Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Elektromagnet a jeho užití
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Magnetické pole cívky s proudem
Elektromagnetické záření 1. část
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Antoine Henri Becquerel
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Využití jaderného záření
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Elektromagnetické záření 2. část
Jaderná energie.
Antonie Henri Becquerel
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
Využití jaderného záření
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Transformátor a jeho užití
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 20.
JADERNÁ FYZIKA.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18_F9_Hanak TÉMA: Jaderná energie
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Radioaktivita.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 2013, duben

Radioaktivita Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření. Při vyzařování se atomová jádra přeměňují na jádra jiná. Látky s nestabilními jádry, které vyzařují radioaktivní záření, se nazývají radionuklidy.

Antoine Henri Becquerel 1852 – 1908, francouzský fyzik V roce 1895 se Becquerel stal profesorem fyziky na polytechnice v Paříži. Zde učinil svůj nejvýznamnější objev. Při studiu fluorescence uranových solí roku 1896 objevil přirozenou radioaktivitu. Becquerel zjistil změny fotografické desky, která přišla do styku s uranovými solemi bez přístupu světla. Usoudil, že z uranových solí vychází neviditelné záření. Objev publikoval 2. března 1896. Za objev přirozené radioaktivity obdržel Becquerel v roce 1900 Rumfordovu medaili. Nobelova cena V roce 1903 spolu s manželi Curieovými dostal Becquerel Nobelovu cenu za fyziku za zkoumání radiačních jevů. Antoine Henri Becquerel zemřel 25. srpna 1908 v Le Croisic. Obr. 1 Obr. 2 Fotografická deska vystavená účinkům radioaktivního záření

Druhy radioaktivního záření: , ,  Záření alfa () – jádra atomu hélia - je pohlcováno listem papíru nebo tenkou vrstvou vzduchu, - nebezpečné při pohlcení nebo vdechnutí, - vychyluje se v elektrickém a magnetickém poli, - má ionizační účinky, - rychlost  107 m/s.

Záření beta - - elektrony (záporně nabité) - + pozitrony (kladně nabité) - pronikavější než , je pohlcováno tenkým hliníkovým plechem, - vychyluje se v elektrickém a magnetickém poli, - rychlost se blíží rychlosti světla.

Záření gama () – elektromagnetické záření krátkých vlnových délek, - je pohlcováno vrstvou olova, - nevychyluje se v elektrickém a magnetickém poli, - doprovází záření , , - pohybuje se rychlostí světla.

Záření neutronové – proud letících neutronů, - vzniká v jaderných bombách a jaderných reaktorech, - je nejpronikavější, protože neutrony nemají el. náboj a nejsou odpuzovány el. silami, - ochranou je silná vrstva vody nebo betonu. Obr. 3

Popis radionuklidů Poločas přeměny T - doba, za kterou se přemění polovina z celkového počtu jader v daném množství radionuklidu. Př: jód: T = 2 h radon: T = 3,8 dne radium: T = 1620 let uran: T = 4,5 miliardy let

Přeměnová řada: uranová: postupně se přeměňuje až na stabilní nuklid - členem řady je i radium, které se přeměňuje na radioaktivní plyn radon V přírodě – asi 50 radionuklidů přirozených. Ve výzkumných laboratořích v reaktorech a urychlovačích lze vyrábět i umělé radionuklidy, je jich známo několik tisíc.

Použité zdroje KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří; ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro 9. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Nakladatelství Prometheus, spol. s r. o., Praha 4, 2003. Učebnice pro základní školy. ISBN 80-7196-193-0. Zdroje obrázků: Jean-Jacques MILAN. [cit. 2013-01-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Henri_Becquerel.jpg >, obr. 1 Henri Becquerel.[cit. 2013-01-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Becquerel_plate.jpg>, obr. 2 Alfa_beta_gamma_radiation.svg: User:Stannered. [cit. 2013-01-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Alfa_beta_gamma_radiation_penetration.svg/800px-Alfa_beta_gamma_radiation_penetration.svg.png >, obr. 3