Profesionální postižení periferních nervů horních končetin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích pohybového a nervového systému ve FN Brno Projekt „Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích.
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Druhotné deformity chodidla u Morbus Charcot-Marie-Tooth, možnosti ortopedického léčení Smetana Pavel Ortopedická klinika dětí a dospělých UK-2. LF a.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Problémy se zápěstím při práci s počítačem RSI, CTS Pavel Jetenský 2008.
Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP v Olomouci Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Klinická aplikace akcelerometrů v neurorehabilitaci
Darja Hrabánková Navrátilová
Problémy se zápěstím při práci s počítačem RSI, CTS Pavel Jetenský 2008.
Invalidní důchody Mgr. Pavel Kantořík lhg.
Charcot-Marie-Tooth s vazbou na X.chromozom elektrofyziologické nálezy
Praktický přístup k lumbalgiím
Co znamená, že máte revma?
Ovlivnění rozsahu pohybu
A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Mimokloubní revmatismus
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „RÚ Hrabyně – nákup mycích a desinfekčních automatů“ realizovaném v letech 2010 až 2012 Rehabilitačním ústavem Hrabyně Registrační.
BOLESTIVÉ RAMENO Jana PASECKÁ - RRA KRAJSKÁ NEMOCNICE
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Elektrodiagnostické studie C-M-T neuropatie
ROZVOJ SÍLY II. David Zahradník, PhD.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
AMBULANCE – PODSTATNÁ ČÁST KLINIKY PRACOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ přednosta MUDr. Zdeněk Košťál.
Klinická propedeutika
Legislativa.
Profesní postižení periferního nervového systému
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Zkušenosti s diagnostikou a péčí o pacienty s chorobami CMT
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Revmatologie.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní principy geriatrie
PROFESIONÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ KONČETIN
POSUZOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI K PRÁCI V RIZIKU VIBRACÍ
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Hodnocení pracovní zátěže
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Jak se peče chleba Lenka Hůnová. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 2.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Jak se peče chleba III. Lenka Hůnová. Co potřebuji k pečení Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Léze nervus ulnaris v oblasti lokte jako nemoc z povolání Nakládalová, M. 1, Bartoušek, J. 2 Pešáková, L. 3, Nakládal, Z. 3 1 Klinika pracovního lékařství.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Perspektivy spolupráce ÚZS UJEP a KZ ve vědě a výzkumu Miroslav Tichý Ústav zdravotnických studií Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
Neglect syndrom Marie Vávrová. neglect syndromem (syndromem opomíjení) selektivní poruchu uvědomování si podnětů z poloviny prostoru kontralaterálně k.
Andrea Šprláková-Puková Alena Štouračová Miloš Keřkovský Marek Mechl Ondřej Liberda* Radiologická klinika FN a LF MU Brno Klinika ústní a čelistní chirurgie.
Fulín P., Pokorný D., Štefan J., Sosna A. 1.Ortopedická klinika 1.LF UK a FN Motol ORTOPEDIE PRO REVMATOLOGY A REVMATOLOGIE PRO ORTOPEDY Velké Bílovice.
PROFESIONÁLNÍ ALERGICKÁ RINITIDA MUDr. Pavlína Klusáčková, Ph.D.
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Glomerulonefritis.
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Transkript prezentace:

Profesionální postižení periferních nervů horních končetin Klinika pracovního lékařství LF UP a FN Olomouc Profesionální postižení periferních nervů horních končetin z přetěžování a z vibrací Doc. MUDr. Marie Nakládalová, PhD.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem Název projektu: Inovace studijního programu Všeobecné lékařství se zaměřením na primární péči a praktické lékařství   Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/07.0350 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státní rozpočtem České republiky

Seznam nemocí z povolání Podle nař. vlády č. 290/95 Sb. v platném znění je možno přiznávat onemocnění periferních nervů horních končetin charakteru ischemických a úžinových neuropatií. Poškození nervů horních končetin s klinickými iritačními a zánikovými příznaky a s patologickým nálezem v EMG vyšetření musí odpovídat nejméně středně těžké poruše Současně musí být splněny podmínky práce uvedené v Seznamu nemocí z povolání, tj. působení nadlimitních vibrací přenášených na horní končetiny a/ nebo dlouhodobé nadměrné jednostranné přetěžování nebo tlak, tah nebo torze, které jsou podle současných lékařských poznatků příčinou nemoci

