Podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat VIII. SEISMICKÉ SÍTĚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborné učiliště gastronomie, u Krbu 521, Praha 10
Advertisements

Připojení k internetu.
PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
Informatika Počítačové sítě.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
Kartografická zobrazení
ÚVOD DO POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Interní seminář VÚV TGM, v.v.i. Praha Pracovní skupina GM – Monitoring Mezinárodní Komise na ochranu řeky Odry před znečištěním (MKOOpZ) Charakteristika.
Softwarový systém DYNAST
MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY GIS – současnost a budoucnost mapových služeb města Plzně gis.plzen-city.cz Václav Kučera Správa GIS, Správa informačních.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
PHP – vkládání souborů a html 5
Tato prezentace byla vytvořena
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
POSKYTOVATELÉ KNIHOVNICKO- INFORMAČNÍCH SLUŽEB A JEJICH PODPORA UŽIVATELE VE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ APLIKOVANÁ PROSTŘEDNICTVÍM SOCIÁLNÍCH SÍTÍ Mgr. Zuzana.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ing. Jan Mittner Životní cyklus požadavku 2. Moduly 3. Pluginy 4. Jak řešit komponenty typu menu 5. atd. 2.
Knihovny a jejich služby (souborné katalogy) Bc. Radmila Kouřilová.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Novinky na webovém serveru Ministerstva vnitra
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Remote control and administration. Podle technického řešení Harware Software klient/server.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat IX. MAGNITUDO.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A18 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Statistická šetření Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/18.
Rozhlasové přijímače.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
INTERNET.
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Možnosti GIS při tvorbě trojrozměrných map zemětřesení Vedoucí práce: Doc.Ing.Petr Rapant CSc. Odborná konzultace: Ing. Aleš Poláček CSc. Zpracoval : Pavel.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2008 v Brně Od bezfilmových nemocnic k bezfilmovému Ústeckému kraji Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
Tisk z UISu Výjezdní zasedání UISLednice, 23. – Jan Přichystal Sekce studijního systému Vývojový tým Univerzitního informačního systému Mendelova.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Zakládáme seismickou stanici. Seismická stanice Potřebujeme: –Penize –Seismograf –Registrační aparaturu –Operátora –(Přístup na internet)
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.. Obecné informace  Vznikl jako pracoviště ČSAV r  Je přímým pokračovatelem Státního ústavu geofyzikálního, založeného.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Internet – pojmy, služby
Internet - historie.
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
TTnet (Training of Trainers Network)
XI. STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT
Webové portály LDS/MDS
Prezentace projektu SMART_watch
Transkript prezentace:

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat VIII. SEISMICKÉ SÍTĚ

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat Pro dostatečně podrobné sledování parametrů seismického zdroje je nutné použít záznamy seismických vln (generovaných tímto zdrojem) z více různých stanic. Soustava seismických stanic je tzv. seismická síť.

podzim 2009, Brno Zpracování seizmických dat Podle svého rozsahu lze rozlišit seismické sítě: - lokální - regionální - globální Některé stanice mohou být součástí více seismických sítí.

podzim 2009, Brno Zpracování seizmických dat Lokální seismické sítě: - malý plošný rozsah - většinou primární zaměření na monitorování lokální seismicity - vysoká citlivost vzhledem k seismickým jevům uvnitř sítě (běžně lokalizovány i jevy s magnitudem menším, než 0)

podzim 2009, Brno Zpracování seizmických dat Array: - zvláštní typ „lokální sítě“, více geofonů sestavených do vhodného geometrického útvaru, v malých vzdálenostech od sebe - významné pro monitorování regionálních a vzdálených jevů - možnost zesílení signálu (tzv. beamforming) a dalších zvláštních způsobů zpracování signálu

podzim 2009, Brno Zpracování seizmických dat Zesílení signálu pomocí beamu: Principem zesílení slabého signálu v array je sčítání jednotlivých záznamů a vytvoření jednoho virtuálního zesíleného záznamu nazývaného beam. Šum, který je náhodný, se navzájem eliminuje, signál, který je systematický, je vůči šumu zesílen. Poměr amplitudy užitečného signálu k amplitudě šumu může být zvětšen podle vzorečku (N je počet stanic arraye): Moderní array má několik desítek stanic (mezi 20 a 30 stanicemi), signál tak může být zesílen až pětkrát.

