Mezinárodní měnový fond Založen: 1-22.července 1944 Breton-Woods Články dohody vstoupily v platnost 27.12.1945 Sídlo: Washington Cíle - podporovat mezinárodní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Platební bilance, zahraniční zadluženost
Advertisements

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Mezinárodní měnový systém Ing. Vojtěch Jindra
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Hospodářská politika státu
Mezinárodní finanční instituce
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Světové hospodářství.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
Mezinárodní měnový fond
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
3. Kurzové systémy a platební bilance
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Bankovní systém a trh peněz
Platební / obchodní bilance
Monetární (měnová) politika
Vnější hospodářská politika
Světová banka Světová banka – World Bank,
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Peníze v MEV a mezinárodní měnové systémy Mechanizmus vzájemné směny a pohybu kapitálu se uskutečňuje prostřednictvím mezinárodně platného a uznávaného.
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Mezinárodní pohyb kapitálu
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Mezinárodní finance a rozvoj
Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák. Osnova Měnový×finanční systém Měnový×finanční systém Kapitálové toky Kapitálové toky Dluhová krize RZ Dluhová.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Devizové intervence Měnové právo.
Regionální politika ČR
Fiskální politika Pavel Seknička.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jednotná měnová politika
Peníze a měnová politika
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Úvod, základní principy a cíle
Transkript prezentace:

Mezinárodní měnový fond Založen: 1-22.července 1944 Breton-Woods Články dohody vstoupily v platnost Sídlo: Washington Cíle - podporovat mezinárodní měnovou součinnost stálou institucí, založením mechanizmu konzultací a spolupráce v mezinárodních měnových otázkách - usnadňovat rozmach a vyrovnaný růst mezinárodního obchodu, zaměstnanost a růst HDP - podporovat kursovou stabilitu, zabraňovat konkurenčnímu znehodnocování měny napomáhat ustanovení mnohostranné soustavy plateb a odstraňovat devizové opatření bránících obchodu - zpřístupňovat (dočasně) zdroje Fondu a poskytovat tak možnost napravit poruchy ve vyrovnanosti platební bilance -zkracovat dobu trvání a zmírnit stupeň nerovnováhy v mezinárodních platebních bilancích členů. Nové cíle : - vytváření nových prostředků mezinárodní likvidity (SDR); - pomoc při řešení problému zadluženosti rozvojových zemí; - výzkumně informační a poradenskou činnost.

Fond je: vrcholně koordinačně řídícím centrem mnohostranného platebního styku, předním regulátorem globálního dluhového problému, rozhodujícím místem pro projednávání mez.měnových otázek. Hlasování - princip akciové společnosti, hlasovací síla je závislá na finančním podílu člena. - Každý člen 250hl + 1 hlas za každých 100k SDR čl.podílu. - Při založení fondu 27,5% USA – dnes 17,13%, rozhodující podíl stále vyspělé země (60% -24 zemí). -K rozhodnutí je třeba 70-85% hlasů. Členství - Členem každá země, která se ztotožňuje s principy a o členství požádá - Žádosti jsou předkládány (s informací o stavu ekonomiky) RVŘ a jsou postoupeny s vyjádřením RG. Členská kvóta - Vyjádřena v SDR – vychází se z HDP, z devizových plateb a příjmů. Splatná do 6m po přijetí. - Splácí se z 25% ve směnitelné měně určené fondem (do 1978 ve zlatě), zbytek v národní měně.

Proč být ve IMF - možnost využívat zdroje fondu pro krytí přechodného salda bilance běžných plateb, za výhodnější úrok než na mezinárodních finančních trzích - možnost se aktivně účastnit jednání o problémech s mezinárodním platebním systémem zvýšení úvěrové důvěryhodnosti - možnost být členem SB - získání ekonomických informací o jiných zemích -možnost využít odborné poradenství fondu Povinnosti člena - splatit kvótu - splatit čerpané zdroje - usilovat o takové zaměření hosp.politiky, která by vytvářela předpoklady pro plynulý hospodářský růst při stabilním cenovém vývoji - spolupracovat s fondem a členy při zabezpečování racionální měnové a kursovní politiky a odstraňování poruch platební bilance - usilovat o směnitelnost svých měn - poskytovat fondu důležité informace o hospodářské politice -členská země je dále povinna respektovat doporučení Fondu vedoucí k nápravě nerovnováhy. Trestem za neplnění povinnosti je prohlášení o nezpůsobilosti země používat všeobecné zdroje fondu. – ve výjimečném případě vyloučení.

Kursová politika Fondu -Nezbytný předpoklad rozvoje ekonomické spolupráce – dle Dohody je vše podřízeno tomuto cíli. (čl.3) - Podporovat kursovou stabilitu, udržovat řádná devizová ujednání a čelit konkurenčnímu znehodnocování měny. – prostředek: zabraňovat prudkým výkyvům měnových kursů prostřednictvím B-W měnového systému B-W měnový systém 1)povinnost členských zemí vyjadřovat měnovou paritu v USD nebo ve zlatě; 2)povinnost konzultovat s fondem změny měnové parity >10% (původně schválené); 3)provádět vzájemné devizové operace pomocí pevných kurzů (odchylka od parity 1%) - závazek intervenovat. Krize systému - USA růst inflace + nemožnost devalvovat dolar; snižuje se exportní výkonnost, -investice do zahraničí -směnitelnost ZE měn -> pokles poptávky po dolaru jako jediné rezervní měně, -růst konkurenceschopnosti výrobků z ostatních zemí. -postupně se rozchází oficiální cena zlata (35:1) a tržní cena – roste kvůli nedůvěře v dolar. -Zlatý Pool (1968); dvojí trh zlata -nová hospodářská politika USA (Smithonian agreement) -dnes Jamajský systém

