Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss. 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

SZBP v 70.letech Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc..
EU a Česká republika Instituce EU
Politologie a mezinárodní vztahy
NATO.
kpt. Ing. Veronika Krausová kpt. Ing. Martina Štěpánková
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
Evropská unie Petr Machala.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
Zahraniční a bezpečnostní politika EU Právní aspekty zahraniční a bezpečnostní politiky EU 19. února 2013.
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Evropská Unie.
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Aktuální otázky NATO a nový Strategický koncept Obsah 1.Nový Strategický koncept NATO 2.Kolektivní obrana 3.Spolupráce s Ruskem 4.Zahraniční operace 5.Nejnovější.
Postavení Evropy ve světě
Zahraniční a bezpečnostní politika EU Současný stav a výhledy
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
1 Vyhodnocení splnění hlavních úkolů Armádou České republiky v roce 2007 Generální štáb Armády České republiky.
Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Politologie a mezinárodní vztahy
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nenaplněné ambice evropské obrany Vybrané problémy mezinárodních organizací 19. dubna 2005.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph.D.
Ing. Antonín Novotný, Ph.D. Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií Oddělení bezpečnostních studií a analýz Univerzita obrany Kounicova 65.
Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Evropská bezpečnostní.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Digitální učební materiál
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Mezinárodní organizace
STUDENÁ VÁLKA 1.
Evropské hospodářství
NATO Severoatlantická aliance.
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Severoatlantická aliance
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss. 1 Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss 1. listopadu 2011

Otázka bezpečnostních hrozeb v Evropě Německo Bruselská smlouva (1948) Marshallův plán (1948) Schumanův plán (1950) Sovětský svaz Organizace Severoatlantické smlouvy (1949) neúspěšný plán Evropského obranného společenství (1950)  dominance NATO po celou studenou válku

Evropská politická spolupráce období 1970-1993 jednomyslnost konzultace důležitých politických témat striktně bez bezpečnostních témat do JEA (1986) nezávislé na ES

Založení SZBP - Maastricht zahrnuje „všechny oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky“ X zachovává jiný režim rozhodování jednomyslnost snížená role Komise minimální role Parlamentu, žádná role ESD „zahrnuje všechny otázky, které se týkají bezpečnosti Evropské unie, včetně postupného vymezení rámce společné obranné politiky, která by časem mohla vést ke společné obraně“ (SEU - Maastricht, čl J.4)

Prohloubení spolupráce – Amsterdam a dál zřízení Vysokého představitele pro SZBP asistence předsednictví Javier Solana – výkon nad rámec definice spuštění společné bezpečnostní a obranné politiky reakce na Kosovo a Jugoslávii od 1999; první zahraniční operace od 2003 kombinace vojenských a civilních operací

Založení EBOP/SBOP předcházela snaha o „evropský pilíř v NATO“, tzv. ESDI summit v St. Malo (prosinec 1998) založení EBOP v roce 1999 (summity v Kolíně a v Helsinkách) cíl: autonomní operační kapacita EU pro řešení krizí podmínky UK tam, kde NATO jako celek není zapojeno bez zbytečných duplikací úkoly: Petersberské úkoly humanitární a záchranné mise, mise k udržení míru a mise bojových jednotek k řešení krize, včetně nastolování míru doplněno v LT: společné odzbrojovací operace, podpora třetím zemím v boji proti terorismu, reforma bezpečnostního sektoru, prevence konfliktů

Otázka schopností od počátku klíčová dva oddělené procesy neschopnost evropských států samostatné akce dva oddělené procesy vojenské schopnosti Helsinki Headline Goal (1999), Headline Goal 2010, European Capabilities Action Plan, European Defence Agency European Rapid Reaction Force, battlegroups civilní schopnosti Police Headline Goal and Civilian Aspects (2000), Civilian Capabilities Commitment Conference, Civilian Headline Goal (2008, 2010) Civilian Response Teams Berlin Plus – možnost použití schopností NATO

Operace SBOP vojenské (EUFOR) civilní Concordia (Makedonie), Althea (Bosna), Artemis (DRC), Atalanta civilní policejní EUPM (Bosna), Proxima (Makedonie), EUPOL RD Congo, EUSEC Congo na podporu právního státu EULEX Iraq, EULEX Kosovo monitorovací EUBAM Rafah, EUMM Georgia

Rozhodování a financování vždy jednomyslně (konstruktivní abstence – Kypr v případě Kosova) rozhoduje Rada EU běžná politická kontrola PSC/COPS (Politický a bezpečnostní výbor) řada specializovaných orgánů EUMC, EUMS, CIVCOM, CPCC, CMPD, SitCen, OpCen od 1.1.2011 součástí ESVČ financování odlišné financování vojenských a civilních operací vojenské financované pouze participujícími státy (Athena)

Děkuji za pozornost! Otázky? Komentáře? Tomáš Weiss, Ph.D. weiss@fsv.cuni.cz