Mechanismus vzniku poškození Nadlimitní vibrace působí zduření v oblasti úžiny, tím stoupne tlak v těchto strukturách a nastane porucha jejich prokrvení, což vede k postižení nervů Je možné, že nervy jsou postiženy účinkem vibrací i přímo mikrotraumaty Úžinové syndromy z přetěžování vznikají lokálním poškozením chronickou kompresí a mechanickou iritací nervu opakovanou profesní traumatizací v predilekčně zúžených oblastech, jimiž nerv prochází. Útlak zevnitř - přetížení vlivem tahu, tlaku, torze - ztluštění a prosáknutí synoviální blány šlachy, útlak měkkých struktur vč. probíhajícího nervu v omezeném prostoru Útlak zevně – přestavba kostních struktur, zbytnění krycího ligamenta vlivem opakovaného tlaku, útlak pod ním probíhajících struktur vč. nervu v omezeném prostoru

Riziko vibrací Profese a práce: Brusiči, kladiváři, nýtování, bourací práce - zedníci, výroba prefabrikátů, lesní dělníci, horníci, lamači, formíři, řidiči těžkých pojízdných mechanismů Nástroje: Sbíjecí kladiva Motorové pily Brusky Volanty starších nákladních automobilů Řada dalších nástrojů a zařízení

Přetěžování Jednostrannost Nadměrnost Dlouhodobost OOS – occupational overuse syndrome CTD – cumulative trauma disorders – Amerika RSI – repetitive strain injury - Evropa

Povolání a práce – NJZ Dojičky, čalouníci, knihaři, elektronavíječky, fyzioterapeuti, zubní technici, stomatologové, šičky, švadleny, kloboučnice, dlaždiči, parketáři, kladeči lina, cukráři, řezníci-bourači, žehlířky, montážní pracovníci u pásu, obuvníci, administrativní pracovnice Malování, stříhání, natírání, utahování šroubů

Diagnostický postup Klinické vyšetření: PA: přehled, poslední zaměstnání, charakter činnosti RA - vrozené dispozice OA - prodělaná onemocnění, chronická onemocnění, úrazy, GA u žen, terapie SA - údaje o sociálním zázemí, bydlení, koníčky, sporty, alkohol, kouření NO: charakter potíží, délka trvání Fyzikální vyšetření (výška, hmotnost), stav výživy, dominantní končetiny, vyšetření pohybového aparátu Studium zdravotnické dokumentace Další pomocná a laboratorní vyšetření - rtg krční páteře a kloubů horních končetin, ortopedické vyšetření, event. další vyšetření z diferenciálně diagnostických důvodů a k vyloučení jiné než profesionální etiologie postižení Vždy: neurologické a emg vyšetření

Stanovení středně těžkého stupně syndromu karpálního tunelu Věstník MZ 10/2003, metod. opatření č. 9 Předběžné klinické známky SKT Provedena dif. dg Postup a podmínky EMG: Stanovení DML n. med. (na 8 cm lomeně) Stanovení SCV n. med. ke II. nebo III. prstu (na 14cm) Stanovení DML n. uln. a senzitivního vedení n. uln. k V. prstu Fakultativně vyšetření bříška APB jehlovou elektrodou Měření EMG provádět při teplotě kůže pacienta v rozmezí 32 až 36 st. C

Hodnocení EMG vyšetření EMG nález se považuje za středně těžký, jestliže z následujících kritérií jsou splněny body 2 a 3 a alespoň jeden z bodů 1 nebo 4 DML ≥5,3 ms nebo nevýbavnost odpovědi Rychlost vedení senzit. vlákny n. med. od zápěstí k II. nebo III. prstu ≤ 38 m/s Normální nález DML a vedení senz. vlákny n. ulnaris k V. prstu (k vyloučení polyneuropatie) Fakultativně nález zřetelné abnormál. spontánní aktivity typu fibrilací nebo pozitivních ostrých vln v jehlové EMG z m. APB nejméně ze dvou míst. Současně tato aktivita chybí ve svalech inervovaných z n.ulnaris.

Hygienické šetření Hodnocení vibrací přenášených na horní končetiny Hodnocení přetěžování – DNJZ, tlaku, tahu nebo torze - šetření pracovních podmínek na pracovišti - videozáznam - měření - integrovaná průmyslová elektromyografie měří četnost pohybů a vyvíjenou svalovou sílu

ANALÝZA PRACOVNÍ ČINNOSTI Výchozí údaje o šetřeném pracovníkovi - dg, zaměstnavatel, aktuální anamnéza Výška, hmotnost, dominance, velikost ruky Pracovní stereotypy, zapracovanost Intenzita pracovní činnosti, vnucené pracovní tempo Nemocnost, nepřítomnost v práci Vytypování opakujících se činností Manipulované předměty Ovládací prvky Pracovní nástroje a pomůcky OOPP – rukavice musí být uvedena četnost pohybů, vynakládané svalové síly, hmotnost manipulovaných břemen, pracovní polohy

Děkuji za pozornost