Subjekty trestního řízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Advertisements

Organizace soudnictví v ČR
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Orgány činné v trestním řízení Ročník:1.
Státní zastupitelství Červenková Jitka 4.A. Co to je? Soustava úřadů státu Moc výkonná Čl. 80 Ústava České republiky Právní pramen: zákon č. 283/1993.
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Trestní právo procesní
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Moc soudní Pavel Šuranský.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Kontrola veřejné správy I.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_TRESTNÍ.
Státní zastupitelství
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Trestní právo procesní I.
Procesní subjekty.
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Organizace státního zastupitelství
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Předsoudní stadium trestního řízení
Přednáška pro IV. jarní semestr bakalářského studia Úvodní výklady, subjekty trestního řízení Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro 4. jarní semestr bakalářského studia
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Procesní postavení zvlášť zranitelné oběti – dítěte v přípravném řízení Povinnosti orgánů činných v trestním řízení Poslanecká sněmovna
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Vojtěch Šimon C3B 3.6. Trestní právo procesní. ❑ Subjekty trestního řízení ▪= orgány činné v trestním řízení (soud, státní zástupce, policejní orgán),
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_052 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_062 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Název vzdělávacího materiálu
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Úvodní výklady Subjekty trestního řízení
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní zásady TPP a TŘ
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Úvodní výklady Subjekty trestního řízení
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D. Univ. Priv. Prof.
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
„Dokazování v trestním řízení“
Transkript prezentace:

Subjekty trestního řízení Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.

Subjekty trestního řízení Pojem: Subjekty trestního řízení rozumíme ty činitele (státní orgány, fyzické a právnické osoby), kteří mají a vykonávají vlastním jménem vliv na průběh řízení a kterým zákon dává k uskutečnění tohoto vlivu určitá procesní práva nebo určité procesní způsobilosti.

Druhy subjektů v trestním řízení: orgány činné v trestním řízení: soud státní zástupce policejní orgán osoba, proti níž se řízení vede (podezřelý, obviněný, obžalovaný, odsouzený) obhájce obviněného poškozený zúčastněná osoba osoby s tzv. samostatnými obhajovacími právy orgán pověřený péčí o mládež v řízení proti mladistvým další osoby jako např. svědek, znalec, tlumočník, pokud uplatňují návrhy na svědečné, znalečné nebo tlumočné Strany jako subjekty trestního řízení Procesní způsobilost subjektů v trestním řízení

Policejní orgán v trestním řízení Policejní orgán – v trestním řízení se tak označují útvary Policie ČR, resp. útvar Ministerstva vnitra pro inspekční činnost Organizace a působnost policie – zákon č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů Úkoly policie související s trestním řízením: ochrana bezpečnosti osob a majetku, boj proti terorismu, odhalování trestných činů a zjišťování jejich pachatelů, vedení vyšetřování o trestných činech. Úkony trestního řízení koná zpravidla samostatně, ale pod dozorem státního zástupce. V některých případech (zejména má-li být úkonem zasahováno do občanských, resp. lidských práv a svobod) je k provedení úkonu třeba předchozího souhlasu státního zástupce nebo soudce.

Úloha policie v rámci jednotlivých částí přípravného řízení: Prověřování: šetření a opatření k odhalení skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, a směřující ke zjištění jeho pachatele zahájení trestního stíhání Vyšetřování – Služba kriminální policie a vyšetřování Policie ČR: vyhledávání důkazů k objasnění všech základních skutečností důležitých pro posouzení případu, včetně osoby pachatele a následku trestného činu, předkládá státnímu zástupci návrh na podání obžaloby + seznam navrhovaných důkazů Vyšetřování, které provádí státní zástupce Zkrácené přípravné řízení

Státní zastupitelství v trestním řízení Historie veřejné žaloby Definice: Soustava úřadů státu, určených k zastupování státu při ochraně veřejného zájmu ve věcech svěřených zákonem do působnosti státního zastupitelství. Orgán veřejné žaloby v trestním řízení, plní i další úkoly vyplývající z trestního řádu, podílí se na prevenci kriminality a poskytování pomoci obětem trestných činů. Soustava státního zastupitelství: Nejvyšší státní zastupitelství (Brno) Vrchní státní zastupitelství (Praha, Olomouc) Krajská státní zastupitelství (Praha, České Budějovice, Ústí nad Labem, Hradec Králové, Plzeň, Brno, Ostrava) Okresní státní zastupitelství

Postavení ve vztahu k Ministerstvu spravedlnosti Úloha státního zástupce v přípravném řízení: orgán činný v trestním řízení povinnost stíhat všechny trestné činy, o nichž se dozví odpovídá za zákonnost průběhu přípravného řízení dozor státního zástupce v přípravném řízení výlučná oprávnění státního zástupce vypracovává a podává obžalobu Úloha státního zástupce v řízení před soudem: postavení strany (na rozdíl od přípravného řízení) povinnost účastnit se hlavního líčení

Úkoly a soustava soudů v trestním řízení Historický vývoj Poslání soudů Struktura soudů: Nejvyšší soud (Brno) Vrchní soudy (Praha, Olomouc) Krajské soudy (Praha, České Budějovice, Ústí nad Labem, Hradec Králové, Plzeň, Brno, Ostrava) Okresní soudy Zvláštní postavení – Ústavní soud Úkoly soudů Rozhodují o vině a trestu za trestné činy

Pravomoc a příslušnost soudů Obsazení soudů soudci další úřední osoby – vyšší soudní úředník, justiční čekatel, asistent soudce, zapisovatel a protokolující úředník, tlumočník, probační úředník