Ochrana při přetížení kabelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrany vedení.
Advertisements

Elektrický zkrat.
ČSN , edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od Školení k vyhlášce 50 – 3. část Podmínky jedné poruchy –
Průmyslové rozvody *** návrh a jištění vodičů
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Pojistky nízkého napětí
Jištění vodičů s připojenými motory
Proudové chrániče.
Výkonové jističe nízkého napětí
Tento soubor už se neudržuje.
Přístroje nízkého napětí
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí
Výkonové jističe nízkého napětí
Systém opětného zapnutí (OZ)
Proudové chrániče.
Instalační jističe.
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
OZS Distanční ochrana v přenosové síti – vlivy na přesnost lokalizace poruchy (paralelní vedení, boční napájení atd.) Jakub Marek Václav Kořený.
Reverzace třífázového asynchronního elektromotoru pomocí stykače
Průřez vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Průřez vedení
Jištění vodičů s připojenými motory
ČSN edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od Podmínky jedné poruchy – ochrana při poruše (ochrana před dotykem.
Rozdílové ochrany kabelových vedení
Ochrany proti nadproudům
strojů, přístrojů, spotřebičů
Jističe, chrániče Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Jištění a spínání motorů
Ochrany velkých generátorů
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Jističe (EL4)
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Jističe (EL4)
Agenda Ochrana před dotykem Ochrana před přetížením a zkratem Vstup UPS – spolupráce se sítí Zvyšování provozní spolehlivosti náhradních zdrojů Spolupráce.
Ochrana autotransformátoru
Ochrany a zabezpečovací systémy
Střídavá vedení vn střídavá vedení vvn
měřících a jistících systémů v rozmanitých elektrizačních soustavách.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Instalační jističe.
Ochrana při přetížení kabelů
Instalační jističe.
Aleš Hemelík Tomáš Jaroš
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_SAUNY_E1-3.
Pojistky nízkého napětí
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Pojistky nízkého napětí
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE .
ROZDÍLOVÁ OCHRANA KABELŮ
Rozdílová ochrana dlouhých vedení
Ochrany motorů do 20 kW Petr Král Ondřej Edl.
Ochrany velkých generátorů
Jištění a spínání motorů
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK
Ochrany v distribučním systému.  Monitorují provozní stav chráněného zařízení.  Provádí zásah, pokud chráněný objekt přejde z normálního stavu do stavu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Jištění vedení elektrických.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Proudové chrániče.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Jističe Obor:Elektrikář.
VY_52_INOVACE_05_11_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Výkonové jističe nízkého napětí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK
Ochrany motorů do 20 kW.
Průmyslové rozvody *** návrh a jištění vodičů
Průmyslové rozvody *** návrh a jištění vodičů
Provedení motorového vývodu
Jištění vodičů s připojenými motory
Poruchy v soustavě obecně a pojistky nízkého napětí
Provedení motorového vývodu
Ostatní přístroje nízkého napětí
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí I.
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2
Transkript prezentace:

Ochrana při přetížení kabelů Jana Liďáková Nina Volmutová

Obsah Ochrana při přetížení kabelů Ochrana paralelních vodičů před přetížením Chránění proti proudovým přetížením

Ochrana při přetížení kabelů Jistící prvky slouží k tomu, aby přerušily každé přetížení ve vodičích obvodů. Vychází se ze základní teploty okolí. Pro koordinaci mezi vodičem a jistícím prvkem musí být splněny tyto dvě následující podmínky: 1) lb < In < Iz 2) I2 < 1,45 Iz

Jištění před přetížením se zajistí volbou jistícího prvku tak, že jeho jmenovitý nebo nastavený proud je menší, nejvýše však rovný dovolenému proudu vodiče nebo kabelu.  Vynechání jištění proti  přetížení se doporučuje u obvodů, kde by odpojení mohlo vyvolat nebezpečí. Jištění proti přetížení a zkratu se neprovádí u obvodů s velkými proudy. Přiřazení jistících přístrojů je neoddělitelné od volby průřezu vodiče.

Je nutno dodržet následující postup: 1 Je nutno dodržet následující postup: 1. stanovit výpočtový proud obvodu, 2. zvolit jistící přístroj s ohledem na jeho jmenovitý proud, 3. stanovit průřezy vodičů ( fázových, středních, ochranných ), 4. vypočítat zkratový proud a ověřit zda vodiče vyhovují, 5. ověřit v sítích TN, že zkratový proud způsobí včasné odpojení obvodu s poruchou, 6. ověřit selektivitu jištění, 7. ověřit úbytek napětí.

Ochrana paralelních vodičů před přetížením Rozdělení proudů mezi paralelní kabely závisí na jejich impedanci. Pro silné jednožilové kabely je reaktanční složka impedance větší než rezistanční. Pro celkem n paralelních vodičů, je dovolené proudové zatížení IBk vodiče k dáno vztahem:

Příklad nepříznivého uspořádání jednožilových kabelů V případě jednožilových kabelů závisí impedance na vzájemné poloze kabelů a také na konstrukci kabelu. Příklad nepříznivého uspořádání jednožilových kabelů Ekonomičtějším způsobem, než snížení celkového zatížení, by mohlo být i provedení zákrutu kabelů jednotlivých fází, obdobně jako se provádí zákrut (transpozice) fází u vedení vvn. Zákrut tří paralelních jednožilových kabelů sloužících jako vedení jedné fáze

Chránění proti proudovým přetížením Chránění musí zajistit dostatečnou životnost vodičů a jejich izolací vystavených tepelným účinkům proudů, působících dlouhodobě. Při chránění proti proudovému přetížení vycházíme z dovoleného proudového zatížení IZ IZ = k1 · k2 · ...ki · IN [A] Pro použití vypínací charakteristiky ochrany záleží také na tom, ve kterém místě sítě vn se chráněný prvek nachází.

U chránění kabelových vedení proti proudovým přetížením dávám přednost závislým charakteristikám. Je to velmi dobře proveditelné tam, kde jsou digitální ochrany provozovány ve spolupráci s řídicím systémem. Popud závislé proudové ochrany je možné použít pro signalizaci, že zařízení je přetíženo, a že došlo k rozběhu závislé proudové ochrany. Při použití vhodného typu závislé charakteristiky můžeme dosáhnout toho, že obsluha má čas na úpravu provozu.

Reference http://elektrika.cz/data/clanky/ochrana- proti-proudovym-pretizenim http://www.in-el.cz/?t=201&p=100297 http://www.stavebniklub.cz/4/6/jisteni- vodicu-a-kabelu-proti-nadproudum-cid65331/ Grym, R.: Chránění II. IRIS 2004

Děkujeme za Pozornost