Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění zátěžových profilů v informačním systému OTE
Advertisements

TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Registrace Lokální Distribuční Soustavy Tahle prezentace má pouze informační charakter závaznými jsou příslušné platné předpisy. OTE, a.s. Dušan Laco.
Typové diagramy dodávek – vznik a současný stav řešení
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Uplatnění metodiky TDD pro zúčtování odchylek Pavla Králová
Stávající zkušenosti s TDD v ČR v roce 2005 Pavla Králová AEM Praha.
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Clearing TDD v podmínkách PRE
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Předávání dat a komunikace s OTE
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
CYGNI SOFTWARE, spol s r.o Opletalova 23, Praha 1 O společnosti Partnerské společnosti Zaměření na IT v energetice.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Registrace všech odběrných míst v CS OTE
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004

2 Základní podněty ke změnám v obchodování s elektřinou v roce 2005  k má dojít dle energetického zákona k dalšímu otevření trhu - nasazení typových diagramů dodávky (TDD)  připravuje se novela energetického zákona  připravuje se nový zákon o podpoře obnovitelných zdrojů

3 Základní podněty ke změnám v obchodování s elektřinou v roce 2005: pokračování  velké distribuční společnosti započaly nebo se připravují započít se zásadními změnami svých informačních systémů  dochází ke konsolidaci řídících a informačních systémů v rámci skupin ČEZ a E.ON  direktiva EU předpokládá umbundling v rámci přenosu a distribuce  připravuje se obchodování s emisemi CO 2

4 Základní podněty ke změnám v obchodování s elektřinou v roce 2005: pokračování  aktivity lokálních distribučních společností  nové a nové aktivity IT společností v obchodování s elektřinou (energií)  synergické efekty v obchodování s plynem, vodou, odpady atd. - multiutility

5 Celkový další vývoj  deklarativní podpora rozvoji trhu s elektřinou v Evropě  trh s elektřinou se stává výrazně oligopolní  regionální trh?

6 Další otevření trhu k  od 1.ledna 2005 jsou oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci mimo domácnosti  musí být realizována metoda TDD  EGÚ Brno připravuje TDD – 8 diagramů

7 Změny v obchodování s elektřinou v roce uplatnění typových diagramů dodávky (TDD) 2. vypořádání obchodu s elektřinou ve stavech nouze 3. zjišťování podílu jednotlivých typů zdrojů na celkové směsi paliv dodavatele 4. evidence a správa dodavatele poslední instance

8 Typové diagramy dodávek Metoda typových diagramů dodávky elektřiny (dále jen TDD) je náhradní postup pro stanovení velikosti hodinového odběru skupiny oprávněných zákazníků s měřením typu C.

9 Využití TDD v obchodu s elektřinou

10 Využití TDD v obchodu s elektřinou  Obchodník musí objednávat dodávku pro své zákazníky od dodavatele a to pro každou obchodní hodinu  OTE musí vyhodnocovat odchylky obchodníka pro každou obchodní hodinu; předpokládáme pro zjednodušení, že obchodník je subjektem zúčtování  Upozornění – vlastní vyúčtování dodávek elektřiny ve vztahu obchodník – zákazník se provádí na základě odečtu elektroměru (měření typu C) pokračování

11 Průběh TDD pro rok 2005

12 Průběh TDD pro rok 2005 ( )

13 Průběh TDD pro rok 2005 ( )

14 Využití TDD ve vztahu ke konkrétnímu zákazníkovi  Konkrétní zákazník, resp. jeho odběrné a předací místo (OPM) musí být přiřazeno provozovatelem příslušné distribuční soustavy ke konkrétnímu druhu TDD (1 až 8)  K OPM je provozovatelem distribuční soustavy stanovena plánovaná roční spotřeba

15 Určení odběru v dané hodině za použití TDD pro daného zákazníka (OPM) - koeficient zbytkové bilance - koeficient přepočtu na teplotu - hodnota normalizovaného TDD - odhad roční spotřeby [kWh]

16 Zbytková bilance l-té distribuční soustavy vstupvýstup MWh odběr s měřením C

17 Stavy nouze  stav nouze začíná celou hodinou vyhlášení  stav nouze končí celou hodinou ukončení

18 Základní podmínky  řízení zdrojů i spotřeby v ES ČR přebírají dispečinky  přestávají platit uzavřené smlouvy  nevyhodnocují se odchylky i platby za regulační energie  stále je funkční měření

19 Základní model

20 Označení původu elektřiny  číselník zdrojů  výpočet mixu elektřiny dodávaný od jednotlivých dodavatelů konečným zákazníkům  předpokládáme výpočet provádět měsíčně a ročně  úzkou souvislost se zelenou elektřinou

21 Závěr  obchodování s elektřinou nebylo přímo ovlivněno datem vstupu do EU  je významným způsobem ovlivňováno a to již několik let legislativou EU