Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Prezentace Foto z vesmíru Atlantis - 08:15:25 hod. !!!
Něco z astronomie.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Planetky, měsíce planet
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
ZEMĚ A VESMÍR.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
V E S M Í R.
Sluneční soustava Slunce
Josef Couf production uvádí: Cesta na Io. Vnější planety Sluneční soustavy.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
VĚDĚLI JSTE, ŽE… všechny planety naší sluneční soustavy, kromě jedné,
Čtyři velké observatoře Great Observatories Program Compton Gamma Ray Observatory Chandra Space Telescope Spitzer Hubble Space Telescope.
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Země ve vesmíru.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Edwin Powell Hubble Autor: Roman Splítek.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
Sluneční Soustava Autor Hrát.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Informační technologie-prezentace
Práce s atlasem - Vesmír
Vypracovala:Klára Utišilová
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Planety.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír (Space).
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Vesmírná technologie 2 Její vývoj a historie..
LOKALIZACE KOSMICKÉHO SMETÍ Pavel Pokorný. Co je kosmické smetí?  Všechny člověkem vytvořené objekty na orbitě, které již nejsou používané  Členění.
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Měsíc Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Test – Vesmír a planeta Země
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Tajemství deváté planety. Historie ● 1929 Lowell – poruchy v draze Uranu ● Tombaugh – objev Pluta ● 1999 zařazeno Pluto mezi planety ●
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Pluto.
Sluneční soustava.
M ě s í c.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
Planetky ve vesmíru.
VESMÍR.
Sluneční soustava.
Vesmír.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
MĚSÍC.
Saturn Planeta s prstenci.
Planeta nejblíže Slunci
Sluneční soustava.
URAN A NEPTUN.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Umělá kosmická tělesa.
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Pojmenován podle Pojmenován podle astronoma Edwina Powella Hubbla ( ). Konečný návrh v roce Dokončen roku Jeho používání by mělo skončit v tomto roce. Základní údaje a historie

HST váží cca 12 tun, ale přesto je to velice jemné a citlivé zařízení. HST váží cca 12 tun, ale přesto je to velice jemné a citlivé zařízení. Od dosažení svého místa 600 km nad Zemí obíhá planetu jednou za 95 mint. Od dosažení svého místa 600 km nad Zemí obíhá planetu jednou za 95 mint. Hlavní zrcadlo váží 820 kg a průměr má 2,4 m. Hlavní zrcadlo váží 820 kg a průměr má 2,4 m. Obě zrcadla jsou broušena s přesností na 10 nanometrů (stotisícina milimetru). Obě zrcadla jsou broušena s přesností na 10 nanometrů (stotisícina milimetru). Původně měl být vynesen na orbit již v roce 1986, ale po pádu raketoplánu Challenger se tak stalo až roku 1990 raketoplánem Discovery.

Zde je vidět jak HST komunikuje s řídícím centrem.

Nákres stavby HST.

Co HST pozoruje Za svých 15 let objevil cca 10 tis. nebeských objektů. Za svých 15 let objevil cca 10 tis. nebeských objektů. HST nás ujistil o tom, že Pluto je součást Sluneční soustavy. HST nás ujistil o tom, že Pluto je součást Sluneční soustavy. Pomohl nám objasnit fáze života jednotlivých planet Pomohl nám objasnit fáze života jednotlivých planet Objasnil nám zrod galaxií. Objasnil nám zrod galaxií. …

Budoucnost 25. dubna 2005 to bylo přesně 15 let od začátku mise HST, jeho mise by tedy měla brzy skončit. 25. dubna 2005 to bylo přesně 15 let od začátku mise HST, jeho mise by tedy měla brzy skončit. Podle části vědců z NASA již HST nemá význam, protože už nerozšiřuje naše poznání. Podle části vědců z NASA již HST nemá význam, protože už nerozšiřuje naše poznání. Podle jiných a hlavně šéfa NASA doktora Mika Griffina ještě smysl má, podle něj věda doplácí na příliš ambiciózní plány prazidenta Bushe, který chce návrat na Měsíc a poté let na Mars. Podle jiných a hlavně šéfa NASA doktora Mika Griffina ještě smysl má, podle něj věda doplácí na příliš ambiciózní plány prazidenta Bushe, který chce návrat na Měsíc a poté let na Mars.

Zdroje