Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Olomouc, únor 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
MATURITNÍ OKRUH Č. 15 TEXTOVÝ EDITOR
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
MS Office Word část, Jan Podloučka.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
Základy HTML.
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
WORD – typografické zásady úpravy textu
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Zpracování a využití informací
PRAVIDLA PRO Tvorbu PREZENTACÍ
Základní typografická pravidla
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Modernizace studijních opor Typografická.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Základy ovládání operačního systému III
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Jak napsat odbornou práci?
INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.
Word – Zásady psaní textu
Textový procesor MS Office Word , SB 305, – h
Textový procesor (MS Word)
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základní typografická pravidla
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Formátování textuMgr. Karel Fischer1 Formátování textu Změny písma Typ písma je sada znaků abecedy specifická svým tvarem. Elektronickou formou typu písma.
Maturitní okruh č. 15, K. Záchová, VIII.A zaměřeno na MS WORD 2007.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Psaní a editace textu Jindřich Terč.
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Textový editor.
Typografie a zpracování textů
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Textový editor Maturitní téma č.12 (prostředí textového editoru, nastavení zobrazení dokumentu, zásady pořizování textu v počítači)
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
PowerPoint zásady tvorby prezentací Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Word - základní typografická pravidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Práce s textem a základy počítačové typografie

Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing, PageMaker CLatex CAdobe Acrobat (Acrobat Reader, Jaws PDF Creator)

Základní techniky opravy překlepů kvalita a typy písma formátování textu vyhledávání a nahrazování textu zkratky kombinace a přesuny textu (psaní myší) vkládání tabulek a obrázků

Pokročilé techniky kontrola gramatiky thesaurus vytváření obsahu, rejstříků (někdy nutno dokončit „poloručně“) styl dokumentu vyhledávání dokumentů generování více verzí z templátu

Speciální techniky vytváření www stránek (pozor na MS Word! vytváření pdf souborů vkládání citací a generování seznamu literatury sledování změn, porovnávání dokumentů

Základy počítačové typografie Nepoužívej v dokumentu více než dva druhy písma Mysli na kontrast - patková a bezpatková písma Nepoužívej kaligrafická a ozdobná písma patková písma jsou lépe čitelná VELKÁ PÍSMENA JSOU ŠPATNĚ ČITELNÁ velikost písma mezi 10 a 12 ke zvýrazňování používej spíše kurzívu než tučné, nikdy nepoužívej podtržené

Počítačová typografie II Neměň horizontální či vertikální proporce písma oboustranné zarovnávání textu zhoršuje čitelnost na konci řádku nedělit číslo, číslo a jeho jednotku, předložku od slova na konci řádku nikdy nenechávat jednopísmenné předložky a spojky (mimo a), tvrdá mezera Ctrl Shift mezera poslední řádek odstavce nesmí být prvním řádkem stránky a prvním řádkem odstavce nesmí končit stránka

Počítačová typografie III V češtině se oddělují řády tisíců mezerou, v angličtině desetiny tečkou za tečkami v datu píšeme mezery ( ) jednotky a % oddělujeme od čísla mezerou, pouze když mají funkci přídavného jména tak nikoli telefonní čísla oddělujeme po dvojicích mezerou nezačínat větu číslicí za interpunkčními znaménky píšeme mezery latinské názvy druhů a rodů píšeme kurzívou

Počítačová typografie IV Pozor na rozdíl mezi spojovníkem (modro-bílý) - a rozsahovou či větnou pomlčkou – (12–14 hodin) minus píšeme pomlčkou (Alt 0150 –numerická klávesnice), záporné číslo bez mezery –5 čas zapisujeme hodin nebo 12:45:30 násobky píšeme 5  (Alt 0215) píšeme 35 Kč ale Kč 35,50 dvojtečku, středník, otazník a vykřičník neoddělujeme od předcházejícího slova mezerou případná odlišnost typografie od standardu by měla být užívána jednotně v celém textu, měla by být cílevědomá, nikoli založená na neznalosti

Několik dobrých rad Zálohování, automatické i archivační, přílohy mailu, claudy: SugarSync, Dropbox Formátovat text až nakonec Pozor na starší verze souborů Pozor na používání pseudošablon Kompatibilita, programy, počítače, čeština Pozor na nejnovější verze programu, export Pozor na Makro-viry GoogleDesktop, Windows 7 (nutno napřed nastavit)

Závěry Ani práce s textem není mechanická záležitost (nástroje a jejich znalost) Je třeba myslet dopředu a vytvořit si vhodný systém Je třeba znát a respektovat zásady typografie

Murphyho definice textového editoru povedený pokus obrat nic netušícího člověka o Kč za slib, že bude moci pomocí zhruba 300 snadno zapamatovatelných příkazů nahradit psací stroj a opravný lak a i navzdory programu bude mít čas soustředit se na to, co vlastně chce napsat.