6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Opakování Mezopotámie
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
VY_32_INOVACE_Dj Mezopotámie-prezentace
VÝVOJ SUMERSKÝCH MĚSTSKÝCH STÁTŮ
Vývoj sumerských městských států asi 3000 př. n. l. vznikly následkem společenské dělby (písaři, vojáci, kněží) první městské státy jedno město a přilehlé.
Mezopotámie Sumerové - jih Mezopotámie písmo, kolo, zavlažovací kanály
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Mezopotámie oblast mezi řekami Eufrat a Tigris
Charakteristika starověkého Předního východu a Mezopotámie
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Velké řeky a vznik starověkých civilizací
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Starověký Egypt.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO A OBCHOD
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
tisíciletí př. n. l tisíciletí př. n. l. vznik sousedských občin - z menších rodových vesnic vznikali velké osady (i několik stovek obyvatel)
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
MEZOPOTÁMIE Sumer.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
STAROVĚKÁ INDIE Mgr. Lenka Venclová 2010.
Staří Sumerové Barbora Broncová.
Starověk (poznatky čerpáme nejen z hmotných pramenů, ale i s …..
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Starověká Mezopotámie
Říše středu Kultura starověké Číny
6.ročník Starověk.
Dějepis Mezopotámie a Židé 1.
PŘEDNÍ VÝCHOD.
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
IVZ- starověk Mgr. Jana Doleželová.
Starověká Mezopotámie
Mezopotámie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
PŘEDNÍ VÝCHOD.
STAROVĚK.
Vznik sumerských měst Sumerové - jih Mezopotámie, řeky Eufrat a Tigrid
Starověká Mezopotámie
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.2 Starověká Mezopotámie Název sady: Staroorientální státy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Mezopotámie uč. str. 47 – 55
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_211_Mezopotámie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověk.
MEZOPOTÁMIE.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_04 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
VY_32_INOVACE_D6. 11 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
OP VK Využívání ICT Sada č
STAROVĚKÉ STÁTY - MEZOPOTÁMIE
PŘEDNÍ VÝCHOD.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vznik městských států Vznik hospodářsky soběstačných vesnic
MEZOPOTÁMIE Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: MEZOPOTÁMIE.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_21DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Visuté zahrady Semiramidiny
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Sumerská říše V.Adamčík.
Život mezi řekami Mezopotámie.
Mezopotámie VY_32_INOVACE_D
Transkript prezentace:

6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková Odborné vedení: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012

Mezopotámie Poloha a přírodní podmínky: „úrodný půlměsíc“ mezi řekami Eufrat a Tigris sever – dostatek vláhy jih – pravidelné záplavy

2) Přehled států v Mezopotámii: Sumerové: jih Mezopotámie (asi 3500 př.n.l.) městské státy klínové písmo Asyrská říše sever Babylonská říše jih dobytí Mezopotámie Peršany (539 př.n.l.)

usadili se asi 3500 př.n.l. na jihu znali bronz (slitina mědi a cínu) Sumerové Příchod a znaky: usadili se asi 3500 př.n.l. na jihu znali bronz (slitina mědi a cínu) ohrazením vesnic vznikala města rozvoj řemesel a dálkového obchodu 2) Materiál a suroviny: hlína (cihly), je to hlavní stavební materiál rákos

3) Stavěli umělé nádrže a zavlažovací kanály. 4) Znali klínové písmo: psali na hliněné destičky 5) Obyvatelstvo: vládnoucí vládce šlechta úředníci (písaři,…) vojáci (obrana proti kočovníkům) kněží (měli důležité postavení) utlačovaní

6) Městské státy Sumerů: město s hradbami a jeho okolí rostla úloha vojenského velitele, až se z něho stal král s neomezenou mocí nejvíce půdy patřilo chrámům a královským palácům (chrámové a palácové hospodářství) stupňovitý chrám (zikkurat)

8) Městské státy byly poraženy kočovníky a zanikly. 7) Sumerové znali: klínové písmo kolo a vůz hrnčířský kruh hák k obdělávání půdy poznatky v matematice, astronomii a lékařství 8) Městské státy byly poraženy kočovníky a zanikly.

9) Zápis: Mezopotámie Poloha a přírodní podmínky: „úrodný půlměsíc“ mezi řekami Eufrat a Tigris sever – dostatek vláhy jih – pravidelné záplavy 2) Přehled států v Mezopotámii: Sumerové: jih Mezopotámie (asi 3500 př.n.l.) městské státy klínové písmo Asyrská říše sever Babylonská říše jih dobytí Mezopotámie Peršany (539 př.n.l.) Sumerové Příchod a znaky: usadili se asi 3500 př.n.l. na jihu znali bronz (slitina mědi a cínu) ohrazením vesnic vznikala města rozvoj řemesel a dálkového obchodu

2) Materiál a suroviny: hlína (cihly), je to hlavní stavební materiál rákos 3) Stavěli umělé nádrže a zavlažovací kanály. 4) Znali klínové písmo: psali na hliněné destičky 5) Obyvatelstvo: vládnoucí vládce šlechta úředníci (písaři,…) vojáci (obrana proti kočovníkům) kněží (měli důležité postavení) utlačovaní 6) Městské státy Sumerů: město s hradbami a jeho okolí rostla úloha vojenského velitele, až se z něho stal král s neomezenou mocí nejvíce půdy patřilo chrámům a královským palácům (chrámové a palácové hospodářství) stupňovitý chrám (zikkurat)

7) Sumerové znali: klínové písmo kolo a vůz hrnčířský kruh hák k obdělávání půdy poznatky v matematice, astronomii a lékařství 8) Městské státy byly poraženy kočovníky a zanikly.

Charakterizuj městský stát. Popiš klínové písmo. 10) Opakování: Co to je Mezopotámie? Charakterizuj městský stát. Popiš klínové písmo. Otázky pro mladé historiky: Klínovým písmem napiš číslici 1, 10, 21.

Odkazy: http://cs.wikipedia.org/ www.obrázky.cz