Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Středisko podpory poradenských služeb
Diagnostika SPU.
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Farní charita Litomyšl
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Školní poradenské pracoviště
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
ohroženým domácím násilím
Výstupy z Úvodního semináře
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Sociální práce s rodinou 3
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Andrea Brožová Doubková
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
APSS ČR – Ústecký kraj Krajská síť poskytovatelů sociálních služeb
Projekt Poradenství v Libereckém kraji
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Sociální práce s rodinou 4
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
Sociální šetření a legislativa
Krizová pomoc.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Školská sociální práce
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Andrea Brožová Doubková
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Transkript prezentace:

Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže při výchově a vedení dětí v každodenním kontaktu Využití i v zařízeních mimo domov, přímý kontakt pracovníka a klienta, školy a školská zařízení, soc. a zdrav. služby Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže při výchově a vedení dětí v každodenním kontaktu Využití i v zařízeních mimo domov, přímý kontakt pracovníka a klienta, školy a školská zařízení, soc. a zdrav. služby

Východiska VTI Kontakt s ostatními lidmi je pro vývoj dítěte důležitý Rodiče a děti spolu chtějí komunikovat Děti vyžadují pozitivní kontakty od rodičů (vychovatelů) Děti i rodiče (vychovatelé) volí pozitivní způsoby kontaktů pokud je mají k dispozici Nedostatek pozitivních kontaktů vyvolává konflikty, negativní způsoby chování Kontakt s ostatními lidmi je pro vývoj dítěte důležitý Rodiče a děti spolu chtějí komunikovat Děti vyžadují pozitivní kontakty od rodičů (vychovatelů) Děti i rodiče (vychovatelé) volí pozitivní způsoby kontaktů pokud je mají k dispozici Nedostatek pozitivních kontaktů vyvolává konflikty, negativní způsoby chování

Metodika VTI Krátkodobá, intenzivní forma pomoci rodičům se vztahovými a komunikačním problémy Zaměřuje se na komunikační schopnosti rodičů Videonahrávka a zpětnovazební rozhovor pomůže vyhledat, ujasnit a lépe využívat vlastní zdroje Základní zásady : dobrovolnost, aktivování, podpora Krátkodobá, intenzivní forma pomoci rodičům se vztahovými a komunikačním problémy Zaměřuje se na komunikační schopnosti rodičů Videonahrávka a zpětnovazební rozhovor pomůže vyhledat, ujasnit a lépe využívat vlastní zdroje Základní zásady : dobrovolnost, aktivování, podpora

Proces VTI 1)Natáčení (10-15 min. záznam interakce v prostředí klienta (rodina, škola, společné jídlo, hra, ………..) 2)Analýza videonahrávky ( videotrenér, vyhledá „co se daří“, podpora silných stránek, neupozorňovat na nezdary) 3)Zpětnovazebný rozhovor (společná diskuse videotrenéra a klienta nad vybranými situacemi) 1)Natáčení (10-15 min. záznam interakce v prostředí klienta (rodina, škola, společné jídlo, hra, ………..) 2)Analýza videonahrávky ( videotrenér, vyhledá „co se daří“, podpora silných stránek, neupozorňovat na nezdary) 3)Zpětnovazebný rozhovor (společná diskuse videotrenéra a klienta nad vybranými situacemi)

Podmínky pro poskytování VTI Oprávněný videotrenér specializační odborné vzdělávání, výcvik, supervize SPIN – Vzdělávací a konzultační centrum pro VTI (jediná organizace v ČR s oprávněním poskytovat komplexní vzdělávací program ve VTI) Oprávněný videotrenér specializační odborné vzdělávání, výcvik, supervize SPIN – Vzdělávací a konzultační centrum pro VTI (jediná organizace v ČR s oprávněním poskytovat komplexní vzdělávací program ve VTI)