Nekovalentní interakce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Chemické reakce III. díl
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Jak se atomy spojují.
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Chemická vazba v látkách II
Chemická vazba VAZBA = VALENCE Atomy se sdružují do útvarů = MOLEKULY
II. Statické elektrické pole v dielektriku
02 Nevazebné interakce.
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_33.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
CHEMICKÁ VAZBA.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
ŠablonaIII/2číslo materiálu392 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Chemická vazba.
Chemie a její obory.
Skupenské stavy látek.
Vodíkové vazby (vodíkové můstky)
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Chemická vazba v látkách III
Chemická vazba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_32.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Slabé vazebné interakce
PaedDr. Ivana Töpferová
Chemická vazba = soudržnost sloučených atomů v molekule
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly Johannes Diderik van der Waals ( – ) 1910 – Nobelova cena (za práci o stavové rovnici plynů a kapalin)
Elektrotechnologie 1.
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
„RISKUJ “ CHEMICKÁ VAZBA
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Stavební kameny a stavební zákony
FS kombinované Mezimolekulové síly
Struktura atomu a chemická vazba
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba III. část – slabé vazebné interakce Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/5 Šablona:
Chemické a fyzikální vlastnosti vody
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_01 Název materiáluVazby v.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
LOGO Chemické látky Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Fyzika kondenzovaného stavu
Typy vazeb.
Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech
Elektrické vlastnosti látek
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
CHEMICKÁ VAZBA Chemická vazba představuje velké síly působící mezi atomy Dává nižší energii systému volných atomů (vyšší stabilitu)
Stavební kameny a stavební zákony
Mezimolekulové síly.
Fyzika kondenzovaného stavu
Transkript prezentace:

Nekovalentní interakce

Kovalentní a nekovalentní interakce Chemické vazby: Nekovalentní: Velmi slabé Vystupují v chemických dějích, jako rozpouštění, ředění, krystalisace, sublimace, desublimace, kondensace, vypařování, jsou důležité při purifikačních methodách Vodíkové můstky Van der Waalsovy interakce Kovalentní: Velmi silné K jejich změnám dochází v rámci chemických reakcí Nepolární Polární Extrémně polární = iontové

Vodíkové můstky Vodíkový můstek vzniká jako působení mezi polarisovanou skupinou X – H (donor protonu) a elektronovým párem skupiny Y (protonový akceptor) Intramolekulární → v rámci jedné molekuly Intermolekulární → mezi dvěma molekulami X – H … Y  X … H – Y X; Y = O, N, F, Cl 10krát slabší než kovalentní, či iontová vazba, 1 – 40 kJ/mol, dosah cca 197 pm Přítomnost v.m. má za následek zvýšení teplot tání a varu, viskosity a hustoty! Pokud může molekula vytvářet více v.m., může současně tvořit 3D – struktury (např. voda a led) V praxi důležité: rozpustnost nižších sacharidů a alkoholů ve vodě, vazba barviv na tkaniny, stabilisace přírodních struktur celulosy, škrobu, polypeptidů, RNA a DNA

Vodíkové můstky Struktura DNA Struktura ledu

Vodíkové můstky

Van der Waalsovy síly Velmi slabé interakce mezi molekulami, mají velmi malou energii a malý dosah, snadno vznikají i zanikají Interkace ion – ion → význam v přírodních molekulách, rostou s nábojem iontu Interakce ion – dipól → rozpouštění krystalů iontových sloučenin v polárních rozpouštědlech, rostou s nábojem iontu a polarisací dipólu Interakce dipól – dipól = orientované, Keesomovy → vzájemné působení dvou polárních molekul, které nemohou vytvořit v.m. (např. aceton), rostou s polarisací dipólu Interakce dipól – indukovaný dipól = indukované, Debeyovy → vzájemné působení polární a nepolární molekuly, rostou s polarisací dipólu a velikostí nepolární molekuly Interakce indukovaný dipól – indukovaný dipól = dispersní, Londonovy → vzájemné působení molekul nepolárních látek (molekuly halogenů, atomy vzácných plynů), rostou s velikostí nepolární molekuly Význam pro hodnoty bodů varu a tání

Interakce ion – dipól

Interakce dipól – dipól Dipól – látka, která ve své struktuře obsahuje stále kladně a záporně nabitou část, rozdíl těchto nábojů udává polarisaci dipólu Interakce dipól - dipól Interakce dipól – indukovaný dipól

Interakce indukovaný dipól – indukovaný dipól

Interakce indukovaný dipól – indukovaný dipól

Interakce indukovaný dipól – indukovaný dipól Body tání (MP) a varu (BP) rostou s velikostí molekul halogenů – vliv Londonových dispersních sil Stejná závislost je patrná i u vzácných plynů

Kontrolní otázky Proč má voda extrémně vysoké body tání a varu (vlastně by měla být plynná, přesto teče vodovodem)? Jak dokáže voda rozpustit chlorid sodný, když jsou jeho částice poutány silnou iontovou vazbou? Fluorovodík tvoří řetízky, pokuste se tuto strukturu načrtnout a určete, která nekovalentní interakce je za toto chování zodpovědná! Helium se do dnešních dnů nepodařilo připravit v tuhém stavu – proč by tomu tak mohlo být? Proč ostatní vzácné plyny při dostatečně nízké teplotě tuhnou? Proč je methan za normálních teplot plynný?