Měnové unie - úvod Eurozóna - historie strategie pro Euro

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Advertisements

Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche The Vienna Institute for International Economic Studies 10 let Euro: zkusenosti.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: IV.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS –kombinované magisterské studium
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS KS ZS 2006/
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Vnější hospodářská politika
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
13. Mezinárodní finanční trhy a euro
1 5. Konvergenční kritéria 1.EMU a její stádia. ECB, její měnová politika a inflační cíl 2.Německá marka a měnová politika Německé spolkové banky: vzor.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Mezinárodní instituce. Ekonomická integrace. Globalizace. Hospodářská teorie a politika - VŠFS Jiří Mihola, 2015 Téma 10.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Regionální politika EU v období
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Jednotná měnová politika
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Transkript prezentace:

Měnové unie - úvod Eurozóna - historie strategie pro Euro

Trocha historie nikoho ... První pokus o měnovou unii: 1750 anglické kolonie v Americe: Connecticut,Massachussets, New Hampshire, Rhode Island Časopis Economist 1886: „Nebude to trvat dlouho a Evropa, včetně Anglie, bude mít jednu měnu …“ Zajímavosti: USA měnovou unií až po občanské válce tj. v šedesátých letech 19. století FED vznikl až v roce 1908 úplnou kontrolu nad přírůstkem peněžní zásoby má FED až od roku 1960

A trocha zeměpisu také ne ... Existující měnové unie ve světě (na bázi dohody): eurozóna zóna CFA franku BEAC: centrální Afrika zóna CFA franku BCEAO: západní Afrika zóna CFP franku: Polynésie zóna východokaribského dolaru Faktické měnové unie, vzniklé jednostranným využíváním měny jinými zeměmi: US dolar je měnou v Panamě, Ekvádoru, Salvadoru, Zimbabwe Australský dolar je mněou na Nauru Jihoafrický rand: Svazijsko, Lesotho, Namibie Švýcarský frank: Lichnštejnsko Indická rupie: Bhútán, Nepál Ale též: Brunejský dolar a Singapurský dolar obíhají paralelně v obou zemích

Základy teorie (Kdy může měnová unie fungovat a přinést vyšší efektivnost do ekonomiky) Teorie optimální měnové zóny (OCA): autor R. Mundell OCA obecně definována jako ekonomická oblast, v níž je z ekonomického a měnového hlediska nejefektivnější využití jedné měny Nemusí a v praxi se ani vždy nekryje s administrativními hranicemi (státu). Rozhodující jsou stupeň rozvinutosti tržního prostředí a strukturální a institucionální kompaktnost (podobnost). Atributy OCA dle Mundella: flexibilita trhu práce a mobilita pracovní síly mobilita kapitálu, cenová a mzdová flexibilita, rozvinuté tržní prostředí existence fiskální redistribuce, která tlumí negativní dopady výše uvedených dvou atributů na sektory/regiony

Základy teorie (Kdy může měnová unie fungovat a přinést vyšší efektivnost do ekonomiky) Filosofie 5 testů UK: ekonomika nejen musí splňovat atributy OCA, ale vstup do měnové unie musí přinést dodatečnou hodnotu 1. Konvergence (podobnost struktury ekonomiky a průběhu ekonomického cyklu) 2. Flexibilita (reakční schopnost ekonomiky na externality při neexistenci autonomní měnové politiky, resp. měnových přizpůsobovacích mechanismů) a také 3. Investice (zlepšení investičního prostředí a přínos dodatečných investic) 4. Finanční trhy (impuls pro rozvoj a zvýšení konkurenceschopnosti finančního sektoru) 5. Zaměstnanost a růst (vyšší a stabilní)

Vznik eurozóny - klíčová data (1) 19.9.1950 Evropská platební unie (=platební a zúčtovací systém v prostředí omezené směnitelnosti měn) 29.12.1958 Evropská měnová dohoda (=plná směnitelnost měn) 1.12.1969 summit v Haagu: poprvé obecně formulována vize měnové unie jako završení jednotného trhu 8.10.1970 Wernerova zpráva: poprvé načrtnuty postupové kroky k vytvoření měnové unie, 3 stádia: omezení fluktuací kurzů integrace finančních trhů a bankovních systémů, zrušení veškerých omezení pohybu kapitálu fixace kurzů měn, vytvoření systému centrálních bank 5.12.1978 Vznik Evropského měnového systému (EMS), 3 prvky: 1. ECU 2. ERM 3. Mechanismus financování intervencí

Vznik eurozóny - klíčová data (2) 27.6.1989 Delorsova zpráva: plán pro zavedení eura: posílení spolupráce CB a koordinace měnových politik vytvoření ESCB, resp. EMI, snížení kurzových fluktuací fixace kurzů, zavedení eura, měnová politika v ECB 7.2.1992 Maastrichtská smlouva (účinnost 1.11.1993): nová smlouva o EU, měnová unie označena za oficiální cíl, formulace Maastrichtských kritérií 1.6.1998 vznik ECB 1.1.1999 vznik eura 1.1.2002 hotovostní euro

Kvíz pro studenty Kolik zemí dnešní EU používá euro (a které to jsou)? Kolik zemí původní patnáctky euro nepoužívá (a které to jsou?) Kdy dojde k dalšímu rozšíření evropské měnové unie a které země přistoupí? Pamatujete si ještě nebo dokážete odhadnout přepočítací DM/euro? Jaký je křížový kurz USD/euro?

