Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Jaderná energie.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderné reakce.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Štěpení atomu a řetězová reakce
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Polovodičová spektroskopie
Jaderná Elektrárna.
Uvolňování jaderné energie
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Neseďte u toho komplu tolik !
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
JADERNÁ FYZIKA.
Záření, radon a životní prostředí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 2.část
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
Radioaktivita.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader. Záření α i β je tvořeno proudem částic. U záření alfa to jsou jádra hélia, u záření beta elektrony nebo pozitrony (antičástice). Obě záření jsou málo pronikavé a nebezpečí hrozí při požití nebo vdechnutí α nebo β zářičů. Záření α lze odstínit několika cm vzduchu, listem papíru nebo pokožkou. Záření β lze odstínit 1 m vzduchu nebo tenkou kovovou fólií. α i β částice mají el. náboj a proto je jejich dráha a rychlost ovlivnitelná elektrickým nebo magnetickým polem.

Záření gama a neutronové Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader. Záření gama: elektromagnetické záření, silně pronikavé odstiňuje se silnou vrstvou betonu nebo olova ozáření může způsobovat popáleniny, genové mutace nebo nádory používá se ke sterilizaci lékařských nástrojů, potravin, k nekrvavým operacím mozku (gama nůž) Záření neutronové: je tvořeno proudem neutronů, je nejpronikavější, protože n0 nemá žádný náboj odstiňuje se silnou vrstvou vody nebo betonu používá se k ozařování některých druhů nádorů

Štěpná jaderná reakce Probíhá u jader nestabilních atomů vniknutím cizí částice. Nejběžnější štěpná reakce probíhá u izotopu uranu 235, který se po absorbování neutronu stane nestabilním a rozštěpí se na krypton a barium. Přitom se uvolní další tři neutrony a energie ve formě tepla a radioaktivního záření. Podmínkou udržení této reakce je dostatečné (kritické) množství izotopů. Jaderná štěpná reakce může probíhat dvěma způsoby: neřízená – tři vzniklé neutrony rozštěpí další tři jádra, následně 9, 27, 81 atd. Během krátkého okamžiku se uvolní obrovské množství energie – atomová bomba. řízená – dva neutrony jsou pohlceny a pouze jeden štěpí další jádro. Energie se uvolňuje postupně – jaderná elektrárna.

Slučovací jaderná reakce Probíhá u nejlehčích jader. Nejběžnější slučovací reakce probíhá u izotopů vodíku (těžký a supertěžký – deuterium a tritium), z kterých po sloučení vzniká jádro hélia. Přitom se uvolní neutron a energie ve formě tepla a radioaktivního záření. D + T He + n + energie Podmínkou vzniku a udržení této reakce jsou vysoká teplota (mil °C) a tlak. Slučovací reakce je zdrojem energie Slunce a hvězd, vodíkové bomby a v budoucnosti by mohla být zdrojem energie i pro lidstvo (fúzní reaktor).