Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ocel – složení, vlastnosti
Advertisements

Rozdělení motorových vozidel
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Výměna poškozených prvků střech
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Odvodnění podzemních místností
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice
Odvodnění teras a balkónů
Odvodnění šikmých střech
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Vaření – rozdělení, způsoby
Kanalizační potrubí svislé
Vedení a uložení potrubí
Pevné části motoru – kontrola, údržba
Koupelnové sestavy – umyvadla
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
Přehled instalačních systémů
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Materiál potrubí vnitřního vodovodu
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Záchody, záchodové mísy
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Kanalizační potrubí větrací
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Vstřikovače vznětových a zážehových motorů
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Použití zeleniny v kuchyni
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Zpevňování základové půdy
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2 –SO-5/19 Název DUM Zápachové uzavírky Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: druhy zápachových uzavírek, materiály, připojení Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Zápachové uzavírky trubní, lahvové, podomítkové Datum 10. 9. 2013

Zápachové uzavírky Náplň výuky Rozdělení Funkce Uzavírky trubní Uzavírky lahvové Uzavírky jako součásti zařizovacích předmětů Materiál Uzavírky flexibilní a s odbočkou

Zápachové uzavírky (ZU) – rozdělení Podle umístění – uvnitř (součást zařizovacích předmětů – ZP) nebo samostatné připojené v nejnižší části ZP Podle tvaru – trubní, lahvové, podomítkové, zvonové Podle materiálu – plastové, kovové s povrchovou úpravou

Funkce Účelem zápachové uzavírky je bránit šíření zápachu z kanalizačního potrubí do místností. Všechny zařizovací předměty musí být opatřeny některým typem zápachové uzavírky. Zápachová uzavírka obsahuje vodní sloupec o výšce nejméně 50 mm u splaškové kanalizace a 80 mm u dešťové kanalizace. Voda brání průniku zápachu z potrubí do okolí. Vodní sloupec musí být v zápachové uzavírce trvale. Pokud se zařizovací předmět dlouho nepoužívá, může se voda vypařit. Při podezření na únik zápachu z kanalizace je třeba zkontrolovat, zda jsou všechny zápachové uzavírky naplněny vodou.

Zápachové uzavírky trubní Zápachové uzavírky označované jako trubní se používají ve dvou provedeních. Uzavírka je sešroubovaná z několika kusů. Pokud je v uzavírce těsnění, musí být nasazeno přesně a nesmí být zkorodované – jinak může z uzavírky kapat voda. Šroubované trubní ZU se vyrábějí v provedení tvaru písmene S nebo U. Uzavírka v provedení flexibilní (husí krk) má výhodu v tom, že ji lze jednoduše natvarovat podle potřeby – místa napojení k připojovacímu potrubí. Pružná trubka (husí krk) se vyrábí ve stejných průměrech, jako jsou odpadní trubky.

Zápachové uzavírky lahvové Lahvové zápachové uzavírky se skládají z těla, které má tvar láhve, a z převlečných kroužků se závitem. Pomocí kroužků se tělo ZU připojuje na dvě trubky. Jedna trubka vede z odpadního ventilu, který je přišroubován ke spodní části umyvadla nebo jiného zařizovacího předmětu. Druhá trubka vede do stěny a je spojena s připojovacím šikmým potrubím. Výhodou je snadná možnost vyšroubování spodní části zápachové uzavírky, odstranění případných napadaných drobných předmětů a nečistot. Lahvové ZU se vyrábějí z plastu nebo z mosazi s povrchovou úpravou. Průměry jsou od 32 mm do 63 mm.

Uzavírky jako součásti zařizovacích předmětů Několik zařizovacích předmětů se vyrábí ve dvojím tvarovém provedení z hlediska zápachové uzavírky. Těmito předměty jsou nejčastěji pisoáry. Tvarové provedení těla pisoáru může být takové, že ve spodní části je trvale voda a samotný zařizovací předmět tím má zápachovou uzavírku ve svém těle již z výroby. Pisoár může být také zkonstruovaný tvarově tak, že se k němu ZU přišroubuje stejně jako ke každému jinému zařizovacímu předmětu.

Obr. 1: Pisoáry se zápachovou uzavírkou v těle

Obr. 2: Pisoáry se zápachovou uzavírkou šroubovanou

Obr. 3: ZU plastová, tvar – lahvová

Uzavírky flexibilní a s odbočkou Zápachové uzavírky se někdy instalují do míst, kde je problém se připojit ke stávajícímu šikmému potrubí, které je již pevně zabudované ve stěně. V těchto případech se používají uzavírky prodávané pod názvem flexibilní. Jde o „husí krk“. Je to trubka s možností natvarování podle místních prostorových podmínek. Tyto volně tvarovatelné trubky se vyrábějí ve všech průměrech, jako jsou pevné trubky – 40, 50, 63, 75 i 110 mm. Stále častěji se do kuchyní při dávají myčky na nádobí. Myčka vypouští vodu do kanalizačního potrubí stejně jako všechny zařizovací předměty přes zápachovou uzavírku. K myčce se nemusí instalovat samostatná ZU, ale používají se dřezové uzavírky s odbočkou k myčce. Dřezová uzavírka má nejčastěji průměr připojení 50 mm a je na ní odbočka k myčce o průměru stejném nebo menším.

Obr. 4: ZU plastová flexibilní

Obr. 5: ZU plastová, tvar – trubková (dřezová s odbočkou k myčce)

Materiál Zápachové uzavírky se vyrábějí ze dvou materiálů – z plastů nebo z kovu.Plasty používané k výrobě ZU jsou: polyetylén, polypropylén a polyamid. Kovem používaným k výrobě ZU je mosaz s povrchovou úpravou. Úprava povrchu je dvojí. Na ZU se nanese chrom a tím se stává výrobek nerezový. Nověji se potáhne povrch tenkou vrstvou plastu. Taková ZU vypadá jako plastová, ale je mosazná. U všech ZU z jakéhokoliv materiálu se uvádí tzv. kapacita. Je to maximální možné množství vody, které může protéct za 1 sekundu. Toto množství je různé podle tvaru ZU a podle průměru. Běžná kapacita umyvadlové ZU o průměru 40 mm je asi 0,2 litru vody za sekundu.

Obr. 6: ZU mosazná s chromovaným povrchem (umyvadlová)

Obr. 7: ZU plastová, tvar – lahvová staršího typu (umyvadlová)

Kontrolní otázky: K čemu slouží zápachové uzavírky? Jak se rozdělují? Jak se připojují? Z jakých materiálů se vyrábějí? Co je kapacita zápachové uzavírky? Kde se instalují flexibilní ZU a kde s odbočkou?

Obrázky: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II. Praha, Informatorium, 2005. ISBN 80-7333-033-4

Děkuji za pozornost 