ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Plíce po 20 letech kouření
Koncepce péče o staré občany
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
EKONOMIKA DLOUHODOBÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 02
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 08
Rizikového chování v dospívání
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 06 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Procentový počet Prezentace_12
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 04 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
Ing. Hana Kročová EKONOMIKA Anotace Materiál seznamuje se základními pojmy nabídka, faktory ovlivňující nabídku, cena. Musí být doplněn.
Kalkulace zboží Prezentace_16 Mgr. Silva Vaňková OPČ_Kalkulace zboží
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 10
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
PRVNÍ POMOC POLOHOVÁNÍ ZRANĚNÝCH 11
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
EKONOMIKA OBĚŽNÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY VÝCHOVA ke ZDRAVÍ 14
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Rozdělovací počet Prezentace_14
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17
Aritmetický průměr Prezentace_18
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IKT MS Office Access Sestavy Ing. Jana Horáková
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DOSPĚLÝ 17
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Jednotky základní Prezentace_19
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace - ÚVOD 15
Směšovací počet Prezentace_15
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
Kalkulace jídla Prezentace_17
Sociální faktory, ovlivňující zdraví – rozbor:
EKONOMIKA BURZY III Ing. Renata Slaná
ODSTAVEC Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Definice, základní pojmy
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Nerovnosti ve zdraví.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Číslo v digitálním archivu školy
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Syndrom rizikového chování v dospívání
Transkript prezentace:

ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03 ZDRAVOVĚDA ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03 Mgr. Pavlína Juráková www.zlinskedumy.cz

Anotace Prezentace definuje základní pojmy používané v předmětu základy zdravotní výchovy. Musí být doplněny výkladem. Autor Mgr. Pavlína Juráková (autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova zdraví, faktory, příčiny úmrtí Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 15 - 19 let Vazby na ostatní materiály je součástí studijních materiálů pro výuku předmětu ZDR

WHO a faktory životního prostředí WHO = World Health Organisation Světová zdravotnická organizace - založena 7. dubna 1948 /Světový den zdraví/ sídlo v Ženevě koordinační autorita v mezinárodním veřejném zdraví úkolem je „dosažení všemi lidmi nejvyšší možné úrovně zdraví“ mj. stanovila žebříček faktorů životního prostředí, podmínek a způsobu života, které se nejčastěji vyskytují mezi příčinami úmrtí podle jejich významu

Žebříček faktorů nejčastějších příčin úmrtí Zamysli se a dle svého uvážení zkus níže uvedené položky seřadit tak, jak se dle Tvého názoru podílejí na příčinách úmrtí Seřaď je od nejvíce významného podílu po podíl méně významný Nedostatek pohybu, pracovní rizika, nadváha, závislost na drogách, přemíra živočišných tuků ve výživě, nadměrná konzumace alkoholu, exhalace v ovzduší, nezaměstnanost, kouření, dopravní úrazy, chudoba, nedostatek zeleniny ve výživě nyní porovnej své mínění se žebříčkem stanoveným WHO

Žebříček faktorů nejčastějších příčin úmrtí /sestupně/ Kouření Nezaměstnanost Nadměrná konzumace alkoholu Závislost na drogách Dopravní úrazy Nadváha Nedostatek pohybu Pracovní rizika Přemíra živočišných tuků ve výživě Nedostatek zeleniny ve výživě Exhalace v ovzduší Chudoba

Význam sociálních podmínek pro zdraví Sociální gradient - vliv např. vzdělání, zaměstnání, výše příjmu, rodiny, kvality bydlení, společenského postavení nejistota, nedostatek → příčiny mnoha nemocí i smrti Stres – trvalá úzkost, nejistota, vypětí, sociální izolace, ztráta klidu → ↑ hladina tuků v krvi, odolnost vůči infekcím, krevní tlak, riziko infarktu myokardu, CMP Rané dětství – kvalita fyzického a duševního vývoje v dětství a dospívání - životospráva matky v těhotenství /kouření/ - vliv na vývoj plodu, citové strádání, nezájem → zpomalený časný růst, vliv na srdeční, cévní, dýchací, ledvinné a pankreatické funkce v dospělosti

Význam sociálních podmínek pro zdraví - pokračování Sociální izolace – vyloučení ze společnosti a tím i související následky bezdomovectví, alkoholismus, nezaměstnanost, deprese → zvyšují nemocnost a zkracují život Práce – malá šance prokázat vlastní schopnosti a vědomosti, omezená možnost rozhodování, neuspokojující práce → zvyšují celkovou nemocnost Nezaměstnanost – pracovní jistota zvyšuje spokojenost, životní pohodu a tím ovlivňuje zdraví - nejistota zvyšuje deprese a úzkost, výskyt nemocí srdce a cév

Význam sociálních podmínek pro zdraví - pokračování Sociální opora – přátelství, dobré sociální vztahy →velký význam z hlediska podpory zdraví sociální izolace zvyšuje možnost předčasného úmrtí, nižší přežívání po onemocněních srdce Závislosti – tabák, alkohol, drogy, nikotin, hazardní hry… nadměrná spotřeba bývá obvykle spojena se sociálními a ekonomickými problémy

Cvičení Vyjmenuj 10 zevních faktorů, podílejících se na úmrtnosti Který den v roce je označován jako Světový den zdraví? Jak mohou sociální podmínky, tj. postavení člověka ve společnosti, ovlivnit zdraví? Znáš člověka, který má některou ze jmenovaných závislostí? Bojuje s ní? Jak? Navrhni opatření, která by vedla ke snížení rizik onemocnění ze zevního prostředí.

ZDROJE: WASSERBAUER, Stanislav. Výchova ke zdraví: pro vyšší zdravotnické školy a střední školy. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999. ISBN 80-7071-145-0. Byly použity kliparty MS Office v rámci smlouvy Campus 3