Ionizační energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení elektrického proudu v plynech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v plynech
Žárovky.
Elektrický proud ve vakuu
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
TEPELNÉ DĚLENÍ PLAZMOU,POUŽÍVANÉ PLYNY A METODY.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Zahřívání vodiče při průchodu
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
Elektrický proud v látkách
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v plynech
Tato prezentace byla vytvořena
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Vedení proudu v plynech
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Vodivost látek.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Elektrický proud v plynech
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Doutnavka Lucie Šabachová.
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
IONIZACE PLYNŮ.
P L A S M O V Á L A M P A.
Elektrický proud v plynech a ve vakuu
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Zdroje světla.
Elektrické výboje v plynech
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Doutnavka.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vedení elektrického proudu v plynech
Elektromagnetické vlnění
Důlní elektrické přístroje
Elektrický proud v plynech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Důlní elektrické přístroje
Elektrický proud v plynech
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Chemiluminiscence, fluorescence
VÝBOJ V PLYNU ZA SNÍŽENÉHO TLAKU
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

Ionizační energie

Nesamostatný výboj. Probíhá jen v přítomnosti ionizačního činidla - ionizátoru. Ionizátorem může býti teplo nebo například záření – ultrafialové, kosmické, rentgenové apod. Jedná se o primární ionizaci

Voltamperová charakteristika výboje v plynu Uz - zápalného napětí

Ionizace nárazem - schema

Samostatný výboj. Přítomnost ionizačního činidla není nutná. Rozhodující vliv má sekundární ionizace - ionizace nárazem. Rychlost (a energie) elektronů je tak velká, že může ionizovat neutrální molekulu, do které narazí. Druhy samostatných výbojů - jiskrový - obloukový - doutnavý - koróna - katodové a kanálové záření

Výboje za normálního tlaku Koróna - tennto výboj se projevuje v okolí vodičů s velmi vysokým napětím (nad 100 000 V) . Projevuje se jako světélkování, zejména na hrotech a hranách a může způsobit značné ztráty při dálkovém přenosu elektrické energie. Korona - světélkování hrotů - vzniká i vlivem atmosférické elektřiny například na vrcholcích stožárů (tzv. Eliášovo světlo).

Jiskrový výboj - krátkodobý intenzivní výboj v silném elektrickém poli je provázen světelným zábleskem – jiskrou - probíhá lavinovitá ionizace - je spojen s prudkou změnou tlaku – vznik rázové akustické vlny - využití – např. - spalovací motory, elektrojiskorové obrábění - jiskrový výboj v přírodě - blesk

Obloukový výboj Ke vzniku obloukového výboje stačí napětí několik desítek voltů, ale prostor mezi elektrodami musí být silně zahřátý, aby se vzduch ionizoval. Výboj začíná vzájemným dotykem obou elektrod, při kterém dojde ke zkratu a průchodem silného proudu se elektrody rozžhaví až na teplotu 4000°C - 5000°C. Silně ionizovaný vzduch pak vede elektrický proud i při oddálení elektrod.

Použití obloukového výboje - svařování - oblouková pec - oblouková lampa

8. 7. 1847 - 22. 1. 1941

Výboje za sníženého tlaku Při zřeďování plynu se v elektrickém poli dráha iontů mezi dvěma srážkami (tzv. volná dráha) zvětšuje a na delší dráze získávají ionty větší energii. Proto dochází snadněji k nárazové ionizaci a ve zředěných plynech vzniká výboj už při nižším napětí. Připojíme-li skleněnou trubici s elektrodami ke zdroji vysokého napětí, vznikají průchodem proudu různé světelné jevy. Jejich charakter závisí na tlaku plynu v trubici, barva světla je dána druhem plynu. Nejvyužívanější je tzv. doutnavý výboj, zejména v různých typech světelných zdrojů a v různobarevných reklamních trubicích.

Zářivka Základem zářivky je trubice plněná rtuťovými parami a argonem. V nich nastává doutnavý výboj, který ale září v neviditelné ultrafialové oblasti. Toto záření dopadá na stěny trubice, které jsou pokryty luminoforem. Tato látka absorbuje ultrafialové záření a sama září ve viditelné oblasti. Zářivka tak svítí.

Katodové záření je tok elektronů emitovaných z katody ve vyčerpané výbojové trubici. Při značném snížení tlaku ve výbojové trubici (skleněná trubice, z které byl odčerpán vzduch) – na méně než 2 Pa a dostatečně vysokém napětí na elektrodách (104 V) nepozorujeme uvnitř trubice žádné světlo, ale výrazné nazelenalé světélkování skla trubice v místech proti katodě. To je způsobeno dopadem rychlých elektronů, které se při těchto podmínkách uvolňují přímo z kovu katody. Jev nazýváme emise elektronů (z lat. emitto – vysílám). Volné elektrony jsou urychlovány elektrickým polem a tvoří tzv. katodové záření. Dopad rychlých elektronů (katodového záření) na stěnu trubice proti katodě svědčí o tom, že střední volná dráha elektronů ve výbojce je již srovnatelná s její délkou.

Vlastnosti katodového záření: 1. způsobuje světélkování 2. magnetické a elektrické pole způsobuje jeho vychylování - např. obrazovka, … 3. má účinky mechanické - může např. roztočit lehký mlýnek (tzv. Croogsův mlýnek) 4. má účinky tepelné - jeho soustředěním lze rozžhavit anodu 5. má účinky chemické - může způsobit naexponování fotografického materiálu 6. vyvolává pronikavé rentgenové záření - při dopadu na kov s velkou relativní atomovou hmotností