Povinné minimum znalostí o eurozóně: Podle Maastrichtské smlouvy je vznik eurozóny završením jednotného trhu zemí EU, v zásadě tedy dříve nebo později euro převezmou na základě této smlouvy všechny země EU. Jedinou výjimkou jsou Velká Británie a Dánsko (podle této výjimky mohou zůstat mimo, ale v budoucnosti mohou požádat o vstup. Navíc Dánská koruna je v mechanismu směnných kurzů ERM II) Členové eurozóny se vzdávají autonomní měnové politiky, neexistuje však jednotná fiskální politika (pouze zesílená pravidla koordinace národních fiskálních politik). Pakt stability a růstu: smlouva na podporu stability eurozóny zejména ve fiskální oblasti (M. fiskální kritéria platí dále, vytvořeny sankční mechanismy pro případ jejich neplnění)

Euro nejen v eurozóně: Kde také je euro oficiální měnou: Gouadeloupe, Francouzská Guyana, Martinique, Réunion, Madeira, Kanárské ostrovy, Monaco, Vatikán, San Marino, Andorra Jednostranné zavedení eura: Kosovo, Černá hora Měny navázané na euro: Dánsko, Estonsko,Litva, Kypr, Slovensko, Lotyšsko, Slovinsko (do 31.12.2006) - participují v mechanismu ERM II CFA frank - režim kurzu pevně svázaného s eurem

Završení jednotného trhu je abstraktní výrok, co tedy by (nám) euro mělo přinést? Občané: transparentnost cen, úspora transakčních nákladů, jednodušší cestování Firmy: omezení fluktuací kurzu, snadnější plánování (investic …), úspora transakčních nákladů (směnárenské poplatky, hedging, poplatky za platby …), transparentnost cen, posílení konkurenčního prostředí, zvýšení likvidity finančního trhu EU (a tlak na odstraňování přervávajících bariér …) Makro: cenová stabilita, fiskální disciplína (???), stabilní a nízké úrokové sazby, ochrana před exogenními šoky Postavení EU: posílení jak ekonomické tak politické, euro světovou měnou (transakční i rezervní)

Eurozóna (12): inflace, HDP a deficit VR min max 2000 1.4 5.3 3.2 9.4 +6.0 -3.7 2003 1.0 4.0 -0.8 5.6 +2.5 -6.5 2007 1.6 3.0 6.0 +5.2 -3.6 2008 2.2 4.5 -3.0 3.6 +4.4 -7.3

Vyznění Eurostrategie (říjen 2007) – faktory pro Faktorem je vysoká otevřenost ekonomiky a obchodní provázanost s eurozónou Vysoký příliv investic z eurozóny Podobnost struktury finančního sektoru (ale menší podíl na HDP) Sblížení ekonomické úrovně (reálná konvergence), přiblížení cenové hladiny (nižší budoucí tlaky na rovnovážné posilování reálného kurzu = nižší inflační diferenciál)

Vyznění Eurostrategie (říjen 2007) – faktory (spíše) proti Nesladěnost hospodářských cyklů (memo: říjen 2007) Strukturální odlišnosti (vyšší podíl průmyslu, menší služeb) Strukturální problémy veřejných rozpočtů Strukturální problémy trhu práce (dlouhodobá strukturální nezaměstnanost) Nízká pružnost reálných mezd Nekompetitivní regulatorní prostředí pro podnikání (snižuje konkurenceschopnst trhu produktů, mobilitu kapitálu)

Vstup do ERM II dle strategie z října 2007 Chápán nadále jen jako podmínka, jeho instrumentální potenciál nerelevantní Pobyt minimalizovat na 2 roky Rozhodnutí o vstupu nejen na základě stávajícího, ale i na základě výhledu plnění M. Kritérií

Srovnání obsahu 2007 s dřívějšími verzemi Vypadlo konstatování, že převládají výhody brzkého vstupu do eurozóny V obou strategiích akcentováno realizování výhod z převzetí eura (kvalifikace na OH ...) Faktory bránící brzkému převzetí eura zůstávají stejné (jen dílčí zlepšení ...) ERM II nadále chápán jen jako brána vstupu Vstup do ERM II nadále až tehdy až budou vytvořeny předpoklady pro převzetí eura za další dva roky

Klasické argumenty ve prospěch vstupu do eurozóny: Odstranění transakčních nákladů, Růst obchodu uvnitř EMU HDP na obyvatele (1980=1)

Dovoz „lepší“ měnové politiky + zajištění kurzové stability Hrál zřejmě významnou roli v rozhodování států s historicky vysokou Inflací: ECB je schopna dosahovat cenové stability za současného snížení rozptylu inflací Tento argument však není relevantní pro Českou republiku: Kredibilní samostatná měnová politika Dlouhodobě nízká inflace a úrokové sazby relativizují klíčovou výhodu vstupu v podobě dovozu lepší měnové politiky Posilující nominální kurz vede domácnosti k preferenci domácí měny a pozdějšího vstupu (Nominální iluze) ↓ Klesá společenská poptávka po euru a chybí politický konsensus Ostatně ani dovoz „lepší“ měnové politiky nicméně není zcela bez rizika ...

Odstranění kurzových šoků