Koupelnové sestavy – umyvadla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Rozdělení motorových vozidel
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Odvodnění teras a balkónů
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování nákladů – příklady souvztažností
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kanalizační potrubí svislé
Požadavky na zařizovací předměty
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Pevné části motoru – kontrola, údržba
Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
Přehled instalačních systémů
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Záchody, záchodové mísy
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Kanalizační potrubí větrací
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Vstřikovače vznětových a zážehových motorů
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Použití zeleniny v kuchyni
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Transkript prezentace:

Koupelnové sestavy – umyvadla Střední odborná škola Otrokovice Koupelnové sestavy – umyvadla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2–SO-6/12 Název DUM Koupelnové sestavy – umyvadla Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Přehled umyvadel, materiály umyvadel a doplňky umyvadel Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Účel umyvadel, druhy umyvadel, dvojité umyvadlo, dětské umyvadlo, mýdelníčky Datum 28. 4. 2013

Koupelnové sestavy – umyvadla Náplň výuky: Účel umyvadel Druhy umyvadel Materiály umyvadel Doplňky umyvadel

Účel umyvadel Umyvadla obvykle mají dva účely: z hlediska hygienické jde o očistu těla (umytí rukou) a z hlediska estetického o zkrášlení místnosti – koupelny. Na prvním místě je hygienický účel umyvadel. Umývání rukou je samozřejmost před jídlem a povinnost při zašpinění rukou. Některá umyvadla mají povrch opatřený glazurou obsahující šupinky stříbra. Stříbro zabíjí mikroorganismy a tím se zvyšuje péče o zdraví. Využití umyvadla ke zvýšení designu koupelny je další možností jak zpříjemnit pobyt v koupelně. Umyvadlo dnes již není jen funkční předmět a na jeho druhu, materiálu a provedení záleží. Lze něj udělat i klenot, který může koupelnu zdobit každý den. Výrazně designové umyvadlo je dobré umístit před velmi nenápadné pozadí, aby jeho jedinečnost mohla vyniknout. Obyčejné umyvadlo naopak můžeme podtrhnout výrazným obkladem nebo mnoha doplňky.

Druhy umyvadel Umyvadla se rozdělují podle několika hledisek: Podle velikosti – umyvadla pro dospělé osoby, pro děti v MŠ nebo jeslích Podle základního tvarového provedení – hranatá, kulatá, oválná Podle materiálu – z technické keramiky, ze skla, z ocelového plechu, z teakového dřeva, z plastu Podle provedení – jednoduchá umyvadla, dvojitá umyvadla, umyvadla spojená s koupelnovým nábytkem Podle místa osazení – koupelny, vlaky, letadla, autobusy Podle montáže – na stěnu, do základové desky shora, do základové desky zdola, do koupelnového nábytku, s krytem na sifon

Materiály umyvadel Materiálů, z nichž se vyrábí umyvadla je řada. Nejpoužívanějšími jsou umyvadla vyrobená z technické keramiky, prodávané pod názvem fajáns. Je to také nejstarší materiál, z něhož se zařizovací předměty vyrábějí. Zejména v panelových domech se v koupelnových buňkách vyskytují umyvadla z ocelového plechu. Mají povrchovou úpravu glazurováním nebo nerezovou. Skleněná umyvadla mají hezký vzhled, ale z praktických důvodů se instalují jen v místech, kde nehrozí jejich poškození. Výjimečně se instalují umyvadla z dalších materiálů, kterými jsou teakové dřevo a plast.

Obr. 1a: Umyvadlo pro děti Obr. 1b: Umyvadlo pro děti

Obr. 2: Dvojité umyvadlo

Obr. 3: Dvě samostatná umyvadla osazená v základové desce

Obr. 4a: Umyvadla z ocelového plechu s nerezovou úpravou s eloxovaným povrchem Obr. 4b: Umyvadla z ocelového plechu s nerezovou úpravou s chromovaným povrchem

Obr. 5a: Umyvadla v dopravních prostředcích – letadlo Obr. 5a: Umyvadla v dopravních prostředcích – vlak

Obr. 6b: Skleněné umyvadlo Obr. 6a: Skleněné umyvadlo Obr. 6c: Skleněné umyvadlo Obr. 6b: Skleněné umyvadlo

Obr. 7: Doplňky umyvadel K doplňkům umyvadel patří zejména mýdelníčky, madla, držáky na ručníky atd. Většina těchto výrobků je z nerezové oceli, některé jejich části mohou být také z plastu nebo z bezpečnostního skla či jiného materiálu. Všechny doplňku se osazují do takového místa, aby nepřekážely a současně byli v dosahu podle potřeby.

Kontrolní otázky: Co je účelem umyvadel? Jak se rozděluji umyvadla? Z jakých materiálů se vyrábějí umyvadla? Co patří k doplňkům umyvadel?

Seznam obrázků: Obr. 1a: vlastní Obr. 1b: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 6c: vlastní Obr. 7: vlastní Obrázky byly získány osobním focením v koupelnových studiích ve Zlíně.

Seznam použité literatury: [1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II, Praha, Informatorium, 2005, ISBN 80-7333-033-4

Děkuji za pozornost 