podzim 2009, Brno Zpracování seizmických dat Regionální seismické sítě: - středně velký plošný rozsah (pokrývá plochu státu až kontinentu) - střední citlivost vzhledem k seismickým jevům uvnitř sítě - běžná spolupráce více pracovišť

podzim 2009, Brno Zpracování seizmických dat Globální seismické sítě: - pokrývá celý povrch Země, celosvětové monitorování - variabilní citlivost (středně silné jevy v dobře pokrytých oblastech, spíše jen silnější jevy v méně pokrytých regionech) - nutná mezinárodní spolupráce

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat Pro účely sledování konkrétního seismického zdroje můžeme použít dostupná data seismických stanic, která si stáhneme pomocí internetu. Vhodným výběrem dostupných stanic tak „tvoříme“ virtuální seismickou síť (jednotlivé stanice nejsou nutně součástí nějaké stálé společné seismické sítě, ale my jejich data pro náš konkrétní účel zpracujeme, jako by šlo o stanice společné seismické sítě).

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat AutoDRM (Automatic Data Request Manager) software pro výměnu dat pomocí strukturovaných žádostí zasílaných em BEGIN GSE2.0 MSG_TYPE REQUEST MSG_ID _001 NDC_Brno TIME 2009/11/09 19:08:00 TO 2009/11/09 19:13:00 STA_LIST VRAC CHAN_LIST * WAVEFORM GSE2.0 STOP

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat USGS-NEIC U.S. Geological Survey – National Earthquake Information Center (v současné době nefunkční)

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat USGS-NEIC informace o stanicích (souřadnice, provoz) na stránce:

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat NRCAN Natural Resurces Canada (v současné době funkční)

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat NRCAN informace o stanicích (souřadnice, typ dat) na stránce:

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat SED Schweizerischer Erdbebendienst (v současné době funkční)

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat SED Schweizerischer Erdbebendienst (v současné době funkční)

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat Jiné prostředky pro výměnu dat prostřednictvím u NetDC (Networked Data Center Protocol) BREQFAST (Batch REQuests, FAST) Pro evropské stanice jsou tyto prostředky k dispozici např. v rámci projektu ORFEUS

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat Webová rozhraní výměna dat pomocí webových formulářů na stránkách některých center

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat GFÚ Geofyzikální ústav Akademie věd České republiky - Vybrané stanice České regionální seismické sítě (stanice provozované GFÚ - 8 stanic) - Formáty miniSEED a GSE

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat SZGRF datové centrum Arraye Grafenberg a Německé regionální seismické sítě - stanice arraye Grafenberg (13 stanic) a dalších 22 stanic na území Německa - Formáty SEED, miniSEED, GSE a SAC

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat GEOFON projekt pro archivaci a redistribuci vlnových obrazů stanic zúčastněných evropských institucí - větší množství stanic několika desítek sítí - Formáty SEED, miniSEED

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat WILBER II. (Web Interface to Lookup Big Events for Retrieval) Program pro webové rozhraní, v rámci projektu ORFEUS pracuje na stránkách: - větší množství stanic vázaných na určité seismické jevy - Formáty SEED, miniSEED a SAC

podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat Konverze formátů Většina software podporuje jen určité vybrané formáty dat. Zpracování dat ze stanic z různých zdrojů tak často vyžaduje konverzi do jednotného formátu. Existuje více programů pro konverzi formátů, většina pracuje na platformě UNIX. Příkladem je program Codeco (konverze mezi formáty GSE, SAC, CSS a miniSEED) (