Poruchy výživy starších nemocných

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Chemické složení organismů
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
stravovací režim školáků
Koncepce péče o staré občany
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Potraviny – zdroje energie
Choroby střev.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název Výživová pyramida
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, nádory žaludku
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Pitný režim u seniorů.
Zdravotní problém lidstva
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Monika Dušová Simona Tomková
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Specifické rysy chorob ve vyšším věku Riziko mylné diagnózy
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Principy zdravé výživy
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Poruchy příjmu potravy a tekutin ve stáří, GIT a stáří
Zelenina, … Dodatky, ….
Jak stárnout úspěšněji
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
Zjišťování výživových zvy 2.10.
Prevence metabolického syndromu
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výživa.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Poruchy výživy starších nemocných

Změny přinášené stárnutím I ztráta dentice špatná funkce zubních náhrad snížení produkce slin ztenčení mukózy poruchy polykání výběr potravy příjem tekutin

Změny přinášené stárnutím II zpomalení hybnosti traktu gastroezofageální reflux atrofie žaludeční sliznice zvýšení pH žaludeční šťávy zpomalení resorpce redukce myenterického plexu změny střevní resorpce – malabsorpční stavy divertikulóza

Výběr potravy přednost sacharidům vyhýbání se zelenině, ovoci vyhýbání se mléčným výrobkům celozrnné pečivo vaření na několik dní výběr tuků

Snížení příjmu tekutin snížení pocitu žízně nutnost častého močení nutnost tělesné aktivity obava z inkontinence subklinická dehydratace manifestace při minimálních podnětech

Zpomalení hybnosti traktu delší kontakt sliznice s obsahem setrvávání tráveniny v řasách, lokální dráždění obtížné vyprazdňování při snížení hybnosti tendence k subileózním stavům

Gastroezofageální reflux inkompetence kardie kofein, alkohol, tuky koroze sliznice dolní třetiny jícnu hypochromní anemie jícnový vřed karcinom jícnu

Zpomalení resorpce délka procesu trávení vlastnosti střevní stěny kvalita prokrvení – ateroskleróza mesenterických tepen přítomnost ascitu přítomnost portální hypertenze

Malabsorpční stavy postupný rozvoj deficitů hypoproteinémie, hypalbuminémie hypovitaminózy hypochromie hypokalcémie hypomagnézémie hypoglykémie

Divertikulóza výskyt stoupá s věkem podporuje málozbytková strava možnost komplikací krvácení perforace maligní zvrat

Charakteristika souboru senioři nad 65 let věku 141 žen, 59 mužů průměrný věk 74,2+2,2 roku (60-93) žijící ve vlastním prostředí duševní stav dovoluje řízený rozhovor

Metodika zjištění stravovacích zvyklostí zjištění vybraných laboratorních parametrů sepsání edukační brožury rozeslání brožury nové vyplnění dotazníku

Příprava denních jídel muži ženy sami 10% 52% rodinný příslušník 65% 15% pečovatelská služba, jiné 25% 33%

Stav dentice

Hodnocení chuti k jídlu

Preferované druhy jídel

Frekvence konzumace ovoce

Frekvence konzumace zeleniny

Frekvence konzumace drůbeže a ryb

Procento seniorů se snížením hladin minerálů a stopových prvků

Minerály, stopové prvky a stárnutí zinek a apoptóza, zinek a imunita, zinek a reparace DNA železo a syndrom neklidných nohou folát a hyperhomocysteinemie folát a neurotransmitery magnézium a střevní imunita magnézium a neuropatie, PHN kalcium a hyperparathyreoidizmus

Ochota respondentů ke spolupráci

Konzumenti ryb

Ovlivnění aspektu stravování cílenou edukací

Závěry I nebyl zjištěn vyšší výskyt závažných nedostatků ve stravovacích zvyklostech byly nalezeny závažné a časté deficity minerálů a stopových prvků, které mohou přispívat k nepříznivému celkovému stavu seniorů, urychlovat stárnutí a znesnadňovat proces hojení

Závěry II cílená edukace měla znatelný vliv na stravovací zvyklosti k největšímu posunu došlo v konzumaci ryb, drůbeže a snaze o redukci hmotnosti

Děkuji za pozornost