Československo po hospodářské krizi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krize v ČSR a její důsledky
Advertisements

Od druhé republiky k protektorátu
Zápas na obranu československého státu a demokracie 
Svět po 1. sv. válce.
Co se ti vybaví, když se řeknou Sudety?
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Poválečný vývoj v Československu
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Ohrožené Československo
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Světová hospodářská krize
Únor 1948 Situace po parlamentních volbách Boj o moc Únor 1948
Protektorát Čechy a Morava I.
Československo 20. let – 30. let
Parlamentní volby 1946 Poválečná politická situace
30. léta v ČSR Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Konec prosperity, 1929 začíná hospodářská krize
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Vývoj ČSR ve 20. letech I. Petr Machala.
Vývoj ČSR ve 20. letech II. Petr Machala.
Česká literatura mezi válkami
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Charakteristické rysy československé demokracie
Počátky fašismu v ČSR.
Zápas o Československo
Vznik Československa II.
Konec Československa 2. pol. 30. let 20.století.
Československo po 2. světové válce
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
USA, hospodářská krize Petr Machala.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská dohoda Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Fašismus - opakování Název sady: Moderní dějiny 1914.
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor:
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Cesta k Mnichovu.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČESKOSLOVENSKO V PROBLÉMECH
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Československo ve 20. letech
Protektorát Čechy a Morava
ČESKOSLOVENSKO
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ČESKOSLOVENSKO 30. LÉTA 20. STOLETÍ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
První republika – Zajistit hranice republiky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
Obrana demokracie a republiky
Cesta k Mnichovské dohodě
8. Mnichovská konference
Druhá republika –
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Transkript prezentace:

Československo po hospodářské krizi Petr Machala

Co už známe? Jaké problémy řešila první vláda? Která odvětví patřila mezi pilíře našeho průmyslu? Podařilo se industrializovat Slovensko? Co to byla Malá dohoda? Kdo ji tvořil? Na který stát se ČSR orientovala?

Kdy a kde propukla hospodářská krize? Jaké měla důsledky? 24.10. 1929 krach burzy ve Wall Street nezaměstnanost v r. 1929 bylo naše hospodářství na vrcholu Kdy propukla hospodářská krize v ČSR? Jaké měla důsledky?

hospodářská krize vrcholí v ČSR na přelomu let 1932/33 roste nezaměstnanost žebračenky

krize zasáhla nejvíce Sudety- lehký průmysl pohraničí se radikalizuje nacistická strana DNSAP usilovala o připojení k Německu

DNSAP r. 1933 zrušena r. 1934 vznikla SdP (Sudetoněmecká strana), vede Konrád Henlein

Jaká byla situace na Slovensku? na Slovensku se radikalizuje Hlinkova ľudová strana požadavek autonomie Andrej Hlinka Jozef Tiso

Kdo se ještě radikalizoval? radikalizovala se i KSČ plní nařízení Moskvy při prezidentských volbách r. 1934 vyšli s heslem:“Ne Masaryk, ale Lenin!“ na Gottwalda vydán zatykač, utíká do Moskvy

radikalizují se čeští fašisté vede Radola Gajda v r. 1933 se pokusili v Brně Židenicích o puč útokem na kasárna – absolutní fiasko

Nastaly nějaké změny ve vnitřní politice? 1935 – parlamentní volby, vítězí SdP novou vládu sestavili agrárníci 1935 – Masaryk podal demisi v prezidentských volbách vítězí Edvard Beneš

Hledala česká vláda nové spojence? r. 1934 – uznala ČSR „de iure“ SSSR r. 1935 byla podepsána smlouva o vzájemné pomoci a spolupráci se SSSR smluvně jsme byli svázáni s Francií

Děkuji za pozornost.