Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název: LITERÁRNÍ SMĚRY V OBDOBÍ NO Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Advertisements

Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
I. Osvícenský absolutismus
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Anotace: Objasnění etických pojmů se zaměřením na věcný a společenský význam Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Osvícenství.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
století vznik kapitalistické společnosti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Slovenský romantismus
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Underground Mgr. Ludmila Růžičková
Administrativní styl PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Literatura v období po bitvě u Lipan Mgr. Ludmila Růžičková
DUM - Digitální Učební Materiál
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
Dej 2 Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Osvícenství - Francie Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
I. světová válka ve světové literatuře PaedDr. Hana Vítová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Slovní zásoba PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Mgr. Ludmila Růžičková Divadlo po druhé světové válce.
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
KAREL POLÁČEK PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Procvičování českého romantismu
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Řečnický styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
Osvícenství Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3614_Osvícenství Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Osvícenství v literatuře
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Klasicismus a osvícenství
Filozofie osvícenství v Německu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OSVÍCENSTVÍ.
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Filozofie osvícenství ve Francii
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Osvícenství.
Transkript prezentace:

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 OSVÍCENSTVÍ PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY

Anotace Předmět: český jazyk a literatura Ročník: I. ročník SŠ Tematický celek: od klasicismu k romantismu Klíčová slova: osvícenství, lidský rozum, encyklopedie, Diderot, Rousseau, Voltaire Forma: výklad Datum vytvoření: 9. 11. 2012

OSVÍCENSTVÍ

Podstata osvícenství rozvoj v 18. století ve Francii rozvoj věd, zájem o poznání zdůraznění úlohy lidského rozumu kritika církve, odmítání tradic, podpora myšlenek rovnoprávnosti a svobody

Které společenské vrstvě vyhovují tyto názory Které společenské vrstvě vyhovují tyto názory? Kdo se tedy stává propagátorem osvícenských myšlenek?

Encyklopedisté skupina filozofů, literátů a vědců společně pracují na Encyklopedii aneb Racionálním slovníku věd, umění a řemesel hlavní redaktor Denis Diderot přispěvatelé např. Voltaire, J. J. Rousseau, Ch. L. Montesquieu podporovali vzdělanost, věřili, že věda přispěje k řešení společenských problémů

Co je podstatou encyklopedií? Jaké znáte?

román psaný formou dopisů dívka přinucená žít v klášteře DENIS DIDEROT (1713-1784) Obrázek č. 1 hlavní redaktor a vydavatel Encyklopedie literární dílo – Jeptiška román psaný formou dopisů dívka přinucená žít v klášteře kritika tehdejších poměrů – život jeptišek, klášterní řád

Jeptiška „Všechno bylo připraveno už den předtím, zvony vyzváněly a všem oznamovaly, že od té chvíle bude další člověk nešťastný. Srdce mi bušilo. Přišly mě obléknout, neboť to je den svátečního oblečení. Když si vzpomínám na všechnu tu obřadnost, mám i teď pocit něčeho slavnostního, co musí dojmout mladou nevinnou dívku, která po jiném životě netouží. Provázely mě do kostela, sloužila se mše svatá; dobrák vikář myslel, že jsem se odevzdala do vůle Boží a proslovil dlouhé kázání, v němž obrátil každé slovo naruby; bylo to všechno směšné, mluvil o štěstí, o víře, o odvaze a horlivosti a všech těch krásných citech, které u mne předpokládal.“ M. Sochrová, Čítanka I k Literatuře v kostce, str. 114

Jaké konkrétní situace se ukázka týká Jaké konkrétní situace se ukázka týká? Jakým způsobem se zde podává kritika církve? Charakterizujte hlavní hrdinku příběhu? Najděte v tomto díle rysy osvícenského pohledu na svět.

JEAN JACQUES ROUSSEAU (1712-1778) Obrázek č. 2 filozof, spisovatel, kritik dílo Emil čili O výchově obsahuje rysy uměleckého díla, díla pedagogického i filozofického vzor pro výchovu mladých mužů potřeba vlivu přírody, omezit vliv civilizace

Co si představíte pod pojmem harmonicky rozvinutá osobnost člověka?

Emil čili O výchově „Lidé nejsou od přírody ani králi, ani velmoži, ani dvořany, ani boháči, všichni se rodí nazí a chudí, všichni podrobení životním neštěstím, zármutkům, nehodám, bolestem všeho druhu; konečně všichni jsou odsouzeni k smrti. To jest pravý stav člověka, z něhož není vyňat žádný smrtelník. Začnete tedy studovat v lidské přirozenosti to, co je od té přirozenosti neodlučitelné; to nejlépe působí pravou humanitu.“ M. Sochrová, Čítanka I k Literatuře v kostce, str. 115

Jaké typické názory autora lze vyčíst z této ukázky?

VOLTAIRE (1694-1778) Obrázek č. 3 filozof, historik, spisovatel podporoval myšlenku rovnosti všech lidí odpůrce násilí, pověr, válek, absolutismu, náboženského fanatismu

Vysvětlete pojmy absolutismus a fanatismus Vysvětlete pojmy absolutismus a fanatismus. Uveďte konkrétní příklady těchto jevů.

Voltaire - citáty „Člověk se narodil k činnosti. Nebýt ničím zaměstnán a neexistovat je pro člověka totéž.“ „Filosof je milovníkem moudrosti, lépe řečeno, pravdy. Všichni filosofové se vyznačovali těmito vlastnostmi. Ve starověku není jediného filosofa, který neposloužil lidem příklady ctností a morálním poučením. Všichni se mohli mýlit v oblasti fyziky, ale tu tak málo potřebujeme v praktickém životě, že filosofové by se bez ní obešli. Celá staletí trvalo, než lidé poznali část zákonů přírody. Ale moudrému stačí jediný den, aby poznal povinnosti člověka.“

Objasněte podstatu těchto citátů. Najděte v nich rysy osvícenství.

Shrnutí rozvoj osvícenství ve Francii v 18. století zdůraznění úlohy rozumu a vzdělání práce na Encyklopedii Diderot, Rousseau a Voltaire – všestranně zaměření osvícenci – práce beletristické, pedagogické i folozofické

Použité zdroje Literatura BALAJKA, Bohuš. Přehledné dějiny literatury I. Praha: Fortuna, 1995. ISBN 176-523-95. POLÁŠKOVÁ, Taťána, Kateřina SRNSKÁ, Alena ŠTĚPÁNKOVÁ a Vlasta TOBOLÍKOVÁ. Literatura pro 2. ročník středních škol: Učebnice. Brno: Didaktis, 2009. ISBN 978-80-7358-129-9. SOCHROVÁ, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80-253-0187-6.

Použité zdroje Obrázky Internet Obrázek č. 1 Wikipedie: otevřená encyklopedie. [online]. [cit. 2012-11-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Denis_Diderot Obrázek č. 2 Wikipedie: otevřená encyklopedie. [online]. [cit. 2012-11-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau Obrázek č. 3 Wikipedie: otevřená encyklopedie. [online]. [cit. 2012-11-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Voltaire Internet Wikicitáty [online]. [cit. 2012-11-11]. Dostupné z: http://cs.wikiquote.org/wiki/Voltaire