I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
6. Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny jsou spolu s proteiny základní a nezbytnou složkou živé hmoty. Hlavní jejich funkce je uchování genetické informace.
Advertisements

Molekulární základy dědičnosti
Transkripce (první krok genové exprese: Od DNA k RNA)
Báze Struktura NK DNA RNA konec.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
Digitální učební materiál
Molekulární základy dědičnosti
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
NUKLEOVÉ KYSELINY Základ života.
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Pravidla hry Hra je rozdělena do tří částí
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
VY_32_INOVACE_05_PVP_257_Hol
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
1 Chromosom Milada Roštejnská Helena Klímová. Obsah Chromosom Stav chromosomů se během buněčného cyklu mění Eukaryotní DNA je sbalena do chromosomu Interfázový.
Transkripce (první krok genové exprese)
Transkripce (první krok genové exprese)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Transkripce a translace
Chemická stavba buněk Září 2009.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Struktura, vlastnosti a typy nukleových kyselin
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Nukleové kyseliny NA = nucleic acid Reprodukce organismů
Molekulární genetika DNA a RNA.
METABOLISMUS BÍLKOVIN II Anabolismus
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny (NA) jsou makromolekulární látky a spolu s bílkovinami tvoří nejdůležitější látky v živé hmotě. Funkce: V molekulách.
Genetika.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_11 Tematická.
Molekulární základy dědičnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_203.
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
EXPRESE GENETICKÉ INFORMACE Transkripce
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Transkripce a translace
Sacharidová složka nukleotidů
TERCIE 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
1. 1.Molekulární podstata dědičnosti. Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
GENETIKA dědičnost x proměnlivost.
Metabolické děje II. – proteosyntéza
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Didaktické testy z biochemie 3
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA
Nukleové kyseliny obecný přehled.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
Molekulární základ dědičnosti
Molekulární základy genetiky
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
DUM č. 18 v sadě 22. Ch-1 Biochemie projekt GML Brno Docens
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Nukleové kyseliny I I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Mgr. Taťána Štosová, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Nukleové kyseliny NA ( z anglického nucleic acids) makromolekulární látky (biopolymery) tvořené polynukleotidovým řetězcem úplnou hydrolýzou makromolekul nukleových kyselin se získá: dusíkatá base (purinová nebo pyrimidinová) pentosa (ribosa nebo deoxyribosa) kyselina fosforečná (H3PO4) ribosa deoxyribosa

v molekulách nukleových kyselin je uchovávaná dědičná informace buňky a jejich prostřednictvím se přepisuje do specifické struktury bílkovinných molekul nukleové kyseliny se nacházejí v buněčných jádrech, ale i mimo ně v jiných buněčných strukturách existují dva typy nukleových kyselin DNA (deoxyribonukleová kyselina) a RNA (ribonukleová kyselina) jediná buňka lidského těla obsahuje přes 4 m dlouhý řetězec kyseliny DNA, který je uložen v jádře o průměru pět tisícin milimetru

Stavba nukleových kyselin Spojením dusíkaté base a pentosy N-glykosidovou vazbou vzniká nukleosid. Nukleosid (pentosa + báze) N-glykosidová vazba Pirimidinové base Purinové base pyrimidin purin adenin uracil thymin guanin cytosin

Terciární dvoušroubovise DNA se stáčí do další šroubovice vznikne superhelix, který se poté navazuje na histony (druh proteinů) Kvarterní nejčastěji označována jako nuklozóm, který se stáčí v solenoid a ten pak v určité fázi dělení buňky tvoří tvz. chromosom (kondenzovaná DNA) pokud neprobíhá dělení je chromosom rozvolněn do chromatinu

(pentosa + báze + kyselina fosforečná) Navázáním kyseliny fosforečné obvykle na 5´atom uhlíku pentosy vzniká nukleotid. Nukleotid (pentosa + báze + kyselina fosforečná) N-glykosidová vazba Obr. 1. Znázornění nukleotidu Jednotlivé nukleotidy jsou pak pospojovány v polynukleotidový řetězec prostřednictvím kyseliny fosforečné, která spojuje molekuly ribosy (nebo deoxyribosy) mezi atomy uhlíku č. 5´ a 3´.

