Karel Toman Anarchistický buřič.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
Karel Hynek Mácha.
Představitel skupiny lumírovců
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Romantismus.
PŘELOM 19. A 20. STOLETÍ V ČESKÉ LITERATUŘE
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
František Ladislav Čelakovský
VY_32_INOVACE_31-12 Česká poezie po r Karel Šiktanc.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
František Hrubín Jan Musil.
IMPRESIONISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
Autor: Bc. Eva Doležalová
Karel Poláček novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)
Vítězslav Hálek Májovci
Albert Camus Barbora Vaňková.
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Karel Čapek.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
William Shakespeare.
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Karel Čapek.
Generace tzv. buřičů 8. ročník.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
PŘELOM 19. A 20. STOLETÍ V ČESKÉ LITERATUŘE
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vítězslav Hálek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
Karel Toman 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
František Gellner 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. Vrchlického a jeho díla Ročník.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
František Hrubín „Dnes lidé mezi sebou hovoří tak, že jeden druhého neposlouchá.“
Jaroslav Vrchlický Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Literatura 19. století, Mgr. Veronika Mrkvanová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PŘELOM 19. A 20. STOLETÍ V ČESKÉ LITERATUŘE
Jan Neruda - život.
Česká moderna, Buřiči a Česká dekadence
ROMANTISMUS.
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
A. Sova – Květy intimních nálad
SOCHA SVATÉHO VÁCLAVA.
Josef Václav Sládek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Česká společnost
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ivan Blatný, Jan Zahradníček životopis,
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Karel Toman Anarchistický buřič

Život Vlastním jménem se jmenoval Antonín Bernášek. Narodil se v rolnické rodině v Kokovicích u Slaného (*25.2 1877). Je autorem lyrické, milostné a meditativní poezie. Byl to český básník, novinář a překladatel francouzštiny a též představitel tkz. Generace anarchistických buřičů. Ve školních lavicích se seznámil s Hanušem Jelínkem, který tehdy redigoval studentský časopis. Na podzim roku 1896 přichází do Prahy na práva.. studium však nedokončil. Žil ve Vídni a hodně cestoval do zahraničí. Po první světové válce spolupracoval s Lidovými novinami. Zemřel 12. června 1946 v Praze.

Dílo Byl to lyrik, který patřil k demokratickému proudu naší literatury. Nejčastěji byl řazen do generace anarchistických buřičů. Dílo Karla Tomana opírá svou působnost o bezprostřední prožívání individuálního a později i kolektivnímu osudu, vyrůstá z odevzdanosti jistotu.

Dílo Pohádky krve (1898) – Zaměření k vnitřním problémům člověka vymaňujícího se z pout měšťanské společnosti a její morálky. Sluneční hodiny (1913) – Reakce na soudobé politické události, prohlubují snahu zachytit prožitek prověřený časovým odstupem. Hlas ticha (1923) – Reakce na domácí společenské rozpory v prvních letech republiky. Stoletý kalendář (1926) – Poslední sbírka Tomana. Do popředí zde vstupuje napětí domova a tuláctví.

Ukázka z díla Měsíce Září Můj bratr dooral a vypřáhl koně. A jak se stmívá, věrnému druhu hlavu do hřívy položil tiše, pohladil šíji a zaposlouchal se, co mluví kraj. Zní zvony z dálky tichým svatvečerem, modlitba vesniv stoupá chladným šerem. Duch země zpívá, úzkost, víra, bolest v jediný chorál slily se a letí k věčnému nebi. Svatý Václave nedej zahynouti nám mi budoucí.

Rozbor díla Inspirací pro napsání této poezie byli jeho lásky k rodné vlasti. Námět byl i též i kvůli cestování po Evropě. Hlavní myšlenka sbírky byla oslava rodné země a též i přírody.