Mnohostraný mezinárodní platební styk Členské země jsou povinny usilovat o vzájemnou směnitelnost svých měn pro běžné transakce. Finanční zdroje fondu - splacené členské podíly (vlastní zdroje) při 11 revizi 1998 došlo ke zvýšení kvót o 45% (dnes 278mld.USD) - doplňkové zdroje na zákl. Všeobecné dohody o zápůjčce (1962) s 10 nej. zeměmi poskytují své národní měny (6,4 – >18,5mld SDR), Nová dohoda 1997 (25 zemí 34mld SDR) - bilaterálně sjednané půjčky (cizí zdroje): sjednané s vládami a centrálními bankami – zvláštní práva čerpání SDR Použití zdrojů fondu - fond používá tyto zdroje k poskytování finanční pomoci členským zemím, které mají problémy s platební bilancí - členská země prodává fondu svou měnu a dostává od něj v příslušném ekvivalentu požadovanou cizí měnu, za podmínky, že po uplynutí stanovené doby to odkoupí zpátky. - čerpání prostředků probíhá v několika úvěrových rámcích vymezených poměrem ke členské kvótě, je to vázané tím přísnějšími podmínkami čím vyšší rámec je čerpán.

Čerpání zdrojů 1)v rámci politiky tranší 2)stálých facilit pro specifické účely 3)v rámci politiky pro případ nouze 4)v rámci dočasných facilit Ad 1) Tranše: - rezervní tranše - do 25% kvóty, nepodmíněná automatická - úvěrová tranše - nad % kvóty celkem 4 úrovně: 1 a 2 úroveň je žádána realizace opatření na zlepšení platební bilance; 3 a 4 úroveň je třeba předložit program ozdravění ekonomiky; - zpětný odkup 2-4 roky, poplatek v základní výši Ad 2) Facility stálé: - Rozšířená facilita – od 1974, k financování vážnějších poruch platební bilance, vázáno na program obnovení rovnováhy, využít je možné až po tranších. Až 300% kvóty, odkup 4,5-7let, zvýšený poplatek. - Kompenzační facilita – pro země postižené poklesem exportních příjmů způsobených objektivními příčinami (65% kvóty – nemá vliv na jiná čerpání) - Doplňková rezervní facilita v souvislosti s Asijskou krizí – odkup 1- 1,5 roků (neomezená výše) těžké problémy s platební bilancí. + přirážka 5% k základní sazbě. - Kontingentní úvěrová linka

Ad 3) Politiky v případě nouze: - politika pomoci v případě nouze- řešení platební bilance pro země postižené přírodní katastroufou (25%) - pomoc při přírodních katastrofách - poskytnuto 24x, vázané na slib zavedení obecných ekonomických opatření. - pomoc zemím postiženým válkou – nejprve odbornou pomoc, opatření, pak finanční pomoc. Ad 4) dočasné facility: - ropná facilita – 1974 v souvislosti s první krizí - financování nárazníkových zásob- problém sezóních výkyvůcen na světových trzích. - doplňková facilita – financování vážných poruch, které nemohly být kryty odjinud. Zvláštní účet ve prospěch RoE– jde o zvýhodněné půjčky: - Strukturálně vyrovnávací facilita – 1976 – (svěřenecký fond) čerpání podmíněno zpracováním 3 letého hospodářského programu pod dohledem IMF a WB na zlepšení platební bilance a růstu HDP. (70% kvóty a splatnost 10 let). -Rozšířená facilita strukturálního přizpůsobení – > 1999 facilita snižování bídy a podpory růstu (140% kvóty – 10 let úrok 0,5%).

Řešení problému nedostatečné mezinárodní likvidity 1967 – Dohoda o emisi doplňkové instituce devizových rezerv ve formě zvláštních práv čerpání – SDR: - Emitované SDR byly připsány na zvláštní fondy členů proporcionálně k jejich kvótám - Dosud je v oběhu 21,4mld SDR – člen má právo si za SDR obstarat cizí volně měnitelnou měnu bez toho, že by musel do fondu vložit ekvivalent ve své národní měně. - Do 1972 vázána na zlato stejně jako dolar- teď na měnový koš Zadluženost rozvojových zemí Výzkumně informační a poradenská činnost

Postavení a úloha Fondu v mezinárodním měnovém systému 1) etapa: dokonce 60 let -Dodržováním principů kursového mechanismu se podařilo dosáhnout měnové stability -postupně docházelo k odstraňování restriktivních opatření ve vzájemných obchodních a devizových vztazích -zvyšuje se směnitelnost, docela úspěšně se řeší problémy s platební bilancí 2) etapa léta -opuštění principů b-w měnového systému -ochránce pravidel mezinárodního slušného chování v měnové oblasti -těžiště činnosti fondu přesouvá do oblasti finanční politiky – zpřístupnění zdrojů fondu k řešení problémů s platební bilancí -reforma pravidel čerpání ve prospěch RoE -rozšiřování zdrojů o zdroje cizí. -řešení problematiky zadlužení. -progresivní prvky (ohled na sociální a politické priority členů).

3) etapa 90- léta -pomoc transformujícím se zemím finanční krize v Mexiku - globalizace Asijská měnová krize nová strategie – hlavní prioritou je prevence finančních krizí -> soustředění na analýzu bank a zahraničního dluhu. -reforma čerpání – zpřísnění + větší spolupráce se soukromým kapitálem. -Fond pracuje na dostupnosti komplexní ek.dat a vypracovává kodexy dobrých praktik měnové a finanční politiky.