Obr. 2. Část řetězce DNA (vlevo) a část řetězce RNA (vpravo).

Struktura nukleových kyselin Primární určuje pořadí (sekvenci) nukleotidů (dusíkatých basí) v polynukleotidovém řetězci nukleové kyseliny primární struktura je charakteristická pro každý organismus kóduje genetické informace, které se přepisují do struktury enzymových proteinů, které řídí reakce v organismu vedoucí k vytvoření znaků Sekundární zachycuje tvar a počet řetězců nukleových kyselin jedná se o charakteristické prostorové uspořádání DNA je uspořádána do dvouřetězcové formy která vzniká na základě párování dusíkatých basí RNA se vyskytuje v několika jednořetězcových strukturách

Obr. 3. Znázornění struktury DNA. Histony Chromosom DNA Obr. 3. Znázornění struktury DNA.

DNA DNA je uspořádána do dvouřetězcové formy která vzniká na základě párování dusíkatých basí: adenin - thymin (A-T) guanin - cytosin (G-C) mezi dusíkatými basemi vznikají vodíkové vazby, které udržují vlákna DNA u sebe tyto dvojice basí jsou doplňkové - komplementární dvouřetězcová struktura DNA je výhodná pro uchování genetické informace, protože je stabilnější a lépe odolává vnějšímu poškození

oba řetězce jsou orientovány „antiparalelně“, G C Obr. 4. Schéma prostorového uspořádání DNA. Obr. 5. Schéma párování basi v molekule DNA. oba řetězce jsou orientovány „antiparalelně“, což znamená, že jeden řetězec probíhá směrem od 5´ke 3´ konci a druhý ve směru 3´- 5´ řetězce, jejichž protější base jsou vázány vodíkovými vazbami, tvoří dvojitou šroubovici vinoucí se kolem centrální osy

RNA RNA je složena pouze z jednoho různě stočeného vlákna pokud se blízko sebe ocitnou dva komplementární úseky vlákna RNA, mohou se mezi bázemi vytvořit vodíkové vazby komplementarita basí: adenin - uracyl (A-U) guanin - cytosin (G-C) Cukr + Kyselina fosforečná Base Obr. 6. Schéma jednořetězcové molekuly RNA.

ve všech prokaryontních i eukaryontních organismech se vyskytují tři hlavní typy ribonukleových kyselin Messengerová ( „informační“ ), mRNA, která přenáší informace od genu ( z buněčného jádra) na místo syntézy bílkovin. Transferové ( „přenosové“ ), tRNA, slouží k překladu informace uložené v molekule mRNA do sekvence aminokyselin v syntetizovaném bílkovinném řetězci. V každé buňce je nejméně dvacet druhů tRNA. Vždy alespoň jedna z nich odpovídá za přenos jedné z přibližně dvaceti různých aminokyselin potřebných k proteosyntéze. Primární struktura nukleotidů v řetězci tRNA umožňuje svinutí řetězce a spojení komplementárních úseků tak, že vzniklá sekundární struktura připomíná „jetelový list“. Ribosomální, rRNA je jednou z hlavních složek ribosomů, které jsou místem složitého procesu proteosyntézy.

Výskyt nukleových kyselin DNA se vyskytuje v buněčném jádře, kde tvoří hlavní součást chromosomů. Je také obsažena v mitochondriích, v plastidech rostlinných buněk, v DNA virech. RNA je obsažena v buněčném jádře, hlavně v jadérku a v malém množství v chromosomech. Je i v základní cytoplazmě buněk, v ribosomech, v RNA virech.

