POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

Začínáme s WiFi. WiFi technologie • b – rychlost až 11 Mb/s • g – rychlost až 54 Mb/s • h – rychlost až 54 Mb/s, pásmo 5 GHz (2004)
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Připojení k internetu.
Metropolitní síť. Co přináší metropolitní síť obcím  Pokrytí požadavků občanů na moderní technologie  Jistota dobrého rozhodnutí – možnost rozšíření.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Přídavná zařízení.
Počítačové sítě.
Datové přenosy v ISDN Mobilní systémy, PF, JČU.
Módy bezdrátového připojení
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
Komunikační systém lokalit HN v ploše Ing. Stanislav Borecký 30. října 2006.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_140_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Rozvodná elektrická síť
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Budoucnost WiFi. Budoucnost WiFi technologie vyšší rychlosti (100 Mb/s v roce 2004, 300 Mb/s v roce 2007) vyšší bezpečnost (802.11i) nové frekvence 5.
Kde jsme dnes a kam půjdeme zítra? Patrick Zandl – Pipeline a.s.
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Technologie GPRS >Roman Slowioczek Specialista pro GPRS technologii Oskar.
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
WiFi fenomén bezdrátových sítí
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_244 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ISDN a jeho využití Petra Sedlinská 4.I.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_053 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
INTERNET Možnosti připojení.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
1 Počítačové sítě Přenosový systém Jednoduchý spoj Lokální síť Rozlehlá síť.
2N® EasyGate PRO. 2N® EasyGate PRO 2N® SmartGate UMTS.
Mobilní komunikace ve státní správě a samosprávě Možnosti využití mobilních sítí pro komunikaci s občany a a správními orgány.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Optický kabel (fiber optic cable)
Základní parametry kabelů
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
9. ročník SÍTĚ. OSOBNÍ POČÍTAČ Počítač jednotlivce Soukromá data a soubory.
ANOTACE: Tento materiál slouží k tomu, aby žáci porozuměli, co je WIFI a poznali způsob zapojení. Očekávaný výstup:Využívá služby INTERNETU Speciální.
Strukturovaná kabeláž. Strukturovaná kabeláž 1 Strukturovaná kabeláž je univerzální integrovaný kabelážní systém, který slouží pro potřeby přenosů dat.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
VoIP – internetová telefonie Technická řešení © Mgr. Petr Loskot
Telefonní zásuvka Telefonní zásuvka slouží k připojení telefonu. Dále slouží k připojení kabelového internetu,ale dnes už je nevýhodné používat kabelový.
Modem usb/photos/sm/modem.jpg
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_02_Inf6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Připojení k.
» » CentroNet, a. s.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Základy datových komunikací Verze 0.1. Principy datových přenosů Signál Je časová funkce fyzikální veličiny − generovaná vysílačem a přijímaná přijímačem.
Typy připojení k internetu
Možnosti připojení k internetu
Inf Elektronická komunikace
Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Domovní elektrická instalace
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION) Jiří Jílek

POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION) Obsah referátu: Seznámení s POWER LINE Technické parametry, způsob přenosu Zařízení na POWER LINE Instalace a použití Shrnutí Jiří Jílek

POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION) 1) Seznámení s POWER LINE Vysokorychlostní PLC (power line communication) je progresivní a moderní technika přenosu informací po elektrickém vedení nízkého (400V~) resp. vysokého napětí (22kV~). Je primárně určena pro budování přístupových sítí – tzv. sítě „poslední míle“. Poslední míle: poslední úsek přenosové trasy mezi posledním telekomunikačním bodem (objektem) a domem (bytem) uživatele. Jiří Jílek

POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION) 2) Technické parametry, způsob přenosu Princip přenosu není nijak složitý. Po odfiltrování 220 V zbývá možnost přenášet po vedení signály vyšších frekvencí, které mohou být vhodně modulovány a nést na sobě číslicová data. Praktická realizace je ale horší, nejen kvůli specifickým odlišnostem silových rozvodů v různých zemích, ale zejména kvůli dějům, které v napájecí síti probíhají. Jde zejména o nejrůznější druhy rušení a interference. Jiří Jílek

POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION) 3) Zařízení na POWER LINE Head-end - zařízení propojující WAN sítě s PLC přístupovou sítí na nízkonapěťových elektrických rozvodech. Toto zařízení je zpravidla umístěno v trafostanici vn/nn. Repeater - zařízení sloužící k zesílení (opakování) vf signálu. CPE - koncový uživatelský modem; zařízení pro zpětný převod vf modulace na Ethernet rozhraní (RJ45). Obvykle obsahuje také rozhraní RJ11; signál z telefonu je digitalizován a převeden na VoIP Jiří Jílek

POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION) 4) Instalace a použití LAN – lokální sítě Jednoduchost instalace in-home PLC zařízení a možnost tato zařízení svévolně přemisťovat či přidávat další, kdekoli na vaší elektrické síti, v podstatě znamená mít okamžitě datovou síť všude tam kde je síť elektrická, bez jakýchkoli dalších nákladů. Příkladem takového použití jsou různé výstavy, salóny, herní LAN party. Jiří Jílek

POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION) 4) Instalace a použití VoIP – Digitální přenos hlasu Možnost širokého uplatnění této technologie, hlavně pro potřeby telefonních a datových operátorů, dává prostor poskytovat i další služby jako IP Telefonie. Tímto způsobem je tedy možné přímo telefonovat po internetu, což v našem pojetí znamená přenášet digitální signál i pomocí vaší elektrorozvodné sítě. Jiří Jílek

POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION) 4) Instalace a použití Kamerový dohled Tato technologie umožňuje velice jednoduše řešit otázku dohledu, pomocí digitálních kamer či jiných dohledových zařízení a jejich připojení k požadovanému serveru po elektrické síti. Jiří Jílek

POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION) 4) Instalace a použití Kamerový dohled Jiří Jílek

POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION) 4) Instalace a použití Broadband po el. vedením (BPL) Rychlý přenos dat po elektrickém vedení (BPL, Broadband PowerLine) nabízí trvalou přípojku k Internetu (always on), ale podobně jako ve většině jiných typů širokopásmového přístupu (kabelová síť nebo bezdrátová místní smyčka) se jedná o sdílené médium, kdy rychlost klesá s růstem počtu současně připojených uživatelů na stejný transformátor. Jiří Jílek

POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION) 5) Shrnutí Nic není bezchybné Při testech se ovšem objevil jeden zásadní problém. Do každého bytu/domu vedou tři nezávislé fáze a jednotlivé zásuvky se mezi ně rozdělují, aby nedošlo k přetížení jedné z nich. Protože je modulace datového signálu prováděna právě na fázi, tak máme signál jenom někde a ne všude. Zjednodušeně: signál je pouze v zásuvkách připojených na stejnou fázi. Jiří Jílek

POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION) 5) Shrnutí Srovnání s bezdráty Bezdrátové technologie nabízí oproti zmíněným datovým sítím skrze elektrické rozvody skutečnou mobilitu uvnitř objektů i v jejich těsné blízkosti a také nevyžadují žádné instalační práce a budování nových drátových rozvodů. Dnes dokonce vycházejí cenově lépe. Pro koho tedy? Jiří Jílek