Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Single Sign-On (SSO) konečně komfort pro uživatele Konference ISSS – duben 2008 Pavel Novotný, NESS.
Advertisements

Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Souborové systémy.
ZMVŠ. Bezpečnost Windows 8 Dynamic Access Control (DAC) Volně – Dynamický kontrolní přístup) rozšíření NTFS access control listů (ACL) o složitá pravidla.
Adresářové služby – základní pojmy
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
Databáze Jiří Kalousek.
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
Adresářová služba Active directory
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Počítačové sítě Architektura a protokoly
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Relační databáze.
Databázové systémy Architektury DBS.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Protokoly a adresy na internetu
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Autentizace a účty v AD. Autentizace stanice v AD.
Databázové modelování
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Základy informatiky část 6
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Internet.
Internet.
Šifrovací algoritmy EI4. DES – Data Encryption Standard  Soukromý klíč  56 bitů  Cca 7,2 x klíčů  Rozluštěn v roce 1997.
Pohled uživatele.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
DNS a Windows 200x Služba DNS je vyžadována pro vytvoření Active Directory Problémy 1.Dle RFC 1123 lze v DNS použít znaky: ‘A’-’Z’, ‘a’-’z’, ‘0’-’9’, and.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Správa MS Windows II Vladimír Pečený.
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Překlad jmen, instalace AD
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Jednotná autentizace na univerzitě (LDAP) Petr Dadák
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Management počítačových sítí
Bezpečnostní technologie I
Internet Historie, adresy serverů
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
Síťová architektura Síťový model Daniel Bobek, Jakub Matějka 8.M.
TÉMA: Počítačové systémy
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Zabezpečení www stránek
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
TELNET, FTP.
Adresace v Internetu (1)
Transkript prezentace:

Klomfar Petr

 Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od relačních databází, operace čtení se v adresářích používá mnohem častěji než operace zápisu.  poskytují rychlou odezvu

 byl vytvořen protokol X.500, který byl přijat jako standard ISO 9594  definuje, že ke komunikaci mezi adresářovým klientem a adresářovým serverem bude použit Directory Access Protokol (DAP). je však příliš náročný a nehodí se pro malá zařízení.  Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) byl vyvinut jako "odlehčená" verze protokolu DAP. Jeho výhodou je, že "běží" nad protokolem TCP/IP a nevyžaduje, na rozdíl od DAP, protokoly definované v rámci síťového modelu OSI.

 zjednodušuje některé operace protokolu X.500  vynechává těžko srozumitelné funkce.  definuje komunikační protokol, ale nedefinuje adresář samotný  založena na modelu klient – server  Data mohou být distribuována mezi několik LDAP serverů

 data uložena ve formě položek (anglicky entries).  mají globálně jedinečné tak zvané význačné jméno (anglicky distinguished name) DN slouží k jednoznačnému určení záznamu.

 V LDAP adresáři jsou záznamy uspořádány v hierarchické stromové struktuře  obvykle odráží geografické nebo organizační hranice. (levý obr.)  také na základě doménových jmen Internetu. Bere v uvahu umisteni DNS (pravý obr.)

 LDAP poskytuje mechanismy pro autentizaci klienta nebo pro ověření jeho identity u adresářového serveru a využívá bohatou přístupovou kontrolu  Nabízí také možnost velmi efektivně nastavovat přístupová práva a to i na jednotlivé atributy objektů  LDAP servery nabízejí autentizaci přes SSL a je také možné využívat silné autentizační služby poskytované systémem Kerberos. Jeho výhodou je oddělení komponent autentizace a identifikace.

Děkuji za Vaši pozornost.