Funkce nukleových kyselin Genetická informace, která je uložena ve struktuře DNA ( v sekvenci nukleotidů ): a) poskytuje informace děděné dceřinnou buňkou (potomkem), to znamená, že je matricí pro replikaci informace pro dceřinnou buňku je zdrojem informací pro syntézu všech proteinů buňky a organismu, je tedy matricí pro přepis (transkripci) informace do mRNA Ve dvouvláknové molekule DNA se genetická informace ukládá v jednom, tzv. templátovém řetězci, druhý řetězec je pokládán za kódující řetězec. Ten je podobný molekule mRNA, která se tvoří při přepisu informace pro proteosyntézu.

Využití analýzy DNA Analýza DNA představuje obrovský převrat v biologii. zkoumání a porovnávání živočišných a rostlinných druhů určení biologického otcovství využití v kriminalistice při hledání genetických chorob a předpovídání rizika vzniku nemocí nové technologie - DNA čipy a čtení genomů

Vybrané klíčové objevy ve výzkumu DNA 1869 - Miescher z lidských bílých krvinek poprvé izoloval DNA. 1944 - Avery ukázal, že genetická informace je uchovávana pravděpodobně molekulou DNA a nikoli proteiny, jak se do té doby věřilo. 1953 - Watson a Crick  na základě dat Franklinové a Wilkinse poprvé postulovali model sekundární strukturu molekuly DNA  - model dvoušroubovice DNA. 1966 - Nirenberg, Ochoa a Khorana rozluštili genetický kód. 1995 - biolog Craig Venter a jeho tým osekvenovali první kompletní genom, a to genom bakterie Haemophilus influenzae 2001 - konzorcium vědců projektu HUGO (Human Genome Project)  oznámilo dokončení sekvenačního projektu lidského genomu, jenž přečetl lidský genom.

Závěr virů se objevují i jako jednovláknové molekuly molekuly DNA jsou většinou dvojšroubovice,  pouze u některých virů se objevují i jako jednovláknové molekuly molekuly RNA jsou většinou jednořetězcové, ale u virů mohou být dvouřetězcové DNA řídí organismus vydáváním pokynů buňce pro vytváření základních molekul bílkovin dlouhé molekuly této kyseliny jsou uloženy v chromozómech, které tvoří funkční jednotky – geny geny jsou krátké úseky DNA nesoucí konkrétní informace pro strukturu určitého znaku či vlastností

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Konec Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přehled použité literatury a internetových odkazů Ambrožová, J., Mikrobiologie v technologii vod; Vysoká školachemicko-technologická v Praze, Praha 2004 Berg, J. M. et al. Biochemistry; Company: New York, 2002 Malý, J., Molekulání a buněčná biologie; Univerzita Jana Evngelisty Purkyně, Přírodovědecká fakulta, Ústí nad Labem 2006 Nečas, O. a kol. Obecná biologie pro lékařské fakulty. Jinočany 2000 Ipser, J., Genetika; Univerzita Jana Evngelisty Purkyně, Přírodovědecká fakulta, Ústí nad Labem 2006 Weissman, I.,L.: Stem cells units of development, units of regeneration, and units in evolution. Cell, 2000.100. p. 157 – 168.

Internetové odkazy: Vybrané klíčové objevy výzkumu DNA [online 2012-3-31] Dostupné z www https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_objevu_a_v%C3%BDzkumu_DNA Uvodní obrázek [online 2012-3-31] Dostupné z www http://ibiochemie.upol.cz/WebGraphics/biochemie/download/Modul-09.pdf Obrázek č. 2. Část řetězce DNA (vlevo) a část řetězce RNA (vpravo) [online 2012-3-31] Dostupné z www haminger.wbs.cz/8.nukleove_kyseliny.ppt Obrázek č. 3. Znázornění struktury DNA [online 2012-3-31] Dostupné z www http://publications.nigms.nih.gov/thenewgenetics/images/ch2_histonepro.jpg Obr. 4. Schéma prostorového uspořádání DNA. Obr. 5. Schéma párování basi v molekule DNA. [online 2012-3-31] Dostupné z www www.studiumchemie.cz/.../Milada.../(3)NukleoveKyseliny.ppt Obrázek č. 6. Schéma jednořetězcové RNA [online 2012-3-31] Dostupné z www http:/images.nigms.nih.gov/imageRepository/2555thumb.jpg