Přednáška č. 1 Úvod do studia antropomotoriky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požadavky k získání známky
Advertisements

VLIV SVALOVÝCH DYSBALANCÍ NA POSTAVENÍ PÁNVE U KARATISTU
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Vědy o sportu (Sport sciencis)
Antropomotorika PhDr.Radek Vobr, Ph.D.
Silové schopnosti Pohybová schopnost překonávat, udržovat, nebo brzdit odpor svalovou kontrakcí při dynamickém, nebo statickém režimu svalové činnosti.
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI 1. BIOLOGICKÁ DETERMINOVANOST 2. SENZITIVNÍ OBDOBÍ – MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK 3. ÚZKÝ VZTAH S MOTORICKOU DOCILITOU 4. JEMNÁ A HRUBÁ MOTORIKA,
Somatické předpoklady k tělesné výkonnosti. Typologie motoriky
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
SVALOVÁ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Základní infomace: Počet přednášek a seminářů 11
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Tělesné složení © Hlúbik Jan. Tělesné Složení 1.Problémy dnešních lidí 2.Jak ho měřit???? 3.Proč se jím zabývat ?
Řízení sportovního tréninku
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
TALENT ..
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Úvod do anatomie.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výškováhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
DYNAMOMETRIE.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Základy sociální psychologie
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Úvod do psychologie
Vědy o sportu (Sport sciencis)
Postavení pedagogiky mezi vědami
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_34_01_ontogeneze jedince.
Metody psychologie I.část – Pozorování Anotace: Prezentace je určena pro učitele SŠ. Má pomoci při výkladu učiva - METODY PSYCHOLOGIE. Výukový materiál.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Pedagogická diagnostika
Pedagogické disciplíny
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Krasobruslení Jméno: Veronika Vrtělová UČO: Obor: RVS/T
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
ANTROPOMOTORIKA.
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Fyziologie tělesné zátěže
Období lidského života
Úvod do psychologie II. přednáška
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Přednáška č. 1 Úvod do studia antropomotoriky Interdisciplinární vztahy Ekvivalenty v zahraničí Historické souvislosti

Charakteristika antropomotoriky Antropomotorika je věda zabývající se vztahem mezi tělesnou stavbou a motorickými projevy člověka. Tyto vztahy zkoumá buď staticky nebo v dynamické závislosti na jeho ontogenetickém vývoji. Antropomotorika:  anthropos (řecky) – člověk motus (latinsky)– pohyb Kinantropometrie: kineó – pohybový anthropos (řecky) – člověk metron – míra, měření

ANT jako vědní obor Studium motorických projevů člověka ve vztahu k jeho morfologickým a funkčním předpokladům. Mezioborový charakter využívající vlastní i aplikované metody.

ANT jako vyučovací předmět Teoretické aspekty tělesných cvičení. Teorie motorických schopností a dovedností. Fylogeneze a ontogeneze lidské motoriky. Motorická a somatická metrologie. Metody sledování a vyhodnocování motorické výkonnosti

Předmět antropomotoriky Antropometrie tělesné rozměry tělesné složení tělesný typ Motometrie tělesná výkonnost motorické funkce Pohybové schopnosti síla, rychlost, vytrvalost a obratnost Ontogeneze motoriky nitroděložní vývoj, novorozenecké období, kojenecké období, atd.

Antropomotorika má interdisciplinární charakter. Antropologie (sociální, kulturní, filosofická a fyzická) se zabývá člověkem (lidstvem) a jeho vnějšími projevy. Dynamometrie zkoumá vnější projevy svalové síly, které zjišťuje pomocí motorických testů, dynamometrů či jiných technických zařízení (Kistlerova deska). Elektromyografie měří zapojení jednotlivých svalových skupin při daném pohybovém úkolu. Zaznamenává čas a sílu elektrických impulsů vyslaných do svalů. Kinemetrie zaznamenává pomocí fotografických či opto-elektonických systémů polohu, úhel či rychlost těla nebo jeho segmentů.

Ekvivalenty v zahraničí Bewegungslehre – nauka o pohybu Sportmotorik – sportovní motorika Kinantropology – věda o lidském pohybu Motor learning – motorické učení

Římský architekt Vitrivius: Rozpětí paží je rovno výšce muže 4 prsty tvoří šířku dlaně 4 dlaně jsou jedna stopa 6 dlaní je jeden loket 4 lokte tvoří celou výšku muže 4 lokte tvoří krok – myšleno dva kroky 24 dlaní je rovno výšce muže

HISTORICKÝ VÝVOJ ANT Zénón z Eleje (řecko) čtyři argumenty proti skutečnosti pohybu (aporie) – Půlení, Achileus a želva, Letící šíp a Stadion. Leonardo da Vinci - systematičnost a hloubku jeho zájmu dokládají nejnázorněji jeho nesčetné anatomické kresby, prováděné na základě vlastních pitev. Adolphe Quételet roku 1835 představil svého "průměrného člověka", Queteletův indexu QI (dnes označován jako BMI). Ernst Kretschmer (8.10.1888 – 8.2.1964), německý psycholog, který potvrdil korelaci mezi tělesnou stavbou (tělesným typem). William Sheldon (1898 – 1977) souvislost mezi motorickou výkonností a Kretschmerovou typologií.

HISTORICKÝ VÝVOJ ANT Jan Amos Komenský vypracoval ucelený systém školské soustavy, kde mj. utvořil typologii vyjadřující přirozené rozdíly mezi dětmi, které je třeba respektovat.   Jan Evangelista Purkyně napsal práce o rozvoji svalové hmoty a jejím měření, které bychom mohli považovat za antropologické. Jindřich Matiegka je zakladatel novodobé české antropologie, jehož metoda na stanovení podílu kosterního systému, svalového systému, tuku a podkoží a ostatních částí na celkové hmotnosti je používána dodnes. Spolu s růstovou křivkou pro školní mládež ji publikoval již v roce 1927 v knize Somatologie školní mládeže.

Úkoly Najděte význam následujících slov a kde je můžeme využít: Ideomotorika Psychomotorika Senzomotorika Jaký názor měl na pohyb řecký filozof Aristotelés ?