopravní obslužnost + další, stabilizovaná síť linek 43

C. vertikálně desintegrovaný trh - volná soutěž na trhu o konkurence: intermodální + intramodální o dopravci: oligopol; dotovaní za služby v závazku o veřejné rozpočty: dotace sítě a neziskového segmentu služeb; nestabilní o DP: cíl dopravní obslužnosti + další, destabilizovaná síť linek 44

D. vertikálně desintegrovaný trh - regulovaná soutěž o trh o konkurence: intermodální + omezená intramodální o dopravci: vítězové soutěží; ziskoví nebo dotovaní za neziskové služby o veřejné rozpočty: dotace sítě a neziskového segmentu služeb; stabilizované o DP: cíl dopravní obslužnosti + další; stabilizovaná síť linek 45

„Teď je doba ptát se, co od našich železnic chceme.“ Siim Kallas (2012), komisař pro dopravu, EU Děkuji za pozornost. 46