ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha, 19.11.2008 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Ing. Jaroslav Deml Mobilita budoucnosti Náměstek ministra dopravy
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Politika ochrany klimatu EU a vliv na sektor energetiky Praha, 19. června 2008.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
POHLED SKUPINY ČEZ NA AKTUÁLNÍ DĚNÍ V ENERGETICE 22. října 2008 Seminář DONE „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ JAN KANTA ředitel útvaru Legislativa.
Mikroekonomie II Příjmy firmy Ing. Vojtěch Jindra
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2008, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2009, aktuality SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů Partyzánská.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Očekávané dopady systému emisního obchodování. Prezentace závěrečných výsledků Studie předpokládaných dopadů systému obchodování s povolenkami na emise.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Kjótský protokol Eva Káňová, Listopad, 2010.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Přežije systém EU pro obchodování s emisními povolenkami Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
konkrétní legislativní
Nové nastavení regulace v plynárenství
Transkript prezentace:

ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,

PŘEDSTAVA EVROPSKÉ KOMISE O emisích a jejich alokaci až na jednotlivé zdroje se bude rozhodovat na úrovni EU Namísto „bezplatného přidělení“ se budou povolenky se získávat v aukcích „Bezplatné povolenky“ (asi 40% celého množství v roce 2013) budou ještě existovat, ale jejich podíl bude dále postupně klesat Do EU ETS budou zařazena další odvětví a další skleníkové plyny 2

SLABÁ MÍSTA PŘEDSTAVY EK Nízká nebo žádná prevence nezasloužených zisků (windfall profits) producentů elektřiny Neoslabuje obavy (spíše naopak) z konkurenčních nevýhod pro průmysl EU, z jeho odchodu mimo EU a tím vyvolaných sociálních problémů S pravděpodobným přesunem výrobních procesů mimo hranice EU je spojen únik emisí (carbon leakage) za hranice EU a ohrožení posice EU jako „vůdce“ v ochraně klimatu Nevypořádala se s nejistotou v postoji hlavní hráčů (Indie/Čína/USA) - akceptují aukci jako obecnou metodu? 3

ALOKACE PODLE IFIEC (1) Základní myšlenkou Postupu IFIEC je přidělování povolenek na čistou produkci zdarma Čistou produkcí je taková, která odpovídá EK vyhlášenému benchmarku [t CO 2 / MWh] na začátku obchodovacího období pro sektor produkce jako celek při respektování sektorového emisního stropu a očekávaného podílu fosilních paliv na výrobě elektřiny EK by měla právo na upřesnění benchmarku (pouze k nižším hodnotám) i v průběhu obchodovacího období, je-li to potřebné k udržení sektorového emisního stropu, ovšem s náležitým předstihem (např. 2 let) 4

ALOKACE PODLE IFIEC (2) Neméně důležitou myšlenkou je, že ke konečnému přiznání množství povolenek dojde až podle skutečné produkce elektřiny v běžném roce Povolenky by byly přidělovány zálohově, o skutečném přídělu by se rozhodovalo ex-post po provedených ročních bilancích 5

ALOKACE PODLE IFIEC (3) Firmy, produkující elektřinu s nižší emisí, než odpovídá benchmarku, budou mít přebytek povolenek k prodeji (i jako stimul k další čistší produkci) Firmy, produkující elektřinu s vyšší emisí, než odpovídá benchmarku, si budou muset chybějící povolenky koupit na trhu ETS nebo investovat do čistší produkce 6

ZJIŠTĚNÍ STUDIE ECOFYSu (1) [Na objednávku IFIEC aplikaci jeho Postupu na elektrárenský sektor posoudila spol. Ecofys Netherlands BV v březnu 2008] Aukce i Postup IFIEC sice identicky stimulují efektivní emisi CO 2, ale za velmi rozdílné náklady Při ceně povolenky v rozpětí 20 ÷ 60 € a benchmarku CO 2, který odpovídá emisnímu stropu, sníženému o 20 až 40 % proti stavu r. 2005, mohou úspory na ceně elektřiny dosáhnout 20 ÷ 30 €/MWh, tedy snížení její ceny proti současnosti o 30 až 50 % 7

ZJIŠTĚNÍ STUDIE ECOFYSu (2) Postup IFIEC, aplikovaný na náklady na elektřinu, plynoucí z ceny energie nižší o 20 až 30 €/MWh ve srovnání s aukcí, představuje v EU-27 roční snížení účtů za elektřinu v průmyslu o 23 až 35 mld. €, u všech odběratelů dohromady o 55 až 83 mld. € Postup IFIEC má příznivější účinek na únik emise mimo hranice EU 8

Rozdíly v účinku Postupu IFIEC a aukce na plnění závazku snížení emisí (převzato z presentace Hanse Grünfelda, presidenta IFIEC Europe, na 11. konferenci AEM v 09/2008) při aukci při postupu IFIEC Fosilní palivo nahrazené OZE dle „20 % cíle EU“ (oddělená podpora) Zbytek JI/CDM z druhého obchodov. období Carbon leakage [únik] Emise CO 2, které mají být sníženy do r Fosilní palivo nahrazené OZE dle „20 % cíle EU“ (oddělená podpora) Zbytek JI/CDM z druhého obchodov. období Efektivita ze zlepšení, změny paliva, inovací Carbon leakage

PŘEDNOSTI POSTUPU IFIEC Minimalisuje nezasloužené zisky producentů elektřiny a její bezdůvodné zdražování Omezuje vysoké přímé i nepřímé (prostřednictvím elektřiny) náklady EU ETS Tím, že předchází vysokým dodatečným nákladům, vyvolaným aukcí, ponechává průmyslu prostředky pro investice do úspor energie a snižování emisí Brání přemisťování produkce a tím únikům uhlíku, pracovních příležitostí, odborných dovedností a bohatství evropského průmyslu 10

CO SE DĚJE A CO DĚLAT? IFIEC EUROPE – SVSE je jejím členem – hledá spojence k prosazení svého návrhu Výbor pro ŽP EP návrh EK na úpravu směrnice o obchodování emisemi skleníkových plynů – myšlenku aukce povolenek - přijal „Polská iniciativa“ a společná (?) fronta odporu Polska, Maďarska, ČR a Slovenska proti aukcím podporuje prosazení Postupu IFIEC Pouze vláda může účinně odmítnout upravenou směrnici 11