f – sekunda yveta ančincová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Atmosférický tlak a jeho měření
Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Deformační účinky síly
Mechanické vlastnosti plynů.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
O traktorech, svěráku, jehlách a podobně
Deformační účinky síly
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Mechanické vlastnosti plynů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Atmosférický tlak a jeho měření
Měření atmosférického tlaku
Atmosférický tlak a jeho měření
Plyny.
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Pascalův zákon Příklady.
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Tlak.
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Deformační účinky síly
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
Tato prezentace byla vytvořena
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2010/
F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku.
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
EXPERIMENTY – ATMOSFERICKÝ TLAK PdF:FY2MP_DF1 Didaktika fyziky 1 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_17 Hydrostatický tlak Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:17. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Atmosférický tlak a jeho měření
Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

f – sekunda yveta ančincová Tlaková síla,tlak f – sekunda yveta ančincová

Kde všude se setkáme s tlakem? tlak vzduchu tlak vody tlak sněhu na střechu tlak jehly

…a kde ještě…… tlak krve tlakový hrnec tlak v pneumatice

tlak je všude….. tlak v reaktoru akustický tlak

Co je tedy tlak? Tlak je fyzikální veličina, dá se měřit. …a proč? ..to znamená, že má svoji značku a jednotku…. Tlak se značí p, jednotkou je 1Pa, …a proč? Jednotka tlaku byla stanovena na počest Blaise Pascala, … proč, kdo to byl? francouzský matematik, fyzik, spisovatel, teolog. francouzský matematik, fyzik, spisovatel, teolog a náboženský filosof. dokázal jednak možnost vakua, kterou starší fyzika popírala, jednak ukázal, že rtuťový sloupec podléhá pouze gravitaci a tlaku atmosféry. Další pokusy se týkaly spojitých nádob a šíření tlaku v kapalinách, kde formuloval tzv. Pascalův princip: tlak v kapalině se šíří všemi směry stejně. Na tom je založena celá hydraulická technika. Na jeho počest se proto základní jednotka tlaku v systému SI nazývá … něco objevil, spočítal …? Dokázal možnost vakua, ukázal, že rtuťový sloupec podléhá pouze gravitaci a tlaku atmosféry,prováděl pokusy s šířením tlaku v kapalinách,formuloval zákon…..

Jak se vypočítá tlak? Tlak vypočítáme, když vydělíme sílu F, která působí kolmo na rovinnou plochu S, obsahem této plochy …a v jakých jednotkách dosadím sílu, obsah? Sílu v N Obsah v vyjadřující poměr velikosti síly F, působící kolmo na rovinnou plochu a rovnoměrně spojitě rozloženou po této ploše, a obsahu této plochy S, tedy .f … to tedy znamená, že… … ale také: 1Pa vyvolá síla 20N, která působí kolmo na plochu o obsahu 20 metrů čtverečních…….

A co jiné jednotky tlaku? 1Pa je tlak velmi malý, odpovídá přibližně tlaku, který vyvolá jeden list kancelářského papíru položeného na stůl v praxi se používají jednotky: 1hPa, 1kPa, 1MPa je povolena také jednotka 1bar dříve běžné, dnes méně často používané :1atm, 1 torr v medicíně se uvádí tlak krve v mm rtuťového sloupce 12,25 MPa 15,7 MPa

! ! A jak je to s převody? 1hPa = 100Pa 1kPa = 1000Pa 1MPa = 100000Pa Doplň tabulku: Pa 2 100 hPa 500 kPa 3 MPa 0,6 0,005

Jak se dá tlak změnit? Tlak můžeme zmenšit zvětšením obsahu stykové plochy zmenšením tlakové síly

Tlak můžeme zvětšit zmenšením obsahu stykové plochy ..při šití jehlou.. ..zatloukání hřebíku.. ..řezání nožem.. zvětšením tlakové síly …u lisů, kde se velkým tlakem lisují i celé karosérie aut

Která slova a obrázky k sobě patří? malá plocha, vysoký tlak zákon vaření zmenšení tlaku změny tlaku vzduchu Denis Papin (1647 - 1712)

Víš že? ..a více na:http://www.quido.cz/osobnosti/pascal.htm Blaise Pascal se narodil 19. července 1623. Už od dětství vynikal matematickým nadáním…… …..když se Pascal dozvěděl o Torricelliho pokusu a objevu atmosférického tlaku, začal hledat důkazy tohoto objevu . Zhotovil dvě spojené skleněné rourky tak, že pomocí jedné se mohl vyčerpat vzduch nad hladinou rtuti v druhé. Tak dokázal existenci tlaku vzduchu a závislost výšky sloupce rtuti v rource na tlaku vzduchu. Aby experimentálně dokázal závislost výšky rtuťového sloupce na nadmořské výšce,uskutečnil se svým švagrem měření na úpatí a vrchole hory Puy de Dome. Výškový rozdíl asi 1000 metrů opravdu na výšku sloupce měl vliv. ..a více na:http://www.quido.cz/osobnosti/